Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

zbieznosc kol

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

zbieznosc kol

Postprzez plutoss » 27 lutego 2007, 16:39

Witam

Zakupilem mojego Leona 4miesiace temu, po usunieciu wszystkich problemow pozostal tylko jeden który wyszedl dwa dni temu - ustawienie zbieznosci kol. Po zrobieniu testu okazalo się ze tylna os wyszla na tescie 20m/km (nie wiem czy to cos komus mowi – bo mi nie) norma +18 do -18 m/km , a przod -20m/km (norma -14 do +14 m/km ) gosciu stwierdzil ze przod da się „jakos” ustawic ale auto mosialo być bite z lewej strony i przesunelo się tylne lewe kolo (czy cos tam?? ok. 10mm ?? ) i trzeba wymienic os tylna – bo nic się nie da zrobic... :shock: :beksa:

Moje pytanie:
Nie mam kompletnego pojecia o co chodzi czy ktos może rozwinac temat i napisac cos wiecej o zbieznosci, czy tylna os i belka to to samo?

Podobno kosztuje kosmiczne pieniadze i lepiej kupic na gieldzie uzywana?

Czy powodem zlej geometri może być tylko krzywa os, czy trzeba to zbadac jakos inaczej (mechanik stwierdzil to na podstawie „podlaczenia kol” do komputera ustawiajacego zbieznosc.

PROSZE o pomoc , za wszystkie watki w tym temacie z gory dziekuje :-D
plutoss
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 16V '01

Reklama

Re: zbieznosc kol

Postprzez Rain34 » 28 lutego 2007, 18:38

witam!
Miałem ten sam problem...
zakupiłem Leona tej zimy i podczas jazdy dziwnie zarzucało mi tylną częścią auta.....zwłaszcza jak w dziure wjechałem ..
pojechałem na zbieżnośc i tak jak w twoim przypadku przód udało mi sie ustawić rewelacyjnie...ale tył był bardzo nierówno ustawiony.....panowie stiwerdzili że belka jest przesunięta ( lewe koło schodzi do środka za bardzo dlatego rzuca autem na dziurach ) ...
koszt tej usługi ( naprawa belki a raczej jej ustawienie jak trzeba ) wynioło mnie 300zł....
nie wiem co dokładnie panowie zrobili ale chyba jakies podkładki koło piasty dodali ...
chyba jednak lepiej bedzie jak zapytasz o możliwośc ustawienia jakiś tej belki niż kupowanie drugiej....bo podmiana belki zapewne kosztuje troche...

pozdrawiam
Rain34
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 tdi 110KM

Postprzez plutoss » 28 lutego 2007, 19:53

Dzis sie wlasnie dowiadywalem...,nowa os idzie kupic tylko w serwisie - koszt 4.000zl :shock: , wymiana 250zl..., ale nie jest tak zle jak wygladalo, mozna kupic os na gieldzie za ok 600zl :-D (w porownaniu do 4000 tys to spora roznica..), tylko czy ktos wie bo podobno do Leona pasuje tez tylna os z golfa 4 ?? a moze z Audi A3 ??
plutoss
Stella +
Stella +

Postprzez DTM » 1 marca 2007, 00:34

tam nie ma zadnej osi tylko belka - os to macie w przyczepie samochodowej a nie w tylnym zawieszeniu w swoim samochodzie :P

o taka belke chodzi:
http://www.allegro.pl/item168771403_vw_ ... letna.html
http://www.allegro.pl/item169959303_tyl ... _seat.html

mozna kupic uzywana ale najlepiej kupic o takim samym numerze - zazwyczaj sa 2 rodzaje belek zaleznie od tego jakiej srednicy posiada sie stabilizator

ps. ja mam znowu taki przypadek ze tyl wzgledem przodu mam przestawiony o ok 20mm i jedno kolo tylne bardziej pochylone niz drugie jednak mieszczace sie w normie ale za to nie ma zadnych efektow ubocznych w prowadzeniu dlatego zanim zabiore sie za kombinowanie z belka pojade sobie wczesniej na badanie punktow bazowych plyty podlogowej - trzeba zobaczyc jaki to szpedawca mi kit wcisnal :roll:
www.a3-club.net - Klub Audi A3/S3
DTM
Stella +
Stella +

Auto: A3 1.9TDi

Postprzez plutoss » 1 marca 2007, 10:17

Zwal jak zwal os czy belka, duzo z tym klopotow i "impreza" jest droga... :-(

DTM, czyli myslisz ze moge kupic jedna z tych belek ktore podales z allegro i powinny pasowac ??

W serwisie tez mi powiedzieli ze sa dwa rodzaje belek, w zaleznosci od srednicy stabilizatora, ale na jakims tam rysunku czy schemacie serwisowym widac ze dostepny jest tylko jeden stabilizator (ta sama srednica) - dla obu belek ?? Sami dokladnie nie wiedza dlaczego ??

Moj nr belki to podobno:

1J0500051K

Tylko czy Seat,VW i Audi maja takie same oznaczenia czesci (ten sam nr katalogowy) ??
plutoss
Stella +
Stella +

Postprzez Tonny S » 1 marca 2007, 11:30

plutoss napisał(a):Tylko czy Seat,VW i Audi maja takie same oznaczenia czesci (ten sam nr katalogowy)
A jak ty sobie to wyobrazasz ?? :roll: przeciez oni sami by sie pogubili z tymi numerami ;-)

Sa takie same, jesli czesc jest ta sam.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez plutoss » 1 marca 2007, 17:34

Sa takie same, jesli czesc jest ta sama

No to super :-D

Mam goscia ktory ma do sprzedania belke z golfa 4, 2000r. ale mowi ze jest tam pelno numerow i on nie wie gdzie szukac tego wlasciwego ?? ??
plutoss
Stella +
Stella +

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne