Potrzebuje pomocy w aktywacji tempomatu w moim Leonie z 2017 5F8 ST. Zakupiłem przelacznik zespolony z funkcją tempomatu 5Q0953513R IGI i wyczytałem, że potrzebuje licencji aktywacyjnej 5F0060884C. Pytanie brzmi skąd ją wziąć samemu, gdzie kupić i za ile, a może ktoś z was jest w stanie mi to aktywować za określoną kwotę? Mam OBD11 i chyba samym interfejsem tego nie da się zrobić przez zwykle kodowanie czy adaptacje nie mając żadnych kodów.
Poniżej link, który może komuś coś pomoże?
https://www.seataccesoriescatalogue.net/en/print/print_prd/43/2003/3370/
Poglądowo wstawiam jak to wygląda
-- 4 kwietnia 2022, 19:34 --
Udało mi się zakodować w sterowniku kolumny kierownicy 16 że jest przełącznik tempomatu w dźwigni kierunkowskazów. Natomiast wyrzuca błąd sterownika silnika jakby brakowało jakiegoś przewodu. Bodajże biało-czarnego łączącego sterownik kierownicy z sterownikiem silnika. Kod błędu to P164700. Wracając do brakującego przewodu czy na schemacie poniżej są podane dobre piny ?

-- 4 kwietnia 2022, 19:36 --
Gdy włączam tempomat, to jednak zamiast funkcji tempomatu mam tylko możliwość ustawienia limitu prędkości, którego nie można przekroczyć. Czy ewentualne dodanie tego biało-czarnego kabla załatwi sprawę i będzie można korzystać z normalnego tempomatu? A może muszę zakodować coś jeszcze?
-- 6 kwietnia 2022, 17:37 --
Sprawdziłem, jest kabel biało-czarne i czerwono-czarny. Udało mi się też zakodować aby limit prędkości niestety nie tempomat, jednak wyskakuje błąd i ikonka spiralna, która ciągle widać. Odkryłem też jakąś dziwną kostkę z elektroniką pod kierownicą. Ktoś wie co to moze być?

Wychodzą z niego 4 kable dwa są podłączone a kolejne 2 odcięte i zastanawia mnie co to wgl jest ?
-- 6 kwietnia 2022, 17:45 --
Pomóżcie proszę cokolwiek. Może osoba, która ma zwykły tempomat jest wstanie mi podać kodowania i adaptacje odpowiednie w ECU silnika 09, kolumnie kierownicy 16, gateway magistrala danych 19, może ABS 03?
-- 6 kwietnia 2022, 17:46 --
Skoro udaje mi się ustawić limit prędkości to pewnie i tempomat się da i żeby błędu nie wyrzucało.
-- 10 kwietnia 2022, 07:45 --
Ktoś może mi cokolwiek pomoc? Bądź aktywować to? Próbowałem wszelkich możliwości kodowania. W sterowniku 19 chce zmienić na GRA/CCS ale wyskakuje komunikat funkcja niedostepna