Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Pawel A napisał(a):Walczę z serwisem z tym samym. Mam Infotainment XL z Navi i CarPlay działa tylko po kablu. Auto spędziło w serwisie kilka dni i do niczego nie doszli. Według relacji "instalowali, aktualizowali oprogramowanie, kontaktowali się z producentem i próbowali różnych rozwiązań. Ostatecznie usłyszałem, że producent niestety nie ma rozwiązania tego problemu i są nim dotknięte wszystkie Leony z tego tygodnia produkcji (przełom listopada/grudnia) w co średnio wierzę. Podobno producent nie jest skory do fizycznej wymiany sterownika i próbuje stworzyć aktualizację oprogramowania. Co ciekawe w Leonie zastępczym, którego dostałem bezprzewodowy CarPlay działał bez problemu (niższa wersja infotainmentu). Terminu naprawy nie otrzymałem...
Jaką wersję Leona/infotainmentu posiadasz?
dbls napisał(a):Na skodzie piszą o konieczności połączenia telefonu przez BT i WIFI z samochodem, celem bezprzewodowego carplay. Opcji wifi w systemie nie widzę, tak samo telefon nie wykrywa mi sieci z auta. Wersja XL oczywiście.
dbls napisał(a):Na skodzie piszą o konieczności połączenia telefonu przez BT i WIFI z samochodem, celem bezprzewodowego carplay. Opcji wifi w systemie nie widzę, tak samo telefon nie wykrywa mi sieci z auta. Wersja XL oczywiście.
MarkusD napisał(a):dbls napisał(a):Na skodzie piszą o konieczności połączenia telefonu przez BT i WIFI z samochodem, celem bezprzewodowego carplay. Opcji wifi w systemie nie widzę, tak samo telefon nie wykrywa mi sieci z auta. Wersja XL oczywiście.
Przez parę dni jeździłem nowym Leonem i rzeczywiście nie widziałem opcji jak sparować bezprzewodowy CarPlay...
Ja w swoim Leonie dokupiłem CarPlay2air i aby się połączyć najpierw łączy się przez Bluetooth a potem przez WiFi, przed pierwszym sparowaniem CarPlay bezprzewodowego musiałem usunąć z infotaimentu telefon i dopiero na „czysto” podłączyć na nowo, myślę że tutaj może być analogicznie...
Nowego Leona miałem za krótko i niestety nie dostałem instrukcji... poza tym był zalogowany IPhone pracownika serwisu...
I za dużo nie chciałem grzebać bo zauważyłem że był zalogowany aby robić aktualizacje...
Pawel A napisał(a):MarkusD napisał(a):dbls napisał(a):Na skodzie piszą o konieczności połączenia telefonu przez BT i WIFI z samochodem, celem bezprzewodowego carplay. Opcji wifi w systemie nie widzę, tak samo telefon nie wykrywa mi sieci z auta. Wersja XL oczywiście.
Przez parę dni jeździłem nowym Leonem i rzeczywiście nie widziałem opcji jak sparować bezprzewodowy CarPlay...
Ja w swoim Leonie dokupiłem CarPlay2air i aby się połączyć najpierw łączy się przez Bluetooth a potem przez WiFi, przed pierwszym sparowaniem CarPlay bezprzewodowego musiałem usunąć z infotaimentu telefon i dopiero na „czysto” podłączyć na nowo, myślę że tutaj może być analogicznie...
Nowego Leona miałem za krótko i niestety nie dostałem instrukcji... poza tym był zalogowany IPhone pracownika serwisu...
I za dużo nie chciałem grzebać bo zauważyłem że był zalogowany aby robić aktualizacje...
Nie ma oddzielnej opcji do bezprzewodowego CarPlay - opcja ma działać niemal bezobsługowo. Przy próbie połączenia bluetooth infotainment pyta się czy połączyć po CarPlay. I tyle. Działa to naprawdę sprawnie. Szkoda tylko, że w Leonie zastępczym którego dostałem, a nie w moim...
Natomiast bezprzewodowo nie pokazuje mi ekranu jak przy full linku.
Może Cupra ma bogatszy system niż my w Leosiach? Tym niemniej ciekawe co by powiedzieli jakby ktoś próbował oddać samochód ze względu na niezgodność z umową - a coś mi się wydaje, że tak właśnie jestRafaello1337 napisał(a):https://youtu.be/NZSXQhmN_Yo — 8:40 - działa bezprzewodowo
Rafaello1337 napisał(a):Oficjalny mail z seata po sprawdzeniu auta i moim Vinie. No to panowie chyba będziemy mogli dzwonić do dealerów po dodatkowe rabaty na serwisy i inne bajery.
literat napisał(a):Rafaello1337 napisał(a):Oficjalny mail z seata po sprawdzeniu auta i moim Vinie. No to panowie chyba będziemy mogli dzwonić do dealerów po dodatkowe rabaty na serwisy i inne bajery.
Na jaki adres mailowy pisałeś? Również do nich napiszę bo mój Seat jest wyprodukowany w lipcu 2020 i w instrukcji mam informację o bezprzewodowym CarPlay. Jeżeli również mi odpiszą oficjalnie, że nie mam to będę rozmawiał z dealerem jakie widzi rozwiązanie
dbls napisał(a): tak samo - mówią, że powinno działać albo pojawi się aktualizacja
W tygodniu jestem na aktualizacji oprogramowania z bezkluczykowym dostępem (raz działa raz nie) to podpytam jeszcze o to.. Podejrzewam, że sami nie mają pojęcia i wymyślają ale po Twojej wiadomości wiem jak z nimi rozmawiać.
Daj znać jak uda Ci się coś ustalić w tym aspekcie.
Pawel A napisał(a):Właśnie zaprosili mnie do serwisu po złożeniu przeze mnie oficjalnej reklamacji z tytułu rękojmi. Mam wątpliwości czy coś zrobią bez nowego softu od seata, ale zobaczymy...
dbls napisał(a):Rejestrowałeś kartę esim w Cubic Telecom?
Pawel A napisał(a):Jestem po wizycie w serwisie. Podobno próbowali oszukać oprogramowanie, że podmieniają hardware, aby odblokować CARPLAY, ale nie zadziałało. Usłyszałem jedynie z serwisu, że przepraszają i że jest im głupio
Po dłużej rozmowie doszliśmy do wniosku, że wymiana modułu infotaiment jest chyba jedynym możliwym rozwiązaniem sprawy. Na zagranicznych forach piszą coś o różnych modułach wifi w wersji M i w wersji XL - rzekomo dlatego w niektórych modelach bezprzewodowe CarPlay działa bez problemu. Jednak podobno centrala nie jest skóra do takich wypadków. Mam dostać odpowiedź do końca tygodnia.
Dlatego moja prośba - piszcie oficjalne reklamacje do swoich sprzedawców. Gdy robi to jedna osoba pewnie wiele nie zdziała, ale może coś zmieni gdy otrzymają większą ilość.
dbls napisał(a):Tylko na czym się konkretnie oprzeć? Wcześniej chyba te nawigacje występowały jako XL plus w katalogach widniała opcja "bezprzewodowy" z gwiazdką.
vis napisał(a):A, mały update - u mnie zaczęło działać po aktualizacji do najnowszego iOSa
vis napisał(a):A, mały update - u mnie zaczęło działać po aktualizacji do najnowszego iOSa
vis napisał(a):tak, 14.4, na co dzień korzystam z telefonu z Androidem, iphone'a zaktualizowałem tylko, żeby sprawdzić czy zadziała
Rafaello1337 napisał(a):A jaka wersja wyposażenia, M, L, XL?
dbls napisał(a):Bezprzewodowy full link?
vis napisał(a):Już wcześniej w menu full linka po połączeniu po BT pojawiała się instrukcja jak aktywować Car Play bezprzewodowo, aczkolwiek nie pamiętam kiedy ta możliwość się pojawiła, raczej dopiero po którejś aktualizacji.
Rafaello1337 napisał(a):Oficjalna odpowiedz od importera - usługa niedostępna w Polsce, zależna od Apple i brak rekompensaty. No to niezłe jaja.
mczelny2401 napisał(a):dbls napisał(a):Bezprzewodowy full link?
Panie nie pij już przecie temat jasno mówi![]()
19dawid91 napisał(a):Jakby nie było to w instrukcji jest informacja, że dostępność technologii może się różnić w zależności od kraju
Powrót do Leon 4 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości