Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Tomky napisał(a):profil
markos01 napisał(a):225/45/17 & 215/50/17
Chyba 8' - slownie 8 caliPrzy alusach jest w wymiarach cos takiegi jak np 8J i to chyba szerokość?
m3k napisał(a):Co oznaczaja wartosci (J lub H)Ktos sie orientuje?
Gato napisał(a):Tomky wszystko co chciales wiedziec nt felg i opon a bales sie zapytac znajdziesz w bibli kol i opon
kawa napisał(a):Gato napisał(a):Tomky wszystko co chciales wiedziec nt felg i opon a bales sie zapytac znajdziesz w bibli kol i opon
Mam troche inny dylemat. Felgi ktore mi sie spodobaly sa w wymiarach:
7.5x16 ewentualnie 7.5x17
Ze wzgledu na ceny opon 17" wolalbym kupic 16" ale nie wiem czy na ten rozmiar 7,5x16 bedzie mozna zalozyc opony 205/55?
marcin_kielce napisał(a):Przeglądałem to ale chyba przeoczyłem.
No nic zaraz sprawdzę.
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 08 Lut, 2007 ]
No niestety nic tam nie znalazłem o ET...
Pancho napisał(a):A mozna sobie tak dobrac ET, zeby efekt byl jak z uzyciem dystansow? Chodzi mi o to zeby felga konczyla sie rowno z linia zderzaka.
Pancho napisał(a):Chodzilo mi o linie nadkola oczywiscie, ale widze, ze i tak mnie zrozumialesRozumiem, ze takie eksperymenty lepiej sobie darowac w kolach przednich.
Gato napisał(a):No ludzie Exclamation Zacznijcie troche uwazniej czytac.Tam jest wszystko o rozmiarach, ET, kalkulatory, ktore pomoga dobrac i szerokosc felg + opon i zamienniki kol...
Podane na tacy Rolling Eyes
Felgi - parametry montażowe
Rozmiar felgi
Rozmiar jest podawany w calach. Pierwsza część jest szerokością felgi a druga jej średnicą, np. 6,0x15 oznacza felgę o szerokości 6 cali oraz średnicy 15 cali. Średnica felgi odpowiada wielkości opony, czyli opona np. 185/65R15 ma również średnicę 15 cali i pasuje na felgę o średnicy 15 cali.
Rozstaw felgi
Rozstaw oznacza średnicę okręgu na jakim znajdują się śruby mocujące koło. Jeśli śrub jest parzysta liczba, np. 4, to łatwo tą średnicę zmierzyć. Jest nią odległość między środkami przeciwległych śrub.
Offset felgi (ET)
Offset zwany również odsadzeniem jest odległością pomiędzy płaszczyzną symetrii felgi, a płaszczyzną powierzchni montażowej. Offset może być dodatni lub ujemny i jest specyficzny dla konkretnego modelu felgi a nie samochodu, jak rozstaw. Oznacza to, że różne felgi montowane do tego samego auta mogą mieć różne offsety.
belzi napisał(a):topola, jesli kierujesz sie wygladem, a masz seryjny (dosyc wysoki zawias), to lepiej odpusc sobie wieksze rozmiary, bo moze nieciekawie wygladac
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość