Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

tryby jazdy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

tryby jazdy

Postprzez tom17 » 21 lutego 2021, 00:00

Cześć
Jak zachowuje się u Was auto po zmianie z trybu normalnego na sportowy? Czym charakteryzuje się praca silnika i układu kierowniczego w poszczególnych trybach? U mnie jedynie jest bardzo subtelna, praktycznie niezauważalna, zmiana reakcji na pedał gazu nic po za tym. Czy tak ma być czy coś nie działa tak jak trzeba?
Leon jest w manualu oraz bez adaptacyjnego zawieszenia.
tom17
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Seat Leon IV FR
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: tryby jazdy

Postprzez 19dawid91 » 21 lutego 2021, 10:12

Czyli nie tylko ja nie widzę różnicy :| w 5f było wyraźnie czuć różnicę we wspomaganiu kierownicy a tu minimalnie tylko.
19dawid91
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Leon FR
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez tom17 » 21 lutego 2021, 11:24

Pytanie czy tak ma być czy jest jeden z problemów samochodu. Mogę potwierdzić, że innym aucie które posiadałem tryby jazdy były bardzo odczuwalne. Dlatego dziwi mnie, że w Seat jest to funkcja praktycznie nic nie wnosząca.
tom17
Stella +
Stella +

Postprzez 19dawid91 » 21 lutego 2021, 19:19

Znajomy też ma nowego FR-a i też nie czuje zbytnio różnicy
19dawid91
Sport
Sport

Postprzez raf_006 » 22 lutego 2021, 08:29

tom17 napisał(a):Cześć
Jak zachowuje się u Was auto po zmianie z trybu normalnego na sportowy? Czym charakteryzuje się praca silnika i układu kierowniczego w poszczególnych trybach? U mnie jedynie jest bardzo subtelna, praktycznie niezauważalna, zmiana reakcji na pedał gazu nic po za tym. Czy tak ma być czy coś nie działa tak jak trzeba?
Leon jest w manualu oraz bez adaptacyjnego zawieszenia.

Ja mam Leona IV FR bez DCC ale w automacie. U mnie z tego co zauważyłem zmiana trybu jazdy generuje bardzo małą zmianę reakcji na pedał gazu, układ wspomagania delikatnie się utwardza, skrzynia zbija bieg i silnik wkręca się w wyższe obroty.
raf_006
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 4 FR ST
Silnik: benzyna inny

Postprzez Rafaello1337 » 22 lutego 2021, 09:56

U mnie przy automacie również widać różnicę, tak jak opisał raf_006.
Rafaello1337
Stella
Stella

Auto: Seat Leon ST
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Jakk » 22 lutego 2021, 11:14

Leon IV Hatchback 1,5 FR 130ps
- jeśli ktoś oczekuje, że na Eko spalanie będzie w okolicach 3l/100 a na Sport wciśnie go w fotel to oczywiście możemy tylko o tym pomarzyć, obecnie mam 4k km i sprawdzałem wszystkie 3tryby w trasie i mieście, podczas jazdy manualnej oraz na przyciskach tempomatu:

Reakcja:
- największą różnicę pomiędzy trybami widać w czasie osiągania zadanej prędkości na autostradzie - zwolnienie ze 140 do 100 a następnie powrót do prędkości poprzez RES jest mocno zauważalnie dłuższy na EKO niż na SPORT - w tybie eko trwa to długo i auto flegmatycznie się rozpędza, na sporcie robi to dużo agresywniej i płynniej.
Podczas jazdy manualnej np w mieście również zauważalne jest jak auto wchodzi na obroty na EKO a jak na SPORT. Jazda na EKO to jak jazda SDI i zmiana biegów w przedziale 1000-1800rpm - powolne przemieszczanie się przez miejską dżungle, na Sporcie dostaje lekkiego pazura ale do "sportowych wrażeń" nadal daleko :)
- do Leona przesiadłem się z Golfa 200/400 a mimo to obiektywnie uważam, że dramatu nie ma - szczególnie jak pod uwagę weźmiemy ogólny nurt "eko" i walki o każdy g jaki wydostaje się z rury.. przed zakupem Leona jeździłem też testówkami Xceeda i Hyundai Fastback odpowiednio 1,4 (140/240) i 1,5 (160/250) = FRka ze 130/200 wcale nie odstaje, dodatkowo Fastback był w automacie i w nim dopiero czuło się "kaganiec".. :-)

- taki mamy trend, parametry silnika przestają mieć znaczenie - program i tak zrobi z nimi to co aktualnie producent potrzebuje mieć w ofercie, głównie świetne wyniki emisji / WLTP
- to tak samo jak start/stop czy laneassist itp - to powinny być dodatki i powinny być wynikiem tego czego oczekuje kierowca a nie standardem, bez którego nie da się osiągnąć wyżyłowanych ocen do katalogów - i nie tylko uruchamiają się same po ponownym rozruchu z wyżej wymienionych względów ale również świecą do nas kontrolkami jakby auto miało bez nich wybuchnąć :)

Spalanie:
W spalaniu jak na razie pomiędzy EKO a Normal różnicy nie odnotowałem - zapewne za mało jeździłem na EKO.. Aczkolwiek wczoraj wracając 600km autostradami połowę przejechałem na Normal a połowę na EKO i spalanie było takie samo.. być może zbyt mało było opisanych na początku powrotów do wysokiej prędkości po spotkaniu Tira na lewym pasie..
W mieście zapewne można odczuć większą różnicę, ale jazda na EKO to udręka ;)
Na sporcie spalanie szybuje w górę / frajda z jazdy również - auto lepiej się zbiera ale również więcej spala ...
Jakk
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Leon IV
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez tom17 » 25 lutego 2021, 21:51

Jakk napisał(a):Leon IV Hatchback 1,5 FR 130ps
- jeśli ktoś oczekuje, że na Eko spalanie będzie w okolicach 3l/100 a na Sport wciśnie go w fotel to oczywiście możemy tylko o tym pomarzyć

Elektroniką można znacząco zmienić charakterystykę pracy poszczególnych układów, czego potwierdzeniem jest mój poprzedni samochód. Leon u mnie w każdym trybie działa tak samo. Nie mówię, że jest to potrzebne mi do czegoś, ponieważ w przednim aucie tryby jazdy były raczej ciekawostką niż czymś z czego korzystałem, natomiast uważam, że jeżeli samochód posiada jakiś system to raczej powinien on działać.
Obecnie po 3kkm niestety coraz więcej rzeczy nie działa lub przestaje działać.
tom17
Stella +
Stella +

Postprzez 19dawid91 » 26 lutego 2021, 04:46

Mi najbardziej brakuje w trybie sport tego sztywniejszego wspomagania, w trakcie jazdy autostradą z większymi prędkościami dużo przyjemniej się prowadzi samochód.
19dawid91
Sport
Sport

Postprzez Jakk » 26 lutego 2021, 08:28

tom17 napisał(a):Obecnie po 3kkm niestety coraz więcej rzeczy nie działa lub przestaje działać.

Niestety ale muszę się z tym zgodzić.. odebrałem auto pod koniec grudnia a już drugi raz oddałem je do serwisu dzisiaj..
Jakk
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Leon IV
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez tom17 » 26 lutego 2021, 17:18

W drugiej połowie marca mam umówiony serwis. Problemów na liście mam kilkanaście. Zobaczymy czy coś się uda naprawić.
Znajomy, który pracuje w skodzie powiedział, że głównie aktualizują oprogramowanie. Jednym pomaga innym wręcz przeciwnie. Rekordzista z nową Octavią był już kilkanaście razy od zakupu.
Być może dobrym pomysłem było by wydzielenie osobnego tematu odnośnie problemów wraz z opisem czy serwis radzi sobie czy nie.
tom17
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 4 - Techniczne Ogólne