Reklama

automatyczne otwieranie klapy tylnej

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez pirzol » 20 marca 2010, 20:05

Witam

Niemcy chwalą się automatycznym otwieraniem klapy tylnej w Seacie ALtea
http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DECsax53j1GA


opis realizacji z niemeickiego forum
http://www.seatforum.de/forum/attachmen ... 1266670480


ciekawy pomysł :)
pzdr
P
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
pirzol
Stella +
Stella +
 
Posty: 95
Dołączył(a): 6 listopada 2008, 23:22
Lokalizacja: malopolska
Auto: Toledo III

Reklama

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Tony Hawk » 20 marca 2010, 20:19

"Wymyślili te durackie maszyny, bo siły w rękach nie mieli..."

Czy to jest aż taki znowu bajer? Przecież, żeby coś wrzucić do, czy też wyjąć z bagażnika - i tak trzeba do niego podejść...

Poza tym mechanizm prosty jak budowa cepa - prosty silniczek (jak przy centralnym) + sprawne siłowniki gazowe. Jak dla mnie szczyt lenistwa :-)

edit:
pirzol napisał(a):to raczej usprawnienie a nie lenistwo,
jak idziesz z paczką z zakupów do auta to czasem "nie masz ręki" aby złapać za klapę i ją odblokowac i podnieść do góry.

a tak pikasz klawisz i ładujesz graty do środka....

P
W sumie... przekonałeś mnie, to jest argument :) A może ktoś próbował takie usprawnienie wykonać w starym, dobrym Leonie?
--
Tony Hawk
Seat Leon 1
1.9TDI Sport AHF
2000 r.
81kW / 110KM
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Tony Hawk
Signo
Signo
 
Posty: 175
Dołączył(a): 1 sierpnia 2009, 21:03
Lokalizacja: Podkarpacie
Auto: Leon 1M Sport

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez pirzol » 20 marca 2010, 20:23

to raczej usprawnienie a nie lenistwo,
jak idziesz z paczką z zakupów do auta to czasem "nie masz ręki" aby złapać za klapę i ją odblokowac i podnieść do góry.

a tak pikasz klawisz i ładujesz graty do środka....

P
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
pirzol
Stella +
Stella +
 
Posty: 95
Dołączył(a): 6 listopada 2008, 23:22
Lokalizacja: malopolska
Auto: Toledo III

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez noktoto » 20 marca 2010, 20:31

Nie trzeba również rąk brudzić, jeśli fura umorusana. Niemniej, przynajmniej na razie nie czuje potrzeby montażu takiego bajeru.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
noktoto
Cupra
Cupra
 
Posty: 2390
Dołączył(a): 22 lipca 2008, 21:46
Lokalizacja: Mazowieckie
Auto: nie 1P FR TDI
silnik: inny

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez pirzol » 21 marca 2010, 16:38

coś z kodowaniem podanym w opisie jets nie tak, u mnie zero reakcji zamka, nie odpuszcza pomiomo ustawienia na vag...

pzdr
P
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
pirzol
Stella +
Stella +
 
Posty: 95
Dołączył(a): 6 listopada 2008, 23:22
Lokalizacja: malopolska
Auto: Toledo III

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez igorpl » 8 czerwca 2010, 21:16

w leonie:

http://www.youtube.com/watch?v=m_1DWdM8 ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=nqSQigsb ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=MK673bPH ... r_embedded

wykonanie bez sprezynek :

teleskopy z golfa iv - 1J6 827 550 E (500N chyba)
odbojniki z scirroco - 1K8 827 761 C

http://www.seatleon.es/foro/viewtopic.p ... &sk=t&sd=a

najpierw trzeba zobaczyc kodowanie
MY'06:
- Coding / Long Coding Helper / Byte 1 / Activar bit 4

MY'07-MY'09:
- Coding / Long Coding Helper / Byte 1 / Activar bit 3 y bit 4
- Coding / Long Coding Helper / Byte 2 / Activar bit 3

Restyling:
- Coding / Long Coding Helper / Byte 2 / Activar bit 3
Zobacz Profil
igorpl
Signo
Signo
 
Posty: 153
Dołączył(a): 4 stycznia 2008, 01:47
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: LEO II

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Thomasz » 10 czerwca 2010, 01:13

Rozumiem, że należy wymienić 2 teleskopy i dwa odbojniki na wyżej podane?
Zobacz Profil
Thomasz
Stella
Stella
 
Posty: 18
Dołączył(a): 10 lipca 2009, 23:48
Lokalizacja: Szwajcaria
Auto: Leon

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez igorpl » 10 czerwca 2010, 19:15

tak
Zobacz Profil
igorpl
Signo
Signo
 
Posty: 153
Dołączył(a): 4 stycznia 2008, 01:47
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: LEO II

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Kozak » 10 czerwca 2010, 22:36

igorpl napisał(a):wykonanie bez sprezynek :


mam rozumieć że jeżeli chce się mieć tak otwierany bagażnik bez montażu sprężynek to trzeba wymienić teleskopy na te z MKIV natomiast jak sie zastosuje sprężynki to nie trzeba wymieniać teleskopów ??
dobrze myślę

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta 22 Towarzystw Ubezpieczeniowych

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW
- Polisy oszczędnościowe Emerytalne Posagowe

Zapraszam na PW
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Kozak
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 7453
Dołączył(a): 9 września 2005, 09:58
Lokalizacja: Częstochowa / SKL
Auto: C5 Excluisive

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez igorpl » 11 czerwca 2010, 13:10

tak same teleskopy, bez zadnych sprezynek p&p

ale teleskopy z golfa musza miec te 500N, - bedzie sie ciezej zamykac klape napewno :)
Zobacz Profil
igorpl
Signo
Signo
 
Posty: 153
Dołączył(a): 4 stycznia 2008, 01:47
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: LEO II

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Kozak » 11 czerwca 2010, 18:46

kozak napisał(a):natomiast jak sie zastosuje sprężynki to nie trzeba wymieniać teleskopów ??


tak czy nie ??

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta 22 Towarzystw Ubezpieczeniowych

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW
- Polisy oszczędnościowe Emerytalne Posagowe

Zapraszam na PW
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Kozak
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 7453
Dołączył(a): 9 września 2005, 09:58
Lokalizacja: Częstochowa / SKL
Auto: C5 Excluisive

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez igorpl » 12 czerwca 2010, 09:36

ja pisalem o innym sposobie, bez sprezynek, ale widze ze w metodzie ze sprezynkami teleskopow sie nie wymienia

albo robisz sprezynki
albo teleskopy
Zobacz Profil
igorpl
Signo
Signo
 
Posty: 153
Dołączył(a): 4 stycznia 2008, 01:47
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: LEO II

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez bubolak » 12 czerwca 2010, 10:10

Teleskopy na aledrogo można kupić za 38 zł sztuka. Sprężynki pewnie trochę taniej. Mod ciekawy i niedrogi jak tylko umie się obsługiwać vaga... Ale czy potrzebny? Może jakby klapa się sama też zamykała...
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
bubolak
Sport
Sport
 
Posty: 481
Dołączył(a): 20 marca 2009, 14:43
Lokalizacja: Olsztyn/3miasto
Auto: Sciro
silnik: CAWB 2.0

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez igorpl » 13 czerwca 2010, 12:45

mnie raczej ciekawi wplyw wymiany teleskopow na zywotnosc zawiasow, zamka
Zobacz Profil
igorpl
Signo
Signo
 
Posty: 153
Dołączył(a): 4 stycznia 2008, 01:47
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: LEO II

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Orełek » 14 czerwca 2010, 21:15

igorpl, sugerujesz, że mocniejsze teleskopy mogą wyrwać zamek albo zawiasy?
Orełek
-------------------------------
F**k your six cyllinders...ups, now I own six cyllinders...
Zobacz Profil
Orełek
Signo
Signo
 
Posty: 121
Dołączył(a): 1 stycznia 2005, 23:42
Lokalizacja: Warszawa
Auto: AlteaBMN OctaviaASZ

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez igorpl » 14 czerwca 2010, 21:24

wyrwac raczej nie, ale czy z czasem nie spowoduja jakiegos mocniejszego zuzycia? fabryczne maja chyba ok 300n , te z golfa 500n
Zobacz Profil
igorpl
Signo
Signo
 
Posty: 153
Dołączył(a): 4 stycznia 2008, 01:47
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: LEO II

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Orełek » 14 czerwca 2010, 21:44

igorpl, daj spokój... Jakież zużycie tam może być? Jak się klapa otwiera / zamyka siła z jaką pcha sprężyna nie ma znaczenia. Gdy klapa jest zamknięta, to sprężyna naciska na zawiasy u góry i na zamek u dołu. Nacisk ten jest statyczny (nic nie ociera jedno o drugie, tylko naciska) więc żadnego zużycie nie będzie to powodowało. Jedyna niedogodność, która mi do głowy przychodzi, to, że ciężej zamykać taką klapę. Dlatego chyba lepszym rozwiązaniem jest dodanie sprężynek, a nie wymiana teleskopów. Teleskopy "pchają" w całym zakresie - ciężko ruszyć klapę gdzie by nie była. Sprężynki oddziałują tylko w końcówce ruchu zamykania.
Orełek
-------------------------------
F**k your six cyllinders...ups, now I own six cyllinders...
Zobacz Profil
Orełek
Signo
Signo
 
Posty: 121
Dołączył(a): 1 stycznia 2005, 23:42
Lokalizacja: Warszawa
Auto: AlteaBMN OctaviaASZ

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Kozak » 14 czerwca 2010, 21:46

a wiecie może od czego te sprężynki są ??

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta 22 Towarzystw Ubezpieczeniowych

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW
- Polisy oszczędnościowe Emerytalne Posagowe

Zapraszam na PW
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Kozak
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 7453
Dołączył(a): 9 września 2005, 09:58
Lokalizacja: Częstochowa / SKL
Auto: C5 Excluisive

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Sober » 5 grudnia 2010, 15:12

Fajny patent :) Tylko trzeba uważać żeby w czasie jazdy sobie nie otworzyć klapy ;-) Chyba że się to blokuje?
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Sober
Sport
Sport
 
Posty: 332
Dołączył(a): 3 września 2010, 10:16
Lokalizacja: Kraków
Auto: Leon Cupra
silnik: BWJ 2.0

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez niq » 5 grudnia 2010, 15:53

kotlet
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
niq
Sport
Sport
 
Posty: 734
Dołączył(a): 12 marca 2009, 21:35
Lokalizacja: Piekary śl.
Auto: RS3

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez the_rahzel » 5 grudnia 2010, 16:43

Tony Hawk napisał(a): A może ktoś próbował takie usprawnienie wykonać w starym, dobrym Leonie?
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 940
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: z Małopolski
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez predo » 16 grudnia 2010, 22:45

tak w temacie tylko dodam ze pasuja tez silowniki ze skody octavii hatchback (ta poprzednia wersja - kolo 2000 roku np.

numer czesci
1U6 827 550f -515nm

jest jeszcze 550e ale one sa za slabe - 470nm chyba
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
predo
Stella
Stella
 
Posty: 17
Dołączył(a): 2 sierpnia 2007, 15:00
Lokalizacja: Edinburgh
Auto: Seat Leon FR DSG

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Sober » 17 grudnia 2010, 11:33

predo, Montowałeś to u siebie?
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Sober
Sport
Sport
 
Posty: 332
Dołączył(a): 3 września 2010, 10:16
Lokalizacja: Kraków
Auto: Leon Cupra
silnik: BWJ 2.0

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez bubolak » 17 grudnia 2010, 13:33

Zamontowałem wszystkie części i klapa sama się otwiera. Jednak wszystko jest ok.

Potrzebne części:
6Y0 827 550C siłowniki o których było wspomniane wyżej
1K8 827 761C odboje klapy tylnej od Scirocco
1J6 827 439A czopy klapy tylnej

Koszt nowych części w serwisie VW 228zł.

Z forum Golfa. Zastanawiam się po co te odboje? Teoretycznie wystarczy żeby siłownik podniósł klapę, a zamek puścił.
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
bubolak
Sport
Sport
 
Posty: 481
Dołączył(a): 20 marca 2009, 14:43
Lokalizacja: Olsztyn/3miasto
Auto: Sciro
silnik: CAWB 2.0

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Andre » 17 grudnia 2010, 14:10

ja kupilem dzis na aledrogo silowniki wiec po niedzieli dam znac jak to dziala.
leon 2 FR TDi + 200KM/405NM
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Andre
Sport
Sport
 
Posty: 468
Dołączył(a): 11 sierpnia 2007, 22:05
Lokalizacja: Wroclaw
Auto: leon II TDi FR+

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez predo » 17 grudnia 2010, 18:28

Sober napisał(a):predo, Montowałeś to u siebie?


Tak. Tylko silowniki wymienilem, za £5 funtow wyciagnalem z rozbitej octavii, nie wymienialem odbijaczy ani nic takiego.
10 min roboty i juz. Plaski cienki srubokret wystarczy.

http://www.youtube.com/watch?v=AtIorx-JhnE

to w moim samochodzie.

Aha no i ustawienia VAG-Com trzeba zmienic zeby odskakiwal a nie tylko odryglowywal bagaznik.

z takiej octavii silowniki
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
predo
Stella
Stella
 
Posty: 17
Dołączył(a): 2 sierpnia 2007, 15:00
Lokalizacja: Edinburgh
Auto: Seat Leon FR DSG

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez misiek_t » 17 grudnia 2010, 18:56

A dokładnie które ustawienia??
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
misiek_t
LeonClub Team
LeonClub Team
 
Posty: 1270
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Auto: leon 1P

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez the_rahzel » 17 grudnia 2010, 19:34

Panowie powiedzcie mi czy w 1M też będzie coś takie działać?? Siłowniki wiem że trzeba wymienić,ale to odryglowywanie zamka? Jest coś innego w zamku 1P w stosunku do 1M?
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 940
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: z Małopolski
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez niq » 17 grudnia 2010, 19:45

the_rahzel napisał(a):Jest coś innego w zamku 1P w stosunku do 1M?


Tak.

A na wiosnę może sobie sprawię takie siłowniki ;) Tylko ciekawe jak z trwałością? Czy ciężej się zamyka?
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
niq
Sport
Sport
 
Posty: 734
Dołączył(a): 12 marca 2009, 21:35
Lokalizacja: Piekary śl.
Auto: RS3

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez the_rahzel » 17 grudnia 2010, 19:48

niq napisał(a):Tak.



A można coś zrobić,żeby taki bajer działał w 1M? Coś po modzić,zamienić,wymienić.... :PPP
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 940
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: z Małopolski
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez predo » 17 grudnia 2010, 19:49

sa dwie wersje podobno
46 Central Conv
Byte 1
Bit 4 (Central Locking (Rear Lid) Softtouch (direct open/no release)

albo

Module 46 ,Byte 3 then tick option 3

nie pamietam ktora byla u mnie ale bylo opisane.

VAGCom 8.12 zdaje sie.

zamyka sie oczywiscie ciezej ale idzie sie przyzwyczaic. Napewno jest to na tyle wygodne ze zostawilem te silowniki i w sumie uzywam regularnie.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
predo
Stella
Stella
 
Posty: 17
Dołączył(a): 2 sierpnia 2007, 15:00
Lokalizacja: Edinburgh
Auto: Seat Leon FR DSG

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Kozak » 17 grudnia 2010, 20:33

może ktoś z Was zmierzyć jakie długie są siłowniki w 1P , może bym sobie u mnie coś takego zrobił :mruga:

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta 22 Towarzystw Ubezpieczeniowych

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW
- Polisy oszczędnościowe Emerytalne Posagowe

Zapraszam na PW
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Kozak
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 7453
Dołączył(a): 9 września 2005, 09:58
Lokalizacja: Częstochowa / SKL
Auto: C5 Excluisive

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez coyote01 » 17 grudnia 2010, 22:32

the_rahzel napisał(a):Jest coś innego w zamku 1P w stosunku do 1M?
niq napisał(a):Tak.

A można coś zrobić,żeby taki bajer działał w 1M? Coś po modzić,zamienić,wymienić.... :PPP

Zamek w 1M jest mechaniczny, a w 1P elektroniczny.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
coyote01
Sport
Sport
 
Posty: 418
Dołączył(a): 17 sierpnia 2010, 08:41
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1P1561 [FR]
silnik: BMN 2.0

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Kozak » 17 grudnia 2010, 22:42

coyote01 napisał(a):Zamek w 1M jest mechaniczny,

nie we wszystkich , w nowszych 1M też był elektryczny ( chyba od 2004 roku )

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta 22 Towarzystw Ubezpieczeniowych

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW
- Polisy oszczędnościowe Emerytalne Posagowe

Zapraszam na PW
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Kozak
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 7453
Dołączył(a): 9 września 2005, 09:58
Lokalizacja: Częstochowa / SKL
Auto: C5 Excluisive

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez the_rahzel » 17 grudnia 2010, 23:17

Kozak napisał(a): nie we wszystkich , w nowszych 1M też był elektryczny ( chyba od 2004 roku )



Jak to sprawdzić? Ja mam FR-e z maja 2005r...
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 940
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: z Małopolski
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez niq » 17 grudnia 2010, 23:25

Na wyczucie, linka ciężko chodzi. W 1P słychać tylko "kliknięcie" :killer:
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
niq
Sport
Sport
 
Posty: 734
Dołączył(a): 12 marca 2009, 21:35
Lokalizacja: Piekary śl.
Auto: RS3

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez the_rahzel » 18 grudnia 2010, 01:07

No u mnie jest jak dla mnie kliknięcie... Otwieram bagażnik z pilota i ładnie słychać jak rygielek puszcza. Czy to oznacza że jeśli zamontuje u siebie takie mocniejsze siłowniczki to będzie mi się klapa tak ładnie otwierała... ??
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 940
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: z Małopolski
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez misiek_t » 18 grudnia 2010, 14:59

może ktoś z Was zmierzyć jakie długie są siłowniki w 1P , może bym sobie u mnie coś takego zrobił :mruga:

Proszę bardzo :)
Obrazek
kreska pomarańczowa wymiar 280mm
kreska żółto-zielona(przy otwartej klapie) wymiar 500mm
nr seryjne siłowników to 1P0827550
Mierzyłem na aucie więc może być +/- 2 mm
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
misiek_t
LeonClub Team
LeonClub Team
 
Posty: 1270
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Auto: leon 1P

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Kozak » 18 grudnia 2010, 16:51

misiek_t, wielkie dzięki , pomierzę u mnie i może zrobię u mnie takiego moda , ja mam o tyle ułatwioną sprawę ze po otwarciu bagażnika pilotem klapa odskakuje na kilka cm

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta 22 Towarzystw Ubezpieczeniowych

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW
- Polisy oszczędnościowe Emerytalne Posagowe

Zapraszam na PW
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Kozak
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 7453
Dołączył(a): 9 września 2005, 09:58
Lokalizacja: Częstochowa / SKL
Auto: C5 Excluisive

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez misiek_t » 18 grudnia 2010, 17:26

Kozak poszperałem w Etce i modele audi A3 mają kilka rodzai siłowników. Patrzyłem roczniki od 2005
Dla samochodu 2-drzwiowego
8P3827552B-(490N)- siłownik gazowy
8P3827552C-(480N)-siłownik gazowy
8P3827552D-(490N)'INTER-STOP'-siłownik gazowy dla pojazdów z redukowanym kątem otwarcia klapy (heck)
Dla samochodu 4-drzwiowego
8P4827552B(410N)-siłownik gazowy
Możliwe że są oryginalne siłowniki do A3 do samoczynnego otwierania klapy.
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
misiek_t
LeonClub Team
LeonClub Team
 
Posty: 1270
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Auto: leon 1P

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez vr6 » 18 grudnia 2010, 18:14

6Y0 827 550C pasuje do Golfa MK5 a do Leona jest 60mm za krótki
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
vr6
Sport
Sport
 
Posty: 295
Dołączył(a): 20 października 2006, 19:20
Lokalizacja: Częstochowa
Auto: LEON II EVO VII

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez coyote01 » 19 grudnia 2010, 10:53

the_rahzel napisał(a):No u mnie jest jak dla mnie kliknięcie... Otwieram bagażnik z pilota i ładnie słychać jak rygielek puszcza. Czy to oznacza że jeśli zamontuje u siebie takie mocniejsze siłowniczki to będzie mi się klapa tak ładnie otwierała... ??

Pewnie potrzeba jeszcze będzie zakodować VAGiem otwieranie, bo standardowo po wciśnięciu przycisku zamek jest odryglowywany, ale nie jest otwierany.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
coyote01
Sport
Sport
 
Posty: 418
Dołączył(a): 17 sierpnia 2010, 08:41
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1P1561 [FR]
silnik: BMN 2.0

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez gajdar » 19 grudnia 2010, 11:14

coyote01, a zajrzałeś chociaż co jest na poprzedniej stronie ?
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
gajdar
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 761
Dołączył(a): 26 października 2004, 20:49
Lokalizacja: częstochowa
Auto: Altea & 929RR

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez the_rahzel » 19 grudnia 2010, 13:20

coyote01 napisał(a): Pewnie potrzeba jeszcze będzie zakodować VAGiem otwieranie, bo standardowo po wciśnięciu przycisku zamek jest odryglowywany, ale nie jest otwierany.



Tylko czy to wystarczy? VAG i siłowniczki? Żeby nie kupić i żeby nie okazało się że to nie działą... VAG to nie problem,gdzie i jak zmienić kodowanie zamka z odryglowywania na otwieranie?
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 940
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: z Małopolski
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez coyote01 » 19 grudnia 2010, 20:26

coyote01, a zajrzałeś chociaż co jest na poprzedniej stronie?

Zajrzałem i nie wiem o co Ci chodzi, bo kolega the_rahzel pyta o leona 1M.

the_rahzel napisał(a):
coyote01 napisał(a):Pewnie potrzeba jeszcze będzie zakodować VAGiem otwieranie, bo standardowo po wciśnięciu przycisku zamek jest odryglowywany, ale nie jest otwierany.

Tylko czy to wystarczy? VAG i siłowniczki? Żeby nie kupić i żeby nie okazało się że to nie działą... VAG to nie problem,gdzie i jak zmienić kodowanie zamka z odryglowywania na otwieranie?

Jak widać w tym temacie w 1P to wystarcza.
Opis kodowania dla 1P masz w instrukcji podlinkowanej w 1 poście i na drugiej stronie tu: viewtopic.php?p=328682#328682 ale jak to zrobić w 1M tego nie wiem.
Może skończmy OT na temat 1M, bo może to być niemile widziane.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
coyote01
Sport
Sport
 
Posty: 418
Dołączył(a): 17 sierpnia 2010, 08:41
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1P1561 [FR]
silnik: BMN 2.0

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Sober » 20 grudnia 2010, 20:47

Andre, a które kupowałeś siłowniki?

Bo na allegro widzę sporo zamienników, np: http://allegro.pl/teleskop-klapy-vw-gol ... 24329.html

Chyba powinno się nadać...
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Sober
Sport
Sport
 
Posty: 332
Dołączył(a): 3 września 2010, 10:16
Lokalizacja: Kraków
Auto: Leon Cupra
silnik: BWJ 2.0

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Andre » 20 grudnia 2010, 21:45

ja kupilem te od octavii http://allegro.pl/show_item.php?item=1359192224 , jeszcze nie przyszly, pewnie jutro beda.

[ Dodano: 22 Grudzień 2010, 21:47 ]
no wiec tak... porazka totalna, mozna stracic zeby, po drugie malo klapa nie wyskoczy z zawiasow , po trzecie widac jak blacha w okolo mocowan pracuje wiec ja dziekuje za taki bajer....montaz trwa 3minuty ale co z tego.... ;/ a i te teleskopy sa 1 cm krotsze ale to juz ma male znaczenie.I zdaje sie mam luz na jabluszku na tym mocowaniu co przykreca sie do karoserii bo cos puka.
leon 2 FR TDi + 200KM/405NM
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Andre
Sport
Sport
 
Posty: 468
Dołączył(a): 11 sierpnia 2007, 22:05
Lokalizacja: Wroclaw
Auto: leon II TDi FR+

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez niq » 23 grudnia 2010, 13:55

to nie za fajnie, muszę się jeszcze namyśleć :x
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
niq
Sport
Sport
 
Posty: 734
Dołączył(a): 12 marca 2009, 21:35
Lokalizacja: Piekary śl.
Auto: RS3

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Sober » 23 grudnia 2010, 14:35

To może jednak z tymi zamiennikami coś jest nie tak, albo te z golfa jednak będą lepsze? Na filmach w sieci nie wygląda to jakby miało wyrwać zęby, a raczej normalnie się dość powoli otwiera klapa...

PS: Trzeba by przeglądnąć to hiszpańskie forum, ale tam jest kilkadziesiąt stron, a translator słabo sobie radzi ze slangiem forumowym...
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Sober
Sport
Sport
 
Posty: 332
Dołączył(a): 3 września 2010, 10:16
Lokalizacja: Kraków
Auto: Leon Cupra
silnik: BWJ 2.0

Re: automatyczne otwieranie klapy tylnej

Postprzez Ojciec » 23 grudnia 2010, 14:44

Andre, zamontowałeś siłowniki dość moce - według opisu 515N. Może trzeba by dać jakieś słabsze np 500N albo 490N?
Orientuje się ktoś jaką siłę mają fabryczne siłowniki w 1P ?
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Ojciec
Sport
Sport
 
Posty: 830
Dołączył(a): 13 stycznia 2009, 23:22
Lokalizacja: Świerklaniec
Auto: Skoda Octawia 3 RS
silnik: benzyna 2.0 turbo

Następna strona

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 0 gości