Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

wyłącznik świateł - wymiana / naprawa

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

wyłącznik świateł - wymiana / naprawa

Postprzez _carlos- » 14 marca 2014, 00:25

Aby wyciągnąć wyłącznik świateł wystarczy przy ustawionym pokrętle w pozycji 0 wcisnąć pokrętło i przekręcić w prawo do pozycji pionowej. Ciągniemy za pokrętło. Wysuwa się panel z włącznikiem świateł i regulacją poziomu świateł i poziomem natężenia oświetlenia. Wyciągamy wtyczki, a następnie wypinamy włącznik świateł z panela.
Ja swój wyłącznik musiałem wymontować, gdyż wypalił się styk świateł mijania. Model mojego włącznika to 1M1 941 531 E. Okazuje się, że tyły wyłączników są takie same, jeżeli w nazwie jest 941 531. Pasują z leona, toledo II, audi A3 8L, audi A6C5,golf IV, bora, octavia I i pewnie jeszcz z paru modeli. Po rozebraniu wyłącznika ze skody 3B0 941 531 z B na końcu, okazało się, że ma on wszystkie styki, czyli tak jak model E z halogenami i przeciwmgielnymi:
Obrazek Obrazek

Trzeba rozpołowić wyłącznik, czyli podważyć i wypiąć cztery zatrzaski. Przód się wysunie. Przekręcić go razem z gałką, o około 90 stopni, przeciwnie do ruchu wskazówek i ustawi się w miejscu, gdzie gałka się wysunie. Wyciągamy płytkę z diodami podważając po bokach. Natępnie unosimy 4 zaczepy tylnej obudowy (2 na stronę) i wysuwamy do przodu styki robocze:
Obrazek

Podmieniamy kostkę ze stykami i składamy w odwrotnej kolejności.

Jeżeli ktoś będzie chciał rozebrać kostkę styków, żeby np. dogiąć styki to trzeba rozpołowić kostkę poprzez podważenie 4 zaczepów:
Obrazek

a tak wygląda po rozłożeniu:
Obrazek Obrazek Obrazek

Przy składaniu trzeba pamiętać aby wycięcie w krzywce ustawić tak jak wycięcie w obudowie:
Obrazek Obrazek

Zaznaczone styki są od halogenów i świateł przeciwmgielnych:
Obrazek

a tu są inicjatory styków halogenów i przeciwmgielnych, które zwierają styki przy wyciąganiu pokrętła:
Obrazek
_carlos-
TopSport
TopSport

Region: śląskie
Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Re: wyłącznik świateł - wymiana / naprawa

Postprzez Hyvel » 15 marca 2014, 10:13

:brawo: _carlos- w końcu ktoś się zdecydował na naprawę tego badziewia...

U mnie wymieniłem już 2 szt, zakładałem nowego Toprana za 90 pl i wytrzymywał 8-9 miesięcy. Z drugiej strony aż dziw bierze, że światła mijania nie są sterowane przez przekaźnik tylko wprost przez ów włącznik.

Dlatego się nadpala (ciekawe czy mają wpływ na to same żarówki - napięcia niby te same ale natężenia mogą być różne, a co za tym idzie - wypalanko?)

Prywatnie nadal się zastanawiam by zrobić sterowanie przez przekaźnik, a napięcie podać niemalże ze skrzynki bezpieczników na aku - pewnie mocniejsze światła i większa niezawodność przełącznika... Tak głośno myślę :)
Efektownie nie znaczy efektywnie... Będąc mądrzejszym nie daj się sprowokować...
gg:1018323
Hyvel
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Leone
Silnik: ASV 1.9

Postprzez tomgl » 22 lipca 2014, 21:56

Witam,Posiadam włącznik 1M1941531L niestety kostka się już nie nadaje do niczego ponieważ styk 56* wtopił się dość głęboko. Zamienników pod ten numer niema zawiele,przydałaby się sama kostka z tymi stykami od czego można jeszcze szukać?Czy ktoś rozwiązał ten problem dla takiego włącznika z literą L?
tomgl
Stella
Stella

Auto: seat leon top sport
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Tracer2 » 23 lipca 2014, 04:21

Przy obecnych przepisach zastosowanie przekaznika ma sens, kiedy swiatła mijania powinny być zapalone cały czas w trakcie jazdy.
Koszt niewielki.mnie przełączniki padały zazwyczaj od ukręcenia trzpienia gałki.
Zastanawia mnie wytopienie styków w przełączniku. Możliwe ze nacisk ich był zbyt słaby i się wytopiły bo się zaczęły grzać.
Moc żarówki jest stała, i przy obniżaniu napięcia w instalacji rośnie prąd.Przy mocy 2 x 50W i napięciu 13,6 w instalacji amperaż to ok 7 A,
a to spory prąd i może powodować grzanie na stykach. Również materiał z którego styki są wykonane ma wpływ. Styki wypalają się a to powoduje coraz większe grzanie itd itd.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez _carlos- » 23 lipca 2014, 06:38

