Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
FUNCARVER napisał(a):zapalila sie i nie chciala zgasnac (odpowiedzialna za podusie i napinacze pasów)
i tak przez 3 dni, nie pozostalo nic innego jak jechac do ASO i skasowac błąd
mial ktos takie cos w leo2?
ASO powiedzialo ze w ich testowce juz 5 razy w ta zime kasowali, podobno nie nalezy za czesto przesuwac tam i spowrotem fotela pasazera, bo jakies kabelki bla bla bla
jak narazie jezdze 2 dzien i wszystko ok
FUNCARVER napisał(a):podobno nie nalezy za czesto przesuwac tam i spowrotem fotela pasazera, bo jakies kabelki bla bla bla
nixu napisał(a):FUNCARVER, to samo jest w Vectrze B, za szybkie przesuniecie fotela powoduje wywalenie bledu.
colin23 napisał(a):w mojej VectrzeB nigdy nie miałem z tym problemu
FUNCARVER napisał(a):ja też nie, a ze 2 lata jezdzilem
FUNCARVER napisał(a):dzieki za wskazówki, póki co się nie świeci, jak sprawa sie powtórzy to pogrzebie pod siedzeniem
marcin_kielce napisał(a):Bo jak ci airbag wystrzeli tak po prostu w czasie jazdy czy na postoju to może nie być za ciekawie!!
markos01 napisał(a):marcin_kielce napisał(a):Bo jak ci airbag wystrzeli tak po prostu w czasie jazdy czy na postoju to może nie być za ciekawie!!
sa plusy i minusy, jakby wystrzelila sama z siebie to mozesz od seata straszne odszkodowanie wziasc![]()
![]()
funcarver napisał(a):znów się zapaliła,idę grzebać pod fotelem
funcarver napisał(a):sam sobie nie poradzilem wiec wizyta w ASO
i co chlopcy poradzili??
wycieli złączkę spod siedzenia i...
... zlutowali na sztywno (złączka potrzebna przy wyciaganiu fotela - kto wie to wie), stwierdzili ze to najlepsze rozwiazanie, jak bede chcial fotel wyciagnac to przetne kable i zlutuje na nowo,
pytanie ile razy w ciagu uzytkowania pojazdu wyciagamy fotele??
odkąd jezdze nigdy nie wyciagalem w zadnym autku (no chyba ze ktos namietnie na ćwiartkę startuje to owszem)
kontrolka sie nie pali, sposob zalatwienia tematu lekko domowy... ASO...
funcarver napisał(a):wycieli złączkę spod siedzenia i... ... zlutowali na sztywno
funcarver napisał(a):jak bede chcial fotel wyciagnac to przetne kable i zlutuje na nowo
Piętą Achillesową niektórych modeli są złącza elektryczne występujące we wiązce. Na pierwszy rzut oka są one wykonane wyjątkowo solidnie, wyposażone są w zatrzaski uniemożliwiające ich wypięcie oraz złocone styki. Nie chroni ich to jednak (szczególnie w pojazdach Opel i PSA, ale inne także) przed sporadycznym brakiem kontaktu. Takie chwilowe przerwy w obwodzie są natychmiast wyłapywane przez sterownik, generowany jest kod usterki i zapalana jest lampka kontrolna. Dotyczy to szczególnie złączy poduszek bocznych zamontowanych w fotelach oraz napinaczy w zamkach pasów. W sytuacjach kiedy klient wraca po raz któryś z usterką takiego złącza, jest ono mostkowane dodatkowym przewodem lub po prostu wycinane, a przewody zostają zlutowane na stałe. Co prawda nie powinno się dokonywać takich przeróbek, ale konia z rzędem temu warsztatowcowi, który namówi klienta na wymianę całej wiązki. Z tego co widać napraw takich dokonują nawet stacje autoryzowane.
Należy także zwrócić uwagę na stan wtyczek do podzespołów pirotechnicznych. Tu także zdarzają się braki kontaktu oraz poluzowanie wtyczki w gnieździe – nawet w stosunkowo nowych pojazdach. Osobiście diagnozowałem Opla Astrę G, gdzie ktoś w desperacji wykonał całą nową wiązkę w fotelu kierowcy. A źródłem występowania usterki była wtyczka do poduszki bocznej, którą należało rozebrać i podoginać piny. Co ciekawe w fotelu pasażera działa się dokładnie ta sama historia.
funcarver napisał(a):AUTO BARCELONA Wawa: .................... zapraszam Pana na 14.00 w sobote...
mm.max napisał(a):Ty no leon chyba sam tam nie dojedzie bo ty jestem pewien ze nie dasz rady
funcarver napisał(a):zapraszam Pana na 14.00 w sobote...
mm.max napisał(a):A źródłem występowania usterki była wtyczka do poduszki bocznej, którą należało rozebrać i podoginać piny.
funcarver napisał(a):podobno nie nalezy za czesto przesuwac tam i spowrotem fotela pasazera
endpm napisał(a):Witam. Dziś podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka airbag
endpm napisał(a): Poproszę o jakieś sugestii przyczyny zapalenia się tej cholernej kontrolki. Pozdrawiam
Marcin_TDI napisał(a):... a jak kiera piszczy to silicon w spray'u polecam zakupic...
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość