Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

jakie macie ustawienia na climatronicu zimą??

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

jakie macie ustawienia na climatronicu zimą??

Postprzez uki23 » 23 stycznia 2007, 23:28

Kupiłem niedawno diesla z climatronikiem i nie za bardzo wiem jak to sie obsługuje(pierwsze auto z klimą)nie wiem na jakich ustawieniach trzeba jeżdzić!!Jak wogóle mozna sprawdzic czy klimatyzacja działa(tez nie wiem).Moze ktos sie zlituje i mi pomoże-prosze!!!!
uki23
Stella +
Stella +

Auto: Toledo TDI

Reklama

Re: jakie macie ustawienia na climatronicu zimą??

Postprzez marcus415 » 23 stycznia 2007, 23:36

Ja mam ustawione na 22*C. Jezeli jest ponizej 5*C to klimy nie wlaczysz, bo automatycznie jest wylaczana. Wszystko wyjdzie w lato :wink: czy klima dziala czy tez nie :wink: klima jest zalaczona jak na wyswietlaczu od klimy pojawi sie znaczek gwiazdki Pozdro
marcus415
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Zuk
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Streat » 23 stycznia 2007, 23:37

uki23, pocztaj na forum bylo wiele razy. Przy tej temperaturze chlodzenia nie wlaczysz bo jest za zimno :wink:

[ Dodano: Wto 23 Sty, 2007 ]
Ostatnio wszyscy mnie ubiegaja :mrgreen:
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez cebulka » 24 stycznia 2007, 08:38

Jeśli chcesz sprawdzić klimę, to zaparkuja auto w jakimś garażu (ważne aby tempetarura było powyżej 4-5 *C). Zostaw auto, aby się ogrzało i po jakimś czasie będziesz mógł włączyć klimę (śnieżynkę) :-)
cebulka
Sport
Sport

Auto: Silver leo 1.6 16V
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Roland » 24 stycznia 2007, 12:18

uki23 - tak jak Ci już napisano - klima załącza pow. 5 stopni (chociaż zauważyłem, że czasem wystarczą nawet 2-3st. na plusie żeby jednak działała).

Wciskasz Auto i ustawiasz +/- (tymi z lewej strony) temperaturę jaka Ci odpowiada :-) (dla mnie 20.5 st. to akurat optimum) wot cała tajemnica. Masz jeszcze nad Auto tryb "odmrażania/odparowywania" przedniej szyby - wtedy włącza się mocny nadmuch na szybę.
W climatroniku fajne jest to, że bez względu na włączenie się sprężarki od klimy (taka "śnieżynka" w lewym dolnym rogu wyświetlacza) automatyka stara się utrzymać ustawioną temp. wnętrza (no chyba, że na dworzu jest upał a ty chcesz 20 stopni to wiadomo że się nie da bez klimy ;-) ).

Aha - wiatrak nie będzie chodził na max. jak silnik jest zimny (teoretycznie możesz to wymusić ręcznie [+/- z prawej strony] ale wg mnie nie ma co katować silnika dodatkowym oddawaniem ciepła do kabiny).

Z innych ciekawostek - jak wciśniesz przycisk od zamkniętego obiegu powietrza (ten na samym dole z prawej) to zwalniają obroty wiatraka i jeśli ręcznie wyłączyłeś klimę a temperatura na zewnątrz jest pow. 5 stopni to zostanie ona automatycznie włączona żeby nie zaparowały szyby :-) Nie pamiętam tylko czy po wyłączeniu obiegu zamkniętego jeśli wcześniej klima byłą wyłączona to wraca do tego stanu.
Roland
Signo
Signo

Auto: na eF + Czarna Żmija

Postprzez Grisza » 24 stycznia 2007, 19:07

Roland napisał(a):Nie pamiętam tylko czy po wyłączeniu obiegu zamkniętego jeśli wcześniej klima byłą wyłączona to wraca do tego stanu.

tak
Yellow SubMarine ;)
Grisza
Sport
Sport

Auto: Audi SportBack Q+
Silnik: BMN 2.0

Postprzez leoTDI » 24 stycznia 2007, 20:54

uki23 napisał(a):Kupiłem niedawno diesla z climatronikiem i nie za bardzo wiem jak to sie obsługuje(pierwsze auto z klimą)nie wiem na jakich ustawieniach trzeba jeżdzić!!Jak wogóle mozna sprawdzic czy klimatyzacja działa(tez nie wiem).Moze ktos sie zlituje i mi pomoże-prosze!!!!

ustawienia,

proponuje 1-sze: 5-6 km, a więc do 90 C (wsio wył. poza radiem :D ) na "L" (1- do 2-kresek)z nawiewem na szybę (przycisk górny z lewej ), po osiągnięciu temperatury 18 C i ustawienia co kto lubi. Powyższe dot. wyjazdu z garażu :-P , jednak po długim postoju na dworze (np. po pracy) stosuje taką samą zasadę z tym, że tak jak dziś (mroźno) nawiew w poz. "L" był na max.

Jak Tonny zauważył, najpierw temperatura silnika (przynajmniej cieczy chł. 8) ) a dopiero potem wygoda :mrgreen:

ps
w mrozy (dziś) aby nawiew na szybę w poz. "L" był skuteczniejszy zamykam dwa środkowe nawiewy (tam zawsze coś dmucha, mimo że climatronik teor. podaje tylko na przednią szybę).

Jeszcze jedno - potrafi być czasami naprawę zimno w środku, za to max skracam dzięki temu okres nagrzewania silnika.

A tak naprawdę, to każdy dochodzi sam do metody :|
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez colin23 » 25 stycznia 2007, 00:21

A poza tym to sam wiosną potestujesz i bedziesz jeździł z klima ustawioną pod siebie. Są ludzie którzy jeżdżą non-stop na AUTO (20-22stopnie) a są tacy którzy tej pozycji nie lubią tylko włączają nawiew na szybę + dół. To tak jak gadanie o gustach ;)
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez cebulka » 27 stycznia 2007, 18:52

Sorry że jeszcze odgrzewam ten temat, ale mam pytanie związane z klimatronikiem. Otóż załóżmy że mam ustawione na full auto i np. temp 20*C. Czy jak zmienię przyciskami - lub + siłe nawiewu, to powinno "zniknąć" auto ?? Wydaje mi się że tak. A umnie pomimo że wykonam taką operację to świeci się dalej auto (pojawia się też man co jest poprawne, ale chyba nie powinno być wtedy auto).
dzięki za info
cebulka
Sport
Sport

Postprzez Yagi2 » 27 stycznia 2007, 22:48

cebulka napisał(a):Sorry że jeszcze odgrzewam ten temat, ale mam pytanie związane z klimatronikiem. Otóż załóżmy że mam ustawione na full auto i np. temp 20*C. Czy jak zmienię przyciskami - lub + siłe nawiewu, to powinno "zniknąć" auto ?? Wydaje mi się że tak. A umnie pomimo że wykonam taką operację to świeci się dalej auto (pojawia się też man co jest poprawne, ale chyba nie powinno być wtedy auto).
dzięki za info

Wszystko jest OK,auto nie powinno zniknąć po przestawieniu siły nawiewu.auto jest do temperatury,kontroluje ją i utrzymuje na poziomi jaki sobie ustawisz.Pozdrawiam
Yagi2
Sport
Sport

Auto: Leonik 110+

Postprzez cebulka » 28 stycznia 2007, 19:55

Yagi2, dzięki za rozwianie moich watpliwości. Nawet nie wiesz jak mi pomogłeś.
pozdr
cebulka
Sport
Sport

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne