Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

sposob wymiany oleju

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

sposob wymiany oleju

Postprzez siepan » 11 lutego 2007, 18:49

Mam silnik AUS 1,6 16V. Wlasnie przejechałem pierwsze 15kkm po zakupie auta i powinienem wymienic olej - całkowity przebieg 56000. Chcialbym zrobic to sam :? jednakze nigdy tego nie robilem wiec jesli ktos moglby mi krotko napisac w jaki sposob to sie robi - gdzie jest sruba przez która spuszcza sie ten olej, czy korek powinien byc odkrecony, w jaki sposob sie zalewa olejem, co przed i co potem? itp. I jeszcze jedno pytanie. Do tej pory uzywalem elf 10W40 ale chcialbym zmienic na syntetyka pytanie: czy moge to bez obaw zrobic i jaki najleppiej olej zastosowac? Zazwyczaj jezdze na krótkich trasach, jednak dwa razy w miesiacu wyjezdzam w trase okolo 600km w obie strony i wtedy lubie podkrecic obroty :wink: Prosze o porady. Szukajac podobnych tematow na forum odnalzalem ze czesto pojawia sie nazwa Motul.

pozdrawiam
siepan
siepan
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: leon
Silnik: BXE 1.9

Reklama

Re: sposob wymiany oleju

Postprzez Streat » 11 lutego 2007, 19:15

siepan, a musisz koniecznie robić to samemu :?: Chce Ci sie babrać ze starym olejem w taka pogodę to mi się nawet nie chce samochodu umyć a tu jeszcze osłone spod silnika odkrecać i co w ogóle ze starym olejem zrobisz tego nie można od tak sobie gdzieś wylać ...przecież wymiana w warsztacie to 20 - 30 PLN :roll:
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez siepan » 11 lutego 2007, 19:28

streat masz w zasadzie racje z ta wymiana ;) nie wykluczone ze wlasnie tak zrobie ale "na wszelki wypadek" chcialbym to wiedziec teoretycznie. kupe rzeczy w tym aucie sam juz zrobilem - odkrecałem i czyscilem sam przepustnice z czego jestem dumny ;) ale zmieniajac ewentualnie olej na syntetyk chciałbym znac jakies kontrargumenty w stosunku do argumentów fachowców którzy beda mi go wymieniali bo najprawdopodobniej bede mi odradzali zmiane rodzaju oleju.

pozdrawiam
siepan
Stella +
Stella +

Region: dolnośląskie
Auto: leon
Silnik: BXE 1.9

Postprzez Tonny S » 11 lutego 2007, 21:08

siepan napisał(a):zmieniajac ewentualnie olej na syntetyk chciałbym znac jakies kontrargumenty w stosunku do argumentów fachowców którzy beda mi go wymieniali bo najprawdopodobniej bede mi odradzali zmiane rodzaju oleju.
Oni maja spuscic olej, nie rozlewac, wymienic filtr i tak zalac nowy olej by nie uwalic silnika - od wyboru oliwy i myslenia jestes ty ;-)
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Marcin_TDI » 11 lutego 2007, 23:27

ja bym pojechal do fachmanow i wymienil u nich. tylko wybierz takich co nie wyrzuca cie z hali i podpatrzysz sobie co i jak sie robi a przy okazji nie zaleja Ci jakiegos innego tzw "SWOJEGO" oleju...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez oczkolek » 12 lutego 2007, 09:12

siepan, kup filtr i olej (może być Mobil 1 5W50 - full syntetyk) i jedź gdzies na wymiane tak jak piszą inni, 20-30 to nie pieniądz. W niektórych warstzatach to za to że kupisz u nich olej wymiana jest free.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Barth » 12 lutego 2007, 17:01

siepan, pisz do uzytkownika Dano , u niego w dobrych cenach kupisz i wymienisz olej :)