Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Reflektory matrix led a "zwykłe" ledy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Reflektory matrix led a "zwykłe" ledy

Postprzez Fredi88 » 15 stycznia 2023, 19:26

Witajcie. Mój 6 letni FR ST przejechał już ponad 200 tys km i prawdopodobnie we wtorek jadę zamówić młodszego brata cuprę leona SP. Mam już skonfigurowany samochód pod siebie. Nie mogę tylko nigdzie w internetach znaleźć wiadomości o reflektorach matrix led w leonie. Jest za nie dopłata ok 700e jak dobrze pamiętam. Jeździł ktoś nocą ze zwykłymi ledami i tymi matrix? Jest duża różnica? Warto dopłacić do matrixów?
Fredi88
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Reflektory matrix led a "zwykłe" ledy

Postprzez mm.max » 16 stycznia 2023, 11:30

Temat matrixów w cuprze jest dość świeży. Wprowadzili je do produkcji w roku modelowym 2023 i zapewne nie wielu już odebrało auto.
Reflektory typu matrix używałem w passacie na sporych dystansach i naprawdę robią robotę.
Ale z tego co mi mówią koledzy użytkujący Octavie 4 podobno gorzej sobie radzą matrixy w octavii niż w passacie
Więc musisz odbyć jazdę próbną aby samemu potestować.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Fredi88 » 16 stycznia 2023, 14:20

Ogólnie mało informacji jest w internecie i odnośnie tego silnika 1,5 tsi z automatem (w formentorze jest to chyba inaczej ogarnięte) i choćby o światłach. Nawet w oficjalnych źródłach cupry/seata ciężko cokolwiek wyczytać.
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez saszi » 17 stycznia 2023, 07:33

Mi jakiś czas temu sprzedawca mówił, że matrixy robią robotę poza miastem także jeżeli głównie jazda w mieście to szkoda kasy na dopłatę.
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Fredi88 » 17 stycznia 2023, 21:03

Cóż, będę królikiem doświadczalnym bo zamówiłem dziś cuprę leona z matrixami. Dołożyłem jakieś pierdy jak beats audio itp. Wg sprzedawcy matrixy są w cenniku od 2-3 tyg, ale ja mieszkam w Austrii i tu auto zamówiłem więc może być inaczej niż w pl. Poprzednim nakręciłem w 6 lat 205 tys km. Główne przebiegi to autostrada więc powinny zdać rezultat. Zostaje czekać do lipca/sierpnia na odbiór.
Fredi88
Sport
Sport

Postprzez mm.max » 18 stycznia 2023, 10:09

Fredi88 napisał(a):Cóż, będę królikiem doświadczalnym bo zamówiłem dziś cuprę leona z matrixami. Dołożyłem jakieś pierdy jak beats audio itp. Wg sprzedawcy matrixy są w cenniku od 2-3 tyg, ale ja mieszkam w Austrii i tu auto zamówiłem więc może być inaczej niż w pl. Poprzednim nakręciłem w 6 lat 205 tys km. Główne przebiegi to autostrada więc powinny zdać rezultat. Zostaje czekać do lipca/sierpnia na odbiór.

Jak odbierzesz daj znać jak się sprawują w Leonie.
Poza miastem naprawdę robią robotę! Choć ostatnie wypusty matrixów w np. w VW Arteonie są dużo mniej czułe na autostradzie i potrafią oślepiać szczególnie kierowców ciężarówek - wkurzające jest to że pod względem softu mieli to już naprawdę dobrze dopracowane w Passatach około 2020r. i one naprawdę działały perfekcyjnie jeżeli chodzi o czas reakcji i wykrywanie samochodów to każda nowa wersja softu "coś psuje". Oby Twój leon był wolny od tych niedoskonałości
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez witek_77 » 22 lutego 2023, 11:24

hej. Apropo ledów. Ja mam w moim Leonie ST lampy z potrójnym ledem czyli 2x mijania i 1x drogowe. Żonie podobają się wersje z obrysówką. Czy ktoś ma porównanie tych 2 rodzajów lamp pod kątem jakości świecenia ? Obie to oczywiście full led tylko inny wygląd, a 90% leonów ma te lampy z obrysówką, ale nie wiem czy ma sens zmieniać i czy są plug&play czy masa roboty z tym. Chodzi o to, żeby się nie okazało, że te z soczewą gorzej świecą niż moje. Wole dobre światło niż wygląd. Ale wiecie. Żona :)

Ja mam 5FB941773A
Obrazek

a te ładniejsze to 5FB941773

Obrazek
witek_77
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon IV Sportstourer
Silnik: DFYA 1.5

Postprzez mm.max » 22 lutego 2023, 14:13

witek_77, na plug@play w tym wypadku bym nie liczył.
W twoim reflektorze jest wtyczka 14 pinowa w tym "ładnym" 8 pinowa więc na dzień dobry mamy dostosowanie instalacji do tej zmiany. Kolejną zmianą jest moduł zasilania/sterowania reflektorem w obu tych reflektorach są to różne moduły - nie są zamienne pomiędzy sobą więc po zmianie reflektora być może nowy moduł będzie zgłaszał problem SVM a na deser dochodzą kwestie związane z porównaniem adaptacji obu reflektorów i ewentualne dostosowanie adaptacji po przeróbkach.

Więc reasumując dla ogarniętej osoby która tym się zajmuje na poziomie profesjonalnym jest to do zrobienia mimo, iż to co pisze to dość ogólnie i skrótowo potraktowany temat - ale zapewne jest to wykonalne :)
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez witek_77 » 22 lutego 2023, 19:18

Widziałem, że są różne sterowniki. Wkrótce pewnie wjadą matrixy z my23 na rynek i będzie więcej magików do kodowania. W końcu to świeży dość patent z blokowaniem sterowników. Zastanawia mnie sam fakt świecenia między nimi. Póki co muszę domodzic asystenta parkowania i kamerę bo nie mam przodu i kamery. Później ogarnąć dlaczego nie mam AA wireless dla Androida. Dla iPhone jest. Tak samo nie idzie ustawić głównego użytkownika i brak dąb+. Jadę na soft do serwisu. Ale to nie rozmowa tutaj. Chyba poczekam na matrixy i jak się sytuacja będzie rozwijać. To samo widziałem dla 5F. Początki zawsze są ciężkie. Niby wersja excellence a jednak troche braków jest.
witek_77
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon IV Sportstourer
Silnik: DFYA 1.5

Powrót do Leon 4 - Techniczne Ogólne