Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kamera cofania

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Kamera cofania

Postprzez Zetka » 25 marca 2021, 18:12

Ok, udało się zdjąć zderzak i sprawdziłem instalacje i napięcia są ok, wtyczki suche, piny niezaśniedziałe, więc to raczej padnięta kamera.

Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka

-- 25 marca 2021, 19:12 --

450zł za kamerę do ST to dobra cena?

https://omoto.pl/kamera-3q0980121aa-sea ... 07041.html
Zetka
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Leon III ST FR
Silnik: CRLB 2.0

Reklama

Postprzez Tomektr » 25 marca 2021, 19:07

Średnia. Używki jak są to 250 - 350. ASO 600 - 700
Tomektr
TopSport
TopSport

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR MY18 150KM
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez Zetka » 30 marca 2021, 11:43

Kurde tylko gdzie takie dorwać. Pisałem do gościa na allegro, który ma taką AA, to zawołał 500...

-- 30 marca 2021, 12:43 --

Kurde wyjdę trochę na natręta, ale męczy mnie temat tej kamery. W zeszłym tygodniu zdjąłem zderzak i sprawdzałem połączenia I wyglądały (wizualnie) ok i coś mierzyłem i pokazało mi 12v, ale teraz im dłużej o tym myślę, tym więcej mam wątpliwości. Przeglądam workshop manuals i nie mogę znaleźć schematu wiązki od kamery (chociaż w sumie manuale to bardziej do naprawy/demontażu są). Jest to umieszczone w którymś manualu? A co do tego napięcia na pinach we wtyczce w zderzaku to w momencie pomiaru musi być zwarty pin 6 i 12 przy radiu czy wystarczy włączyć zapłon i bieg wsteczny? Bo oczywiście rozumiem, że wtyczka czarna duża to zasilanie, wtyczka mała biała to sygnał wideo? Pytam o to nie pierwszy raz, ale zanim wyrzucę 400zł na kamerę chcę mieć na 100% sprawdzoną dobrze instalację.
Zetka
Stella +
Stella +

Postprzez Zetka » 30 marca 2021, 13:39

Dorzucam zdjęcia wtyczek. Dodam, że generalnie pod zderzakiem było pełno piasku i jak wyciągnąłem kamerę że zderzaka to z obudowy kamery wyleciał piasek. A gdzie piasek tam wilgoć, więc możliwe że od tego kamera umarła.ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Zetka
Stella +
Stella +

Postprzez Tomektr » 30 marca 2021, 23:36

Z włączonym zapłonem jak miernikiem zewrzesz brazowy z czerwonym powinno być 12v, przy wrzuconym wstecznym jak zewrzesz żółty z brazowym to też powinno być 12v. Jak wypniesz wsteczny to na zwartym żółtym i brązowym nie powinno być napięcia. Tak sprawdzisz zasilanie. Żeby sprawdzić video no to wypinasz wtyczkę od radia w schowku (najwieksza kwadratowa), w niej jest niebieska i tam zwierasz pin 6 z 12 np drutem. Miernik ustawiasz na przejęcie i zwierasz w białej wtyczce w zderzaku rdzeń z ekranem. Miernik powinnien piszczeć. To znaczy że kabel nie jest przerwany. Schemat masz na 3 stronie tego wątku. Tam gdzie są manuale są też schematy elektryczne.
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez Zetka » 2 kwietnia 2021, 17:08

Mała aktualizacja. Zdjąłem jeszcze raz zderzak i sprawdziłem instalacje. Sprawdziłem ciągłość przewodu video i jest git. Sprawdziłem też kabel zasilania i jak tylko chwyciłem wtyczkę zauważyłem, że w miejscu gdzie czerwony kabel wchodzi do wtyczki jest taki zielonawy nalot. Okazało się że tam jest przetarta izolacja kabla. Na stykach oczywiście 0V. Wtyczkę obciąłem bo i tak bym izolacji nie naprawił i sprawdziłem na samych kablach było 12V na zapłonie i 12 na wstecznym. Teraz muszę kupić nowe wtyczki i podłączyć. Kamerę też kupiłem, ale w razie w mam 2 tygodnie na zwrot. Obrazek

Zetka
Stella +
Stella +

Postprzez Zetka » 10 kwietnia 2021, 14:49

Zrobiłem kolejne podejście. Zrobiłem nową wtyczkę zasilania, sprawdziłem miernikiem i na wszystkich pinach ładnie 12v (przy zapłonie i na wstecznym). Dla pewności kolejny raz sprawdziłem ciągłość przewodu video (zwarcie pinów 6 i 12 przy radiu i miernikiem "dźwiękowo") - wszystko ok. Montuję kamerę używana z końcówką T, która kupiłem - dupa, nie działa. Nadal czarny ekran i nadal komunikat, że asystent parkowania w tej chwili niedostępny. Czy nie ma innej możliwości niż kamera w tym momencie? Bezpiecznik też sprawdziłem i jest sprawny.

Tak jak teraz myślę. Możliwe, że kamera nie zadziałała jak nie miałem założonego zderzaka o podpiętych czujników tylnych?

Na szczęście sprzedawca kamery zgodził się na zwrot, ale powoli kończą się pomysły.

Zetka
Stella +
Stella +

Postprzez Tomektr » 10 kwietnia 2021, 16:32

Muszą być czujniki podpięte
Tomektr
TopSport
TopSport

Postprzez Zetka » 11 kwietnia 2021, 19:40

Ok, wszystko działa. Chociaż już myślałem, że nie osiedli, ale zapomniałem klapę zamknąć :). Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Zetka
Stella +
Stella +

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne