Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Co wybrać 1.8 czy 1.8T ??

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Co wybrać 1.8 czy 1.8T ??

Postprzez szakal_kp » 22 lutego 2007, 00:35

Witam,

Powoli się rozglądam za jakimś Leon tylko niemogę się zdecydować co wybrać. Zastanawiam się nad 1.8 bez turbini, a z Turbina. Czytałem różne posty na podobny temat jednak chcialbym poznać waszą opinie, co byście wybrali pod względem kosztów utrzymania. Jak sprawują się te silniki, zawieszenie, itd. Koszty naprawy i konserwacji, spalanie (bardzo rozbiezne sa wypowiedzi na ten temat, jaka jest prawda) no i ile KM silniczek wytrzyma?? Czy są problemy z blacha, jakos wykonania wnetrza (czy cos trzeszczy, szybko sie niszczy) ?? No i który rocznik wybrać ?? oscyluje w cenie 27 tys.

Z gory dzieki za udział w temacie !!!!
szakal_kp

Reklama

Re: Co wybrać 1.8 czy 1.8T ??

Postprzez nixu » 22 lutego 2007, 01:00

Bierz 1.8 20VT, tyle samo pali co 1.8 20V a ma duzo lepszego kopa.
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez Tonny S » 22 lutego 2007, 07:46

szakal_kp napisał(a):Czytałem różne posty na podobny temat jednak chcialbym poznać waszą opinie, co byście wybrali pod względem kosztów utrzymania
1.8T troszke wiecej pali, możliwość wysypania turbiny ;-)

szakal_kp napisał(a):Jak sprawują się te silniki, zawieszenie, itd.
To nie polonez by sie miały nie sprawowac. Zawiecha przy 100 tkm wymiana i jedziesz dalej.

szakal_kp napisał(a):Koszty naprawy i konserwacji, spalanie (bardzo rozbiezne sa wypowiedzi na ten temat, jaka jest prawda) no i ile KM silniczek wytrzyma??
Opinie sa rozbierzne bo i pochodzenia aut bywa różne np auto kupine w ASO bez problemu 200 tkm zrobi a przyprowadzone przy 50 tkm ma juz ogromne problemy (tylko wszyscy zapominaja ze miał drobne przygody w rowie no i licznik przekrecony z 300 tkm ;-) )
Co ty chcesz konserwowac ??
Co ty chcesz naprawiać ??

Spalanie 8-20 l/100 wszystko zależy od ciebie.

Mody - 1.8 T bezpieczne 300 KM, 1.8 20V - brak modów ;-) albo można zaadoptować zestaw z turbo i go uturbić ;-) taniej wyjdzie kupic ori 1.8 T

szakal_kp napisał(a):Czy są problemy z blacha, jakos wykonania
Z ocynkiem ?? to nie polonez.

szakal_kp napisał(a):czy cos trzeszczy, szybko sie niszczy
Zalezy jak użytkowane.

szakal_kp napisał(a):No i który rocznik wybrać oscyluje w cenie 27 tys.
W tym wypadku ograniczeniem jest twoja kasa - jesli to ma bys auto sprawne 1.8 T to 2000/1 r. wersja Sport.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez lmakar » 22 lutego 2007, 14:09

Witam!

Powiedzcie mi proszę, jak to jest że 1.8 turbo i 1.8 może palić tyle samo, nie jeździłem turbiną, nie mierzyłem, ale ludziska kochane, to na zdrowy rozum nie jest możliwe.

Sam pamiętam jak przyszedł koleś do ASO Skody i płakał że mu skoda 18 l ciągnie wachy.

Oczywiście przy bucie ostrym po mieście.

Jestem skłonny uwierzyć że 1.8 20v i 20vt palą podobnie przy średnio dynamicznej jeździe, ale pamiętać trzeba że ten silnik daje już pewne możliwości, ktróre często się wykorzystuje.

Więc jestem pewien, że 1.8 turbo spali suma sumarum więcej niż 1.8.

Pozdro

[ Dodano: Czw 22 Lut, 2007 ]
Ps.

Generalnie 1.8 20v jest świetnym silnikiem, można nim już ładnie pośmigać, ale 20VT bedzie już naprawdę czymś co sprawi frajdę. / oczywiście nie osobom które już n-tą modyfikacje robią.

Tak na marginesie, orientujecie się jaki jest koszt zamiany 1.8 na 18 T tzn.:

- ile kosztuje silnik i osprzet / oczywiście w dobrym stanie/

- ile można dostać za 1.8 bez turbo - stan bdb - oryginalny przebieg 100 tyś.

- ile kosztuje przełożenie itp.

- generalnie jaki jest koszt całkowity takiej operacji'

Dzieki za info

Pozdro

Lukas
lmakar
Stella +
Stella +

Auto: SEAT

Postprzez Tonny S » 22 lutego 2007, 14:18

Jestem skłonny uwierzyć że 1.8 20v i 20vt palą podobnie przy średnio dynamicznej jeździe, ale pamiętać trzeba że ten silnik daje już pewne możliwości, ktróre często się wykorzystuje.
Statystycznego użytkownika grzeją możliwości ;-) i nikt nie każe z nich korzystać więc jeśli jadąc 140 km/h trasę 1000 km jednym i 2 modelem spalanie wyjdzie podobne ;-) dla tego ,który w pełni wykorzystuje moc różnica będzie rosła wprost proporcjonalnie do częstotliwości używania pedału przyspieszania na niekorzyść 1.8 T ;-)
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez vortis » 22 lutego 2007, 14:35

1.8 20V - spalanie od 7,3l :mrgreen: (jadąc spokojnie ok 80-90 stałą prędkością) do 13-14(wiecej mi nie spalił, butując ile sie dało) Wszystko zależy od tego jak jeździsz.

W 1.8 T przyjemność z jazdy bedzie nieporównywalnie wieksza!! Przy bardzo podobnym spalaniu. Minusy to koszt zakupu :-( no i Turbo. Jezeli bedziesz sie z nim odpowiednio obchodził to posłuży Ci długo. Ale jezeli np. dzielisz auto z kims z rodziny (zona, mama, siostra) to mozesz miec wiecej kłopotów niż przyjemności. Mozesz a nie musisz.

1.8 nie jest mistrzem na 400m, to fakt. Ale ze 125km i 170Nm da sie cos wyciągnąc. Przy odpowiednim prowadzeniu nie jest źle. Do tego niska bezawarynjość jest jego mocną stroną.

Ja mam 1.8 20V i jezeli miałbym wybierac jeszcze raz to o ile znalazł bym naprawde dobry 20vt to brałbym turbo. :-D
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez oczkolek » 22 lutego 2007, 15:21

Ale sie chłopaki rozbrykali, no.

To może ja cos odpowiem co?

1. Spalanie przy normalniej jeździe bez butowania będzie-jest niższe w 1.8T niz w 1.8 20V, przy butowaniu wtedy 1.8T spala dużo więcej.

2. Co do frajdy z jazdy nie będe pisał bo wiadomo.

3. Co do 400 m to z Vortisem w zupełności się nie zgadzam. Mam całkiem inne zdanie. Nie jeden już się na mnie szykował w Częstochowie :mrgreen: i się nie udało. Dieslami też. :mrgreen: Nie należy jednak popadac w hurraoptymizm. W końcu to wolnyssak.

4. Niepłaca się zupełnie swapować 1.8 20V do 1.8T nawet przekładając cały silnik. Oprócz silnika trzeba pamiętac o wymianie kompa, a także wiązki przewodów (i tu jest największy ból). Znam gościa który zakładał do 1.8 20V "Turbo", wyniosło go to więcej niz dopłata za sam silnik jak sie kupuje auto. Powiedział, że gdyby miał to robic jeszcze raz to za żadne pieniądze.

5. Silnik 1.8 20V jest praktycznie niemodyfikowalny, w porównaniu do 1.8T czy TDi.

Reasumując.
Jak masz możliwość to kupuj 1.8T lecz jeżeli nie ma takiej opcji to nie ma co się bać 1.8 20V lecz trzeba się liczyć z dużym zużyciem paliwa i mniejsza frajdą z jazdy niz w przypadku 1.8 20VT (bo takie jest właściwe oznaczenie tego modelu).
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez vortis » 22 lutego 2007, 15:45

oczkolek, " 1.8 nie jest mistrzem na 400m, to fakt. Ale ze 125km i 170Nm da sie cos wyciągnąc " Ja nie narzekam, ciesze sie z tego co mam :-D Po prostu w zależności z czym ten wynik porównywać :-D EoT
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez szakal_kp » 22 lutego 2007, 16:38

Dzieki za zainteresowanie tematem. A jakie sa rożnice miedzy rocznikiem 2000 a 2001 ?? Widzialem ze sa inne fotele a czy cos jeszcze ??
szakal_kp

Postprzez Tonny S » 22 lutego 2007, 16:51

szakal_kp napisał(a):A jakie sa rożnice miedzy rocznikiem 2000 a 2001

Jeśli chodzi o wersje Sport w której występowało 1.8 T z tych roczników nie ma żadnej różnicy. Róznice są z silnikiem 1.8 ponieważ ten występował w różnych wersjach wyposażenia Stella, Stella+, Sport, Signo.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna