Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wersja full LED zimą.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wersja full LED zimą.

Postprzez positive » 23 grudnia 2021, 13:25

Witajcie, razem z mrozami pojawił się u mnie niespotykany do tej pory kłopot. Otóż w momencie gdy pojawiły się ujemne temperatury po uruchomieniu silnika pojawiają się błędy: "sprawdź oświetlenie do jazdy dziennej prawe/lewe". Ratuje się wyłączeniem automatu i włączeniem pozycyjnych. Swoją drogą, to dzienne to chyba pozycyjne, ale świecą jaśniej. Co ciekawe, po przejechaniu kilku km i wyłączeniu zapłonu problem znika samoistnie. Nic nie ruszałem przy lampach, są na nich jakieś plony ze znaczkiem Seata. Druga sprawa to czułość czujnika światła. Latem świeciły się tylko dzienne z przodu, a jedynie w tunelu załączał się tył i podświetlenie w kabinie. Teraz jakiekolwiek jasne słońce by nie było świeci się wszystko. Zmiana czułości w ustawieniach kompletnie nic nie zmienia.
positive
Stella +
Stella +

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Wersja full LED zimą.

Postprzez Voodoo199 » 23 grudnia 2021, 13:51

Kiedyś w BMW miałem taki sam problem. I ogólnie dowiedziałem się że ten typ tak ma. U mnie rozwiązaniem było to, że oddałem do magika lampy, który coś tam polutowal, coś tam pogmeral i problem się rozwiazal.
Voodoo199
Stella +
Stella +

Region: zagranica
Auto: LEONIII

Postprzez positive » 23 grudnia 2021, 13:59

Jeśli to kwestia "zimnego lutu", to nie jest żaden problem, ale zadziwiły mnie te plomby. W jakim to celu? To kierunkowskazy nie są na zwykłych żarówkach, tak jak ta od cofania?
positive
Stella +
Stella +

Postprzez positive » 24 grudnia 2021, 13:29

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na usunięcie usterki? Owszem bawiłem się Car Scanner, ale tam też wszystko jest ok.
positive
Stella +
Stella +

Postprzez mczelny2401 » 25 grudnia 2021, 20:48

positive napisał(a):Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na usunięcie usterki? Owszem bawiłem się Car Scanner, ale tam też wszystko jest ok.

Kolego szkłem dup... nie utrzesz więc nie wiem na jakie porady liczysz :wink:
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez positive » 25 grudnia 2021, 20:52

Myślałem, że ktoś miał podobne problemy i je jakoś rozwiązał. Pozostaje kupić nowe lampy? Tak to wszystko można naprawić.
positive
Stella +
Stella +

Postprzez mczelny2401 » 25 grudnia 2021, 20:59

Na początek jakiś dobry serwis od regeneracji by się nie pchać w nadmierne koszty
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez positive » 26 grudnia 2021, 16:29

Jest to jakiś plan, co prawda wyłącza to auto z eksploatacji, więc może ktoś ma sprawdzony, bo jak ma "stać na kołkach" miesiąc i okaże się, że lipa, bo się ktoś nie zna, to trochę słabo.
positive
Stella +
Stella +

Postprzez mAsteR7 » 26 grudnia 2021, 22:29

To jak chcesz sam decydowac o dlugosci naprawy, to moze zaczalbym wlasnie od tego czujnika swiatel.
Nie wymieniales szyby przedniej? Czujnik nie byl ruszany? Moze w nim lezy problem.
Nie doswiadczylem takiego problemu, to moje przypuszczenia, bo widze ze szukasz rozwiazania na zasadzie "tanio, SZYBKO, skutecznie"
mAsteR7
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: CZEA 1.4

Postprzez positive » 29 grudnia 2021, 11:56

Nie wymieniałem czujnika, ani szyby. Czujnik działa prawidłowo. Przyznaję, że bawiłem się sporo ustawieniami, ale wszystko raczej działa dobrze. Wieczorem jak ustawie na auto to świeca mijania, jeśli ustawie na 0 to jest błąd świateł dziennych, jeśli włączę opcje, że przy 0 ma nie być świateł dziennych to błędu nie ma. Dziwi mnie trochę, że jest to problem z lampą. To co, padły dwie w jednej chwili? To nawet żarówki tak nie robią. Zastanawiam się czy przypadkiem problem nie leży gdzie indziej. Druga sprawa, to te pozycyjne, przecież to te same diody, co do dziennych, tylko słabiej świeca. Może coś jednak zepsulem w ustawieniach?
Nie, to nie chodzi, że chcę tanio i szybko, ale jak mam oddać auto do serwisu i płacić za dwie lampy, które jednak działają, to wolę popytać fachowców.
positive
Stella +
Stella +

Postprzez positive » 6 stycznia 2022, 13:19

Problem rozwiązał się sam. Dziękuję za pomoc.
positive
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne