Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana głośników - sprzęt? moc? ...?

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana głośników - sprzęt? moc? ...?

Postprzez piotrp » 7 marca 2007, 11:21

Witam,
chce do swojego leonka wsadzić jakś fajny sprzęt audio i zastanawiam się jaki. I mam pare pytań:
1. Mam orginalne radio z zmieniarka o mocy 4x20 ale mając wzmacniacz to moc radia nie robi chyba różnicy czy jednak tak?
2. Zastanawiałem się nad głośnikami z blaupunkta. Co o nich powiecie? Daje link:
https://ssl.allegro.pl/item172701646_bl ... _200w.html
Może jakieś inne propozycje dobrych głóśników o przyystępnej cenie?
3. Zastanawiam sie nad głośnikami wysokotonowymi z tego zestawu czy bedą pasować do drzwi bo tam mają inny kształt (zreszta sami wiecei jak w leonku wyglądają)?
4. Zawsze chciałem dać też głośniki na półke tylnią ale po przeczytaniu poradnika chce zrezygnować z tego. Czy naprawde to pogarsza jakość dźwięku??
5. Teraz Zastanawiam się jedynie na włożeniu tych głośników z przodu i tyłu, wzmacniacz i może zamiast głośników na półce dam tube. Jakiej mocy powinien być wzmacniacz? I Jakiej mocy powinna być tuba aby mieć dobry bass ale nie taki że całe autko będzie się trzęsło?

piotrp
piotrp
Sport
Sport

Auto: Leon Sport TDi ASZ+

Reklama

Re: Wymiana głośników - sprzęt? moc? ...?

Postprzez Videlec » 7 marca 2007, 14:08

nie wiem co ty palisz ale to musi byc zajebiste... :shock: :shock: :shock: nie wiem jak inni ale ja nie potrafie ogarnąc zadnego z tych pytan :|
Videlec
Sympatyk LeonClub

Auto: Seat Toledo
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Marcin_TDI » 7 marca 2007, 17:55

piotrp napisał(a):1. Mam orginalne radio z zmieniarka o mocy 4x20 ale mając wzmacniacz to moc radia nie robi chyba różnicy czy jednak tak?

jakie dokladnie radyjko ??

piotrp napisał(a):2. Zastanawiałem się nad głośnikami z blaupunkta. Co o nich powiecie? Daje link:

kup te: :arrow: https://ssl.allegro.pl/item170332291__h ... w_wa_.html bedziesz mial mega roznice a cena jest niezla jak za system na przod...

piotrp napisał(a):3. Zastanawiam sie nad głośnikami wysokotonowymi z tego zestawu czy bedą pasować do drzwi bo tam mają inny kształt (zreszta sami wiecei jak w leonku wyglądają)?

beda pasowac

piotrp napisał(a):4. Zawsze chciałem dać też głośniki na półke tylnią ale po przeczytaniu poradnika chce zrezygnować z tego. Czy naprawde to pogarsza jakość dźwięku??

nie zepsuja dzwieku ale nie wsadzaj...
piotrp napisał(a):5. Teraz Zastanawiam się jedynie na włożeniu tych głośników z przodu i tyłu, wzmacniacz i może zamiast głośników na półce dam tube. Jakiej mocy powinien być wzmacniacz? I Jakiej mocy powinna być tuba aby mieć dobry bass ale nie taki że całe autko będzie się trzęsło?

sluchaj, dobry bas to taki wlasnie w ktorym zatrzesiesz troszke autkiem no nie ?? nie kupuj jakotakiej tuby tylko skrzynke... ile masz kasy na to ?? ja moge Ci sprzedac mojego rockforda 15" i bedziesz mial meega bas :mrgreen: :mrgreen:
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez team-am » 8 marca 2007, 16:24

Dobra tuba nie jest zla :wink:

Ja u siebie mam JBL PowerBass, glosnik 8", gra bardzo fajnie, jest mala i schodzi bardzo nisko :mrgreen: wymieka przy niej nie jedna dobra skrzynia. Istotny jeszcze jest wzmacniacz aby wysztsko milo gralo.

Najlepiej wzmacniacz 4 kanaly, przednie glosniki pod wzmaka, na 2 pozostalych kanalach mostek i podlaczyc tube/skrzynie.
team-am
Stella
Stella

Auto: VW Golf V 2.0TDI

Postprzez Streat » 8 marca 2007, 16:30

team-am napisał(a):Ja u siebie mam JBL PowerBass, glosnik 8", gra bardzo fajnie, jest mala i schodzi bardzo nisko Mr. Green wymieka przy niej nie jedna dobra skrzynia

Jeśli ma tylko walić a nie grac to pewnie ze wymięknie :twisted:
Żadna tuba nie dorówna dobrej skrzyni
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez team-am » 8 marca 2007, 19:03

Streat napisał(a):
team-am napisał(a):Ja u siebie mam JBL PowerBass, glosnik 8", gra bardzo fajnie, jest mala i schodzi bardzo nisko Mr. Green wymieka przy niej nie jedna dobra skrzynia

Jeśli ma tylko walić a nie grac to pewnie ze wymięknie :twisted:
Żadna tuba nie dorówna dobrej skrzyni

Jezeli przez niskie schodzenie tonow rozumiesz walenie to spoko :twisted:

Nie twierdze ze lepiej gra skrzyn np od JL, Polk Audio itp ale jest sporo niezlych ktore nie daja lepszego basu :wink:

pewnie kazdy zostanie przy swoim zdaniu i nie ma co robic z tematu OT
:-)

Pozdr
team-am
Stella
Stella

Auto: VW Golf V 2.0TDI

Postprzez Marcin_TDI » 9 marca 2007, 00:50

Obrazek ja mam takie cos i to jest BAS dopiero porzadny. zadna tuba nie da ladnego czytego basu. kontrukcja walca zamienia dzwiek w takie bardziej lupanie a szczegolnie jak ma bass reflex...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez piotrp » 9 marca 2007, 12:21

Narazie nie mam kasy zeby na taki sprzet sobie pozwolic, ale po wakacjach napewno jakiś sprzęt będzie.
Marcin_TDI, niezłe te głośniki co pokazałeś moc znamionowa 2x taka co w tych co ja pokazałem. Do tylnich drzwi też takie dać czy inne??
piotrp
Sport
Sport

Auto: Leon Sport TDi ASZ+

Postprzez Tonny S » 9 marca 2007, 12:41

piotrp napisał(a):niezłe te głośniki co pokazałeś moc znamionowa 2x taka co w tych co ja pokazałem. Do tylnich drzwi też takie dać czy inne??
Z tamtąd można całkowicie wywalić głośniki ;-)
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez vortis » 10 marca 2007, 17:31

Tonny S napisał(a):Z tamtąd można całkowicie wywalić głośniki

Tonny S, w wypadku tuby/skrzyni w bagazniku?? czy ogólnie Twoim zdaniem tylne głosniki są zbędne ?
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez Marcin_TDI » 10 marca 2007, 22:23

hehe, bedziesz mial taka jakosc jaka prezentuje najslabsze ogniwo w systemie car-audio...

ja np wywalilem swoja serie z tylu i mialem tylko przod i nawet nie odczulem roznicy ze nie ma. jak byly to z tylu byl gorszy dzwiek...
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Tonny S » 10 marca 2007, 22:59

vortis napisał(a):czy ogólnie Twoim zdaniem tylne głosniki są zbędne ?
Przy zabudowie car-audio robisz dobry przod + bass w bagazniku w tylnych dzwiach nie ma nic by nie znieksztalcalo sceny.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez leoTDI » 11 marca 2007, 08:54

Marcin_TDI napisał(a):kup te: :arrow: https://ssl.allegro.pl/item170332291__h ... w_wa_.html bedziesz mial mega roznice a cena jest niezla jak za system na przod...beda pasowac

zapytałem gościa o te głośniki,

i ... oczywiście pasują w 100% do leona, tyle że są głębokie i trzeba dokupić dystanse 25mm (po 30,- zł).
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja