Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Łuki napisał(a):Co do sprzegła to Ci nie pomogę ale chciałem skrobnąć że zainteresowania jakie masz w profilu to masz suuuuuper![]()
Łuki nawzajemŁuki napisał(a):No to Barth szybko ucz się jeździć, zbieraj kaskę i wtryski zmieniaj.
FunGous napisał(a):leoTDI, mam podobnie jak drfryzio i parametry i to samo sprzeglo
obydwoje zdajemy sobie sprawe ze to raczej kwestia czasu kiedy kolejne seryjne zacznie sie slizgac. oczywiscie mozna przejezdzic i 500 tys na jednej turbince i sprzegle moze nawet i klockach hamulcowych ale nie o to chodzi![]()
trzeba zmieniac oliwke, kocuszki i dawac w palniczek !![]()
Ale to byl AGR !grzybek napisał(a):a w czesniej najprawdopodobniej byl jednomas
Czy można zastąpić sprzęgło w modelu ALH na jakiś inny model z silnika TDI tylko że na wytrzymalszy??
grzybek napisał(a):ALH
napisalem do pewnego sklepu zapytanie o oferte i dostalem cos takiego:
wersja I:
LUK 417 0019 11 cena 1535 pln
w sklad zestawu wchodza:
- kolo dwumasowe
- tarcza sprzegla - SN. 228 mm
- docisk sprzegla
wersja II:
VALEO 826317 cena 1190 pln
w sklad zestawu wchodza:
- kolo zamachowe
- tarcza sprzegla - SN. 220mm
- docisk sprzegla
- lozysko oporowe
zestawy I oraz II mozna stosowac zamiennie (sa to zamienniki)
polecam VALEO poniewaz tlumik drgan znajduje sie na tarczy sprzegla
a nie w kole dwumasowym, wiec juz nigdy nie bedzie mial Pan problemow
z awaryjnymi (nie ukrywam) kolami dwumasowymi
czy to prawda ze mozna zalozyc i 220 i 228? czy jak sie ma 220 to zakladac tylko 220 i nie bawic sie w "zamiennik" 228 ?
grzybek napisał(a):tak
tylko patrz ze to nie jest kolo 2-masowe tylko zwykle kolo zamachowe
czy by pasował do mojej Bory bez żadnych przeróbek??
Predzej czy pozniej sie rozleci i 2 razy ta sama robota wiec jak maszplany na wiecej mocy i zmieniasz obecnie sprzeglo to 2 mas wymieniaj.marcin_kielce napisał(a):aha jak mi już drży koło zamachowe to z jakimi konsekwencjami się to wiąże
Tonny S napisał(a):Predzej czy pozniej sie rozleci i 2 razy ta sama robota wiec jak maszplany na wiecej mocy i zmieniasz obecnie sprzeglo to 2 mas wymieniaj.marcin_kielce napisał(a):aha jak mi już drży koło zamachowe to z jakimi konsekwencjami się to wiąże
jak się jeździ na tym sprzęgiełku, bardzo rózni się od ori zestwau??
grzybek napisał(a):czy by pasował do mojej Bory bez żadnych przeróbek??
na 100% pod warunkiem zmiany calego kompletu. tez mam ALH i zmienialem na mocniejsze sprzeglo bo ori sie wysralo.. dokladnie na sachs o numerze 2289 000 041. w jego sklad wchodzi: tarcza 228mm, docisk, kolo dwumasowe
(www.dexx-auto.pl znalazlem to najtaniej za 1299zl).
do tego jeszcze dochodzi lozysko oporowe ktore musisz dokupic oddzielnie. ja kupilem SKF (koszt 49zl rowniez w auto dexx) jest to mocne sprzeglo i spokojnie daje rade w moim aucie....
mozesz tez spytac Hugo26 bo pisal tez o jakims sprzegle sachsa z tarcza 228mm (innym niz opisalem) ale nie wiem czy juz wlozyl i czy sie na nie zdecydowal....
A ja mam pytanie ile takie sprzegielko wytrzymuje Nm
marcin_kielce napisał(a):Tonny S napisał(a):Predzej czy pozniej sie rozleci i 2 razy ta sama robota wiec jak maszplany na wiecej mocy i zmieniasz obecnie sprzeglo to 2 mas wymieniaj.marcin_kielce napisał(a):aha jak mi już drży koło zamachowe to z jakimi konsekwencjami się to wiąże
i tak właśnie zrobię, zmienię od razy wszystko.![]()
dzięki za pomoc!!
pozdro
marcin_kielce napisał(a):Nie rozumiem twojego postu...jak to zmniejszy mi się kultura pracy?? przecież zmieniam sprzęgło ALH na zamiennik lepszy serii od ASV czyli sprzęgło SACHSA. Zamieniam dwumas na dwumaswięc chyba powinno być ok??
a jak się ustosunkujecie do mojego postu wyżej, odnośnie wyyycia sprzęgła??:)
Pozdrawiam
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości