Pojeździłem ostatnio 3 tygodnie Leonem 4 /jakaś zwykła wersja/ jako autem zastępczym i zawieszenie mnie zauroczyło - sprężyste, komfortowe, bajka. Co ciekawe, nie wydał mi się on jakoś specjalnie wyżej posadzony niż FR.
Wróciłem do swojego 5F FR i normalnie wóz drabiniasty. Były już takie wątki na forum ale bez rozwiązania / że FR jest za twardy/.
Poszperałem i ZTCW to za odbiór twardości zawieszenia odpowiada w głównej mierze charakterystyka sprężyn.
Chcę je zmienić u siebie tylko ... nie wiem na co.
Jak chodzi o zawieszenie to mam takie kody opcji:
L14 Przód - rozumiem, że to w pewnym sensie kategoria wagowa (czyli zapewne OE 5Q0411105CS )
0YF Kategoria wagowa 6 + 1JD Amortyzatory z tyіu, Basis 2 (czyli OE 5Q0511121ED )
No i pytanie czy jakich powinienem szukać - z tyłu gdyby szukać 1JA /Basis 1 - cokolwiek to znaczy? / +0YF czyli OE 5Q0511121BA to będzie inna charakterystyka (miękkie?). A z przodu? To już w ogóle nie wiem co dobrać jak chodzi o OE?
A może wziąć Kayaba z katalogu od zwykłej wersji RA1089 - przód i RA7126 - tył i będzie wyżej ale miękko i przyjemnie?
Pomożecie?
-- 29 września 2023, 21:03 --
EDIT:
Poszperałem i odpowiem sam sobie i dla potomnych
Chcąc zmienić zawieszenie na standard - trzeba w ETK znaleźć sprężyny dla wersji standard, zatem
- Przód G01, kategoria wagowa taka jak tył, u mnie 06 czyli sprężyny PR: G01+L06 zatem -> OE 5Q0411105DH
- tył zawieszenie standard /belka/ 0N1 + 1JA - basis design 1, 0YF- klasa wagowa 06 zatem -> OE 5Q0511121BA
I sprawa teraz jest prosta.
Jednej informacji nie udało mi się znaleźć, dlaczego Golf i Octavia mają te same numery części /sprężyn/ a Leon inne?
Dodano: Sprawdzając katalogi zamienników wg OE wygląda na to, że sprężyny do Leona są ... dłuższe niż do Gofa/Octavii

Teraz tylko zamówię części i dam znać jakie wrażenia z jazdy.