Rozbierz go i porównaj ze zdjęciami, bo pewnie wygląda tak samo. A jakie masz w nim funkcje?
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez tomgl » 2 sierpnia 2014, 15:00

Kostke ze stykami mam identyczną jak na zdjeciach powyżej przynajmniej po ocenie wzrokowej.nawet idetycznie stopione (buła plastiku po rozpołowieniu na wysokości przegrody) niestety mimo oczyszczenia i dogięcia nie działa jak należy bo nie zawsze styka.włącznik światła pozycyjne,mijania + światła przeciwmgielne przód i tył.Interesuj mmnie też co oznaczają te litery końcowe w numerze ,jeżeli wkłady co bardzo podobne.

-- 2 sierpnia 2014, 15:00 --

Witam,Miałem okazję dzisiaj przypasować 3 włączniki do mojego leona.Jeden z nich pasował na tyle że wszystkie światła włączały się jak należy ale nie było wogóle podświetlania tego pokrętła ani diod wokół niego.Numer tego włącznika to 1C0941531A najprawdopodobniej od passata.Moje pytanie brzmi czy jest jakaś różnica między tymi płytkami na których są diody.Niemiałem możliwośći rozłożenia tamtego włacznika i sprawdzenia na przykład samej kostki ze stykami a płytki od mojego.Dodam iż podświetlenie przycisków i zegarów u mnie jest odrazu po przekręceniu kluczyka, bez włączania świateł (Leon Top Sport 2003).
tomgl
Stella
Stella

Auto: seat leon top sport
Silnik: ARL 1.9

Postprzez xmat86 » 20 października 2015, 16:08

Witam.
Trochę odkopię temat ale to chyba lepiej niż pisać nowy :P. Otóż dzisiaj pojawił się problem ze światłami i umnie. Na 90% podejrzewam, że problem w przełączniku (działają długie, tylnie, migacze, pozycyjne TYLKO prawe). Wymontowałem przełącznik i będę próbował coś wskurać. Za wczasu proszę jakby ktoś miał na sprzedaż proszę o kontakt, mój model to 1M1 941 531 L 11L- K1844A.
xmat86
Stella
Stella

Auto: SEAT
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez adams » 20 października 2015, 17:00

Chcecie mi powiedzieć, że żaden Leon I nie miał oryginalnie montowanych przekaźników do świateł mijania ? Byłem przekonany, że wszystkie Golfy 4 wychodziły już z przekaźnikami, ale skoro tak, to mój 2000r nawet nie mam o czym marzyć... ;/ Ale VW dał d... w takim układzie, aż wstyd !!!! Oszczędzać na dwóch przekaźnikach... U mnie światła świecą jak ta lala... ale w takim układzie znowu czeka mnie rozbieranie kokpitu i rzeźba w przewodach... :roll:
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez Grzegorz160 » 17 lutego 2016, 19:49

Witam ponawiam/odkopuje temat. Mam taki problem gdyż z dnia na dzień jak przekręcam na światła mijania i dalej na drogowe świeca się halogeny z przodu, nie wiem czy to wina przełącznika czy jak bo jak raz wyciągnę to świeca się przeciwmgłowe z tylu a powinno na dwa razy sie wyciągnąć a tu jak przekręcę włącznik na mijania i przekręcę kluczyk na zapłon i na odpalenie to cały czas się świeca te halogeny z przodu. Proszę o pomoc czy da rade to naprawić czy kupować nowy włącznik świateł. pozdrawiam
Grzegorz160
Stella
Stella

Auto: Leon I
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez Pavulon87 » 17 lutego 2016, 20:00

Jak nie rozbierzesz wyłącznika na części pierwsze to nie dowiesz się czy da się go naprawić.
Nie jest to skomplikowane, więc szkoda wymieniać nie próbując.
Pavulon87
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez adams » 29 października 2020, 08:31

Panie i panowie odkopuję temat tym razem ja...
Wyłącznik świateł - nowy zamiennik : około 100 z allegro, czy używany do 50 ?
Nowy w ASO - cena na dzień dzisiejszy 670 :aniol: także tego...
Szczerze mówiąc boję się nowych zmienników i to jeszcze dwa razy tańszych z internetu niż w stacjonarnych sklepach, ale może ktoś ma jakieś doświadczenia i może coś konkretnie polecić ?
Temat dość pilny, ponieważ jeżdżę od wczoraj tylko na halogenach - styk od świateł mijania przestał istnieć i wytopił mi plastik więc naprawa odpada.

Czekam na sugestie :)
adams
Sport
Sport

Postprzez _carlos- » 29 października 2020, 08:38

Oryginał używka
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez Tracer2 » 29 października 2020, 15:05

Od skody w miare pasuje tylko to okragłe trzeba na ten przód od tego z Leona podmienić
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Postprzez adams » 30 października 2020, 09:34

kupiłem ... od Polo IV ... bo nowszy to będzie mniej wypalony ... i to był błąd ... Jeśli Pani właścicielka (swoją drogą przemiła kobieta) wymieni mi na taki od fabi to super, a jeśli nie to będę miał na sprzedanie z oznaczeniem 1Q0 dalej nie pamiętam :mrgreen: Styki już są wyczyszczone także zakładać i jeździć. A piszę to dla potomnych bo na PIERWSZY rzut oka jest identyczny. Jak się okazuje krzywka jest inna i współpracuje tylko ze swoim pokrętłem. Nawet podmiana krzywki nie załatwia sprawy bo i tak są styki ciut inaczej wyprofilowane. obudowa też jest niby taka sama a jak się w to zagłębić kilka zatrzasków jest inaczej ułożonych i trzeba by naprawdę sporo rzeźbić żeby front dopasować.

Tracer2 napisał(a):Od skody w miarę pasuje tylko to okrągłe trzeba na ten przód od tego z Leona podmienić
Skoda prawdopodobnie będzie się podświetlać na zielono no nie ? Mam nadzieję, że w tym przypadku elektronika podejdzie z seata p&p bo ten od polówki nawet pcb ma ciut inaczej powycinane i bez rzeźby nie wlezie.
adams
Sport
Sport

Postprzez weuek » 30 października 2020, 10:53

Po wymianie dołóż jakieś dzienne. Te wyłączniki są właściwie wieczne, jeno nałogowe nadużywanie ich powoduje usterkę.
Obrazek
weuek
Sport
Sport

Region: podkarpackie
Auto: octavia 1Z5 elegance
Silnik: CAWB 2.0

Postprzez bzykofm » 30 października 2020, 19:02

Nie lepiej kupić ori nówkę i mieć święty spokój?
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez adams » 31 października 2020, 17:41

bzykofm napisał(a):Nie lepiej kupić ori nówkę i mieć święty spokój?
No że też o tym nie pomyślałem... a nie sorry jednak pomyślałem :-P
adams napisał(a):Nowy w ASO - cena na dzień dzisiejszy 670 :aniol: także tego...
Ale dla następców FABIA pasuje w 99,9% jedynie elektronika się różni bo jest zielone podświetlenie i nie ma diód sygnalizujących halogeny i p. mgielne tylne. Polecam od razu przeczyścić styki m.in od mijania i można śmigać :)
weuek napisał(a):Po wymianie dołóż jakieś dzienne.
Dokładane dzienne lampki (zwłaszcza w LEONie ) to dla mnie porażka ale oczywiście kwestia gustu. Jedynie co do mnie przemawia to led bicolor w kierunkowskazach, ale oczywiście są nielegalne. Od 5 lat się zbieram,ale w końcu się zmotywuję i zagoszczą przekaźniki.
adams
Sport
Sport

Postprzez DzieX » 31 października 2020, 18:33

Ja planuję przerobić wiązkę na sterowaną przekaźnikami. Niestety to aż 6 przekaźników.
SEAT Toledo .:R32 4x4 DSG facebook blog | SEAT Leon
DzieX
Sport
Sport

Auto: Toledo 1M V6 BHE
Silnik: benzyna inny

Postprzez Tracer2 » 31 października 2020, 18:59

DzieX napisał(a):Ja planuję przerobić wiązkę na sterowaną przekaźnikami. Niestety to aż 6 przekaźników.

Nie wiem czy to ma sens, bo styki w przełączniku są mocne, a pęka trzpień od pokrętełka, bo moim zdaniem, jest za cienki
i z czasem pęka.
Tracer2
FR
FR

Postprzez _carlos- » 31 października 2020, 21:25

Tracer2 napisał(a):Nie wiem czy to ma sens, bo styki w przełączniku są mocne, a pęka trzpień od pokrętełka, bo moim zdaniem, jest za cienki
i z czasem pęka.

Pęka, bo tworzywo jest przegrzane od temperatury.
_carlos-
TopSport
TopSport

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat