Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Prośba. Demontaż środkowego pasa bezpieczeństwa.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Prośba. Demontaż środkowego pasa bezpieczeństwa.

Postprzez Klemens » 7 grudnia 2006, 10:14

Witam!

Czy ktoś ma instrukcję/opis demontażu środkowego pasa bezpieczeństwa tylnej kanapy (chodzi o ten pas wewnątrz siedzenia). Nie wiem czy to ma znaczenie ale dopiszę że kanapa jest dzielona.
Klemens
Stella +
Stella +

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon TDI - H Civic
Silnik: AGR 1.9

Reklama

Re: Prośba. Demontaż środkowego pasa bezpieczeństwa.

Postprzez nixu » 7 grudnia 2006, 10:39

Ten pas jest zapinany od dolu poprzez klamre. Popatrz gdzie jest wpiety u dolu (zapiecie wyglada jak karabinczyk) wiec nie powinienes miec problemu.

[ Dodano: Czw 07 Gru, 2006 ]
a jak nie pojdzie w ten sposob to sciagnij oparcie, przesun i odkrec srube za pomoca klucza do kol - to druga metoda :-D
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez Klemens » 7 grudnia 2006, 10:47

Witam!

Dzięki za szybką odpowiedź, ale mi bardziej chodziło o wyjęcie tej części pasa która się znajduje wewnątrz siedzeina :) (chodzi o cały mechanizm)
Klemens
Stella +
Stella +

Postprzez Silver » 7 grudnia 2006, 12:08

Zeby dostac się do mechanizmu musisz rozebrac tylną częsc fotela.
W tym celu zacznuj od zdemontowanai fotela (oparcia) , połóż go na płaskiej powierzchni i :
- zdemontuj poszycie tylne - musisz je wyciągnąc z prowadnicy w kształcie litery U w której jest poprostu zaklinowane.
-w ten sam sposób zdemontuj poszycie przednie (cały czas mówie o oparciu tylnego fotela)
-masz juz mechanizm na wierzchu-ale pamiętaj, :!: że tylko w pozycji takiej jak oparcie jest zamontowane w samochodzie (tylko pod takim kątem i z zapiętym zamkiem mocowania go do nadwozia) rozwinie Ci się pas - w każdej innej zablokuje go mechaniz samozwijacza.

Mam nadzieje ze już coś jasniej jest i nei namieszałem za bardzo.

Pozdrawiam.
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez Klemens » 7 grudnia 2006, 13:19

Wielkie dzięki za info, już się bałem że będę musiał ze skalpelem do fotela podejść :D Tak tylko jeszcze nieśmiało zapytam czy ma ktoś może jakiś rysunek/schemat poglądowy żeby unaocznić sobie jak te prowadnice w kształcie U wyglądają. Będe dzisiaj z tym walczył i nie chciałbym czegoś urwać :)

[ Dodano: Pią 08 Gru, 2006 ]
Jak przeczytałem opis to nie do końca jarzyłem o co chodzi z tym "U" ale jak się do kanapy zabrałem to zaraz się wyjaśniło. Oparcie rozebrałem ale wtedy właśnie się okazało że w ogóle niepotrzebnie się za to zabierałem :D Problem nie był z pasem który nie chciał się wysuwać tylko z oparciem - było nie domknięte. Przy okazji wyszedł jeden mankament Leonka o którym znajomy od którego kupowałem samochód wcześniej nie powiedział - szersza część kanapy ma drutowany zaczep do otwierania - niby nie duży mankament ale jednak boli.
Jeszcze raz wielkie dzięki za szybką i fachową pomoc.
Klemens
Stella +
Stella +

wymiana pasa środkowego tylnej kanapy.

Postprzez siebyl1 » 18 września 2009, 08:38

Witam.
Mam potrzebę wymienić pas j. w. w temacie. Znalazłem jeden temat dotyczący mojego problemu viewtopic.php?t=5995&highlight=demonta%BF+pas%F3w+foteli, lecz nie bardzo wiem o co chodzi? Mam zdjąć całą tapicerkę z oparcia?
siebyl1
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez Tommy » 18 września 2009, 19:27

Niestety tak. Mechanizm zwijarki jest pod gabka oparcia (od wewnetrznej strony blachy oparcia). Inaczej tego nie wyjmiesz. Jest z tym troche zabawy, ale da sie zrobic.
Zdecydowanie kupię Poloneza 3D lub Coupe, mogą być zwłoki
Leon
FR TDI
Tommy
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR ARL

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne