Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Sprężyny standardowe, żeby był wyżej?

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Sprężyny standardowe, żeby był wyżej?

Postprzez 0202 » 29 grudnia 2006, 19:22

Kupiłem Leona TDi 110KM 2002r stylizowanego na sport i jak dla mnie jest trochę zawieszony za nisko. Dowiedziałem się, żeby podnieść Leona zawieszenie mogę zastosować specjalne podkładki na przednie amortyzatory lub wymienić sprężyny na standardowe. Co radzicie zrobić? Czy podnieść na podkładkach? Czy zdecydować się na sprężyny standardowe? Czy są sprężyny zamieniki (tańsze od standardowych) warte uwagi? Czy będzie miało znaczący wpływ na prowadzenie? Ile kosztują standardowe sprężyny? Poszę o odpowiedzi za które z góry dziękuję!!!;-).
0202
Stella
Stella

Auto: seat

Reklama

Re: Sprężyny standardowe, żeby był wyżej?

Postprzez Grześ » 29 grudnia 2006, 19:48

0202 napisał(a):specjalne podkładki

ja o tym nie słyszlem ale juz mi sie tyo nie podoba bo zakłuca to prace sprezyny do jakiej zostala przystosowana , tak wiec tylko i wylacznie zmiana na nowe springi jest rozwiazniem godnym uwagi
Moim zdaniem zastosowanie podkladek spowoduje podniesienie auta ale i pogorszenie masy resorowanej

co do cen i oznakowan to juz bylo na forum uzyj szukajki bo nie bardzo zglebialem temat :-(
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez Robal » 29 grudnia 2006, 20:00

Mam na sprzedaż używane sprężyny z mojego leona - seria 90KM. Jeżeli jesteś zainteresowany to daj znać na PW.
Robal
Sympatyk LeonClub

Auto: 5F
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez oczkolek » 29 grudnia 2006, 22:26

0202 napisał(a):Kupiłem Leona TDi 110KM 2002r stylizowanego na sport i jak dla mnie jest trochę zawieszony za nisko. Dowiedziałem się, żeby podnieść Leona zawieszenie mogę zastosować specjalne podkładki na przednie amortyzatory lub wymienić sprężyny na standardowe. Co radzicie zrobić? Czy podnieść na podkładkach? Czy zdecydować się na sprężyny standardowe? Czy są sprężyny zamieniki (tańsze od standardowych) warte uwagi? Czy będzie miało znaczący wpływ na prowadzenie? Ile kosztują standardowe sprężyny? Poszę o odpowiedzi za które z góry dziękuję!!!;-).

Będziesz żałował, że zmieniłeś na seryjne, zostaw to co masz.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Marcin_TDI » 30 grudnia 2006, 00:01

ja tez pod koniec stycznia bede mial zwykle od 110 na sprzedaz
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez leoTDI » 30 grudnia 2006, 16:55

oczkolek napisał(a):
0202 napisał(a):Kupiłem Leona TDi 110KM 2002r stylizowanego na sport i jak dla mnie jest trochę zawieszony za nisko. Dowiedziałem się, żeby podnieść Leona zawieszenie mogę zastosować specjalne podkładki na przednie amortyzatory lub wymienić sprężyny na standardowe. Co radzicie zrobić? Czy podnieść na podkładkach? Czy zdecydować się na sprężyny standardowe? Czy są sprężyny zamieniki (tańsze od standardowych) warte uwagi? Czy będzie miało znaczący wpływ na prowadzenie? Ile kosztują standardowe sprężyny? Poszę o odpowiedzi za które z góry dziękuję!!!;-).

Będziesz żałował, że zmieniłeś na seryjne, zostaw to co masz.

jestem tego samego zdania,

też mam sportowe zawieszenie i chwalę sobię ... a mam odniesienie, bo w poprzednim leosiu miałem standard = więc radzę :arrow: NIE kombinuj
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Silver » 31 grudnia 2006, 19:39

Ja również mam do sprzedaży kpl spreżyn standardowych oryginalnych ze TDI 110KM - poprzebiegu 56 tys km. ......

ale zastanów się - nie ma porównania w jezdzie Leonem po zakrętach pomiędzy standardowym zawieszeniem a obniżonym choćby o 15 mm.....a o -35 mm juz nie wspomnę.
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez 0202 » 2 stycznia 2007, 18:25

silver_leon napisał(a):Ja również mam do sprzedaży kpl spreżyn standardowych oryginalnych ze TDI 110KM - poprzebiegu 56 tys km. ......

ale zastanów się - nie ma porównania w jezdzie Leonem po zakrętach pomiędzy standardowym zawieszeniem a obniżonym choćby o 15 mm.....a o -35 mm juz nie wspomnę.

Ale jak jeździć Leonem zimą po zaspach i po naszych polskich dziurach?
0202
Stella
Stella

Auto: seat

Postprzez oczkolek » 2 stycznia 2007, 18:41

Na -15 mm spokojnie można, troche gorzej jest na -35 mm, ale to już zalezy od kierowcy.
Tak więc jeżeli masz -15 mm to spoko możesz zostawić.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez ali » 2 stycznia 2007, 18:46

silver_leon napisał(a):ale zastanów się - nie ma porównania w jezdzie Leonem po zakrętach pomiędzy standardowym zawieszeniem a obniżonym

ja tutaj tylko potwierdzę to co napisał sikver_leon

właśnie, niestety (z m.in. przyczyn osobistych) wsadziłem standardowe zawieszenie a miałem -30mm eibacha i ... na nowo uczę się jeździć i panować nad autem w zakrętach - teraz już na wiele nie mogę sobie pozwolić. Na obniżonym to było coś!
lubie leona, nawet bardzo
ali
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB

springi

Postprzez art » 2 stycznia 2007, 19:02

też mi "nisko wisi" prawie 5 cm poniżej serii- mam działkę na górce i muszę zostawiać nie przy domu bo nie wiadę niestety nie zawadzając o kamole. Myślę, aby go trochę powyższyć, no i żonka lubi komfort, a nie sportowe doznania, chociaż żal bo i dobrze wygląda i drogi trzyma się nieźle.
Podkładki kosztują ok 30 zł. szt. i podwyższają ok 2 cm, ale raczej jeżeli ma być na zimę, to w Skodzie Oktawia - a tam miska olej. jest też nisko proponują dwa rozwiązania podkładki i springi seria, albo pakiet na złe drogi, ale nie wiem ile kosztuje i czy pasował by do leonka.
W serwisie autor. za sprężyny "krzyczą" 250 -300 za szt. Lesjoforce np 179/szt.
najtańsze są pewnej holenderskiej firmy - za 90-120 zł./szt - dlatego szukam używanych - Leon to nie Uno ale tam sprężyny kosztują 40zł. - a to springi i to ,w sumie.. ciekawe za co się płaci w nasych furkach tak naprawdę?!
art
Stella
Stella

Auto: Toledo II

Postprzez Tonny S » 2 stycznia 2007, 20:44

art napisał(a):W serwisie autor. za sprężyny "krzyczą" 250 -300 za szt. Lesjoforce np 179/szt.
najtańsze są pewnej holenderskiej firmy - za 90-120 zł./szt - dlatego szukam używanych - Leon to nie Uno ale tam sprężyny kosztują 40zł. - a to springi i to ,w sumie.. ciekawe za co się płaci w nasych furkach tak naprawdę?!

Nie wymyslaj tylko zakladaj ori, wiele osob zmienialo u nas ori na cos nizszego i pewnie beda chcieli sie ich pozbyc.

art napisał(a):Podkładki kosztują ok 30 zł. szt. i podwyższają ok 2 cm, ale raczej jeżeli ma być na zimę, to w Skodzie Oktawia - a tam miska olej. jest też nisko proponują dwa rozwiązania podkładki i springi seria, albo pakiet na złe drogi, ale nie wiem ile kosztuje i czy pasował by do leonka.
To jest to samo zawieszenie.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Maicroft » 2 stycznia 2007, 23:19

Podkladki mozna wsadzic, sa dwa rodzaje, roznia sie jedna literka na koncu. Jakies wsadzialem do Octy i pasowalo :D

Sprezyna zostala seria i poszlo o te 15-20mm do gory.

Mozna wsadzic sprezyny z wersji na bezdroza, kwestia tylko dobrania tego.

Z Octa jest o tyle dobrze, ze dupa i tak stoi wysoko, a w Leonie moze byc taki problem, ze bedzie nos w gorze, a tyl siadzie, nie mowiac juz o tym jak wsiada do tylu ludzie + bagaz.

Zawsze mozna wsadzic gwint :mrgreen:
Maicroft
Stella +
Stella +

Auto: Octavia
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez mariusz2004p » 4 stycznia 2007, 18:24

Mam ten sam problem i wersje Leona co 0202, . Leon w tej wersji ma alufy 15" (standard). Kiedyś czytałem, że na obniżonym zawieszeniu najgorzej się jeździ właśnie na 15, powinny być 17 na niskim profilu. Czy to prawda?? Czy 17 poprawią komfort w porównaniu z 15?? Jak sądzicie?
mariusz2004p
Stella +
Stella +

Auto: LEON 1.9TDI spoRt

Postprzez Tonny S » 4 stycznia 2007, 19:44

mariusz2004p napisał(a):Czy 17 poprawią komfort w porównaniu z 15?? Jak sądzicie?
Komfortu nie ale zachowanie na drodze i wlasciwosci jezdne napewno tak.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat