przez marcinmartinus » 3 października 2020, 20:22
Witam Was koledzy.Pisze z prosba o doradzenie mi w kwesti na jaki olej zmienic.Obecnie jest zalany shell 0w30(taki leja w servisie )Wiem ze jest to sredniej jakosc olej,5litrow koszuje jakies 40euro.Gdy pytalem w servisie o zmiane oleju to pow ze to jest dobry olej itd.Oczywiscie juz wyjasniam ,jest zalany taki olej poniewaz w de jesli sprzeda sie auto a nabywajacy bedzie mial usterke silnika i zostanie udowodnione ze jest inny olej niz servis zaleca to koszty pokrywa sprzedawca auta.Autem zrobilem jakies 83 tysiace a kupilem gdy mial 46,do tego czasu chyba z 3 razy zmienialem olej i teraz juz jestem pewien,ze leon u mnie zostanie na dluzej i pomyslalem ze trzeba o niego zadbac nie patrzac na zalecenia servisu.Czytalem i do mojego silnika jest przewidziany olej 5w30 syntetyczny.Wszystko bylo by dobrze tylko teraz problem jaki wybrac. Z ta moje pytanie do Was.Najlepiej zeby to byl najlepszy mozliwy do tego silnika.Ogladam duzo testow i sam juz nie wiem,swego czasu kolega polecal milersa olej 5w30,a ostatnio widzialem test oleju MIHEla tego ceramicznego....co myslicie na ten temat mozecie pomoc w wyborze odpowiedniego oleju?Zaznaczam ze mieszkam w de.