Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Tonny S napisał(a):Zimą w TDI najlepsze rozwiązanie to podgrzewane stołki
Tonny S napisał(a):
Zimą w TDI najlepsze rozwiązanie to podgrzewane stołki
FUNCARVER napisał(a):też garażuje, do pracy mam ok 3-4km, utrzymując 1500-2500 obr podjezdzając pod firme mam 90 stopni i niestety musze go zgasić
nie mam wrażenia żebym dłużej czekał w zimie do uzyskania 90st silnika, podobnie mialem jesienią, garaż 0st, firma 90st
Maro2225 napisał(a):i nigdy jeszcze nie załączył mi się wentylator
Maro2225 napisał(a): i nigdy jeszcze nie załączył mi się wentylator
Maro2225 napisał(a): (...) Diesle mają bardzo wydajny układ chłodzenia , dlatego póżniej niż benzyna " łapią " temp. roboczą silnika . Pozdrawiam .
fido70 napisał(a):olej napędowy jest mniej kaloryczny i jednocześnie spalanie jest wyraźnie niższe.
fido70 napisał(a):Maro2225 napisał/a:
(...) Diesle mają bardzo wydajny układ chłodzenia , dlatego póżniej niż benzyna " łapią " temp. roboczą silnika . Pozdrawiam .
Maro2225 napisał(a):Diesle mają bardzo wydajny układ chłodzenia , dlatego póżniej niż benzyna " łapią " temp. roboczą silnika
i dlatego więcej energii zamienia na pracę niż na ciepło. Cała filozofia.Sammael napisał(a):Diesel jest sprawniejszym silnikiem
Układ chłodzenia nie ma tu nic do rzeczy.
Helm napisał(a):ja z kolei mam inny problem. Jak już się rozgrzeje silnik do 90'C i postoi auto w miejscu na odpalonym silniku to temperatura w ciągu 10min potrafi spaść do ~70'C. Czy to normalne?
sat666 napisał(a):Helm napisał(a):ja z kolei mam inny problem. Jak już się rozgrzeje silnik do 90'C i postoi auto w miejscu na odpalonym silniku to temperatura w ciągu 10min potrafi spaść do ~70'C. Czy to normalne?
U mnie w korkach wyraznie spada jak tylko chwile postoi (przy obecnych temperaturach).
pozdrawiam,
s
Helm napisał(a):ja z kolei mam inny problem. Jak już się rozgrzeje silnik do 90'C i postoi auto w miejscu na odpalonym silniku to temperatura w ciągu 10min potrafi spaść do ~70'C. Czy to normalne?
Ojciec napisał(a):Ja muszę przejechać ok 6-7km i mam 90 stopni. Ogrzewanie ustawione na 18stopni, a obroty silnika trzymam w okolicy 2.300 - 2.800
Tonny S napisał(a):Podstawa dla TDI.
Odpal auto, wyłącz dmuchawe w manulalu, z climatronikiem - wyłącz całkowicie, jedz do uzyskania odpowiedniej temp silnika, włącz dmuchawe inaczej nie dogrzejesz silnikana małych odcinkach.
Kozak napisał(a):bachus81, sprecyzuj czy poniżej -9 nie działa klimatyzacja czy ogrzewanie
jeżeli chodzi o klimatyzacje to jest to całkowicie normalne że nie działa w minusowych temperaturach
Dzisiaj oglądając auto dla kolegi (BMW E46) sprzedawca powiedział mi, że na francje i włochy montowane były termostaty "letnie
Żeby problem rozwiązać warto włożyć karton przed chłodnice
bachus81 napisał(a):Jeszcze raz proszę o pomoc. Dowiedziałem się, że przy temp. mniejszej niż -6 C klimatyzacja nie pracuje. Byćmoże coś źle ustawiam na climatroniku ? Co mam zrobić by przy temp. niższej niż -6 mieć ciepło ?
Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości