Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: MirrorLink - Seat Leon

Postprzez B3N » 3 sierpnia 2015, 12:46

To moze jak bedziesz w salonie z telefonem to poprosisz o pokazania auta z technologia Full Link i sprawdzisz :)
Teoretycznie standard to standard (MirrorLink/Full Link) wiec nie powinno byc problemu.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Postprzez esde » 14 sierpnia 2015, 10:43

Dodam parę groszy od siebie.

Nawigacji nie brałem, bo to badziew, ale zamówiłem opcję "MirrorLink". Jednak interesuje mnie tylko i wyłącznie FullLink. Dealer wiadomo nic nie mógł powiedzieć na ten temat, bo "w Polsce i tak nie ma Android Auto ani Apple CarPlay" - więc oficjalnie niczego nie można przetestować. Jedyne co się dowiedziałem, to to, że zamawiając MirrorLink w Polsce otrzymuje się tak czy owak FullLink (i man nadzieję, że to prawda!), ponieważ nie mogą używać zwrotu FullLink w cennikach, itd aby nie wprowadzać w błąd klientów, jakoby Android Auto czy CarPlay był dostępny w Polsce.

Ogólnie z Android Auto (bo to mnie akurat interesuje) jest niezła batalia, jeżeli mieszkasz w kraju 3ego świata, tak jak my. Teraz trzeba trzymać kciuki za Google, aby łaskawie pozwoliło nam tego używać i Seata aby łaskawie nie blokował tego (słyszałem też coś o jakichś kodach aktywacyjnych...).
esde
TopSport
TopSport

Region: wielkopolskie
Auto: Leon ST Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Pik » 14 sierpnia 2015, 11:01

Ja też dołożyłem MirrorLinka do zamówionej Cupry, ale bardziej na zasadzie że być może coś-kiedyś z tego będzie niż z nadzieją że w chwili obecnej da się to rozwiązanie praktycznie wykorzystać...
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez dzidaV8 » 14 sierpnia 2015, 21:43

Ja dziś odebrałem Leonka FR MY16 z opcja Mirror Link - to jest tak na prawdę full link, do wyboru jest mirror link, android auto i apple carplay. Niestety nie mam smartfona który obsługuje mirrorlinka jeszcze, a android auto jest niedostępny w Polsce... Spróbuje sposobem z linka esde to uruchomić na telefonie jutro, zobaczymy :)
dzidaV8
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F SC

Postprzez esde » 14 sierpnia 2015, 22:12

dzidaV8 napisał(a):Ja dziś odebrałem Leonka FR MY16 z opcja Mirror Link - to jest tak na prawdę full link, do wyboru jest mirror link, android auto i apple carplay. Niestety nie mam smartfona który obsługuje mirrorlinka jeszcze, a android auto jest niedostępny w Polsce... Spróbuje sposobem z linka esde to uruchomić na telefonie jutro, zobaczymy :)

Gratulacje!

Czekamy w takim razie na relacje z placu boju, powodzenia!
esde
TopSport
TopSport

Postprzez dzidaV8 » 15 sierpnia 2015, 08:59

Dzięki :-)

Pobawiłem się tym trochę jeszcze, bez karty SIM, po oszukaniu GPSa i adresu IP telefon łączy się rzeczywiście z autem przez android auto i działają mapy. No ale w takim ustawieniu telefonu to jest tylko sztuka dla sztuki, po powrocie do normalnych ustawień już nie działa. Wygląda na to ze trzeba czekać aż google łaskawie pozwoli nam to używać.
dzidaV8
Stella +
Stella +

Postprzez esde » 15 sierpnia 2015, 09:02

Dzięki za info! To już zawsze coś, ponieważ używam Google Music, więc przynajmniej mógłbym słuchać normalnie muzyki do czasu uruchomienia Android Auto w Polsce.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez Rychu » 15 sierpnia 2015, 12:41

Czyli jak miałeś podłączony telefon i wyłączyłeś VPN i fakeGPS to przerwało Ci połączenie android auto z samochodem?
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez seboljeiv » 15 sierpnia 2015, 22:22

koledzy a jesli mam samsunga kompatybilnego z mirror linkiem i zamówiłem do swego leona mirror linka to co wlasciwie bedzie mi dzialac , wszystkie aplikacje jak naormalnie na telefonie czy jak to jest? najbardziej chodzi mi o yanosika podczas jazdy
seboljeiv
Stella +
Stella +

Auto: leon 1

Postprzez esde » 15 sierpnia 2015, 22:28

Yanosik nie pójdzie. Jedynie certyfikowane aplikacje mają szanse działać podczas jazdy. Ale jest ich jak na lekarstwo. Sygic podam jako przykład.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez nastan » 18 sierpnia 2015, 10:25

Panowie, różne informacje można przeczytac w sieci na temat tego czy mirror link w polsce daje mozliwość współpracy z Iphone, czy wiecie moze (czy ktos faktycznie to sprawdził na "własnej skórze" czy z Media System Plus + Mirror Link daje gwarancje, ze carplay bedzie działał?
nastan
Stella
Stella

Auto: seat leon st fr

Postprzez B3N » 18 sierpnia 2015, 11:44

http://www.seat.si/countries/si/files/f ... phones.pdf

Na dole lista producentów i kompatybilnych aplikacji. ( na tą chwile )
https://www.apple.com/ios/carplay/
B3N
Sport
Sport

Postprzez colin23 » 18 sierpnia 2015, 15:36

Tak czytam i zastanawiam się dlaczego w seacie takie komplikacje? Ostatnio siedziałem w nowym Suzuki vitara i tam bez problemu podłączyłem się kabelkiem i uruchomiłem mirrorlinka na telefonie SonyZ1C. Działały mapy googla i yanosik. A jak to jest np. w VW lub Audi? Tam też jest taki cyrk z mirrorem jak w seatach?
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez esde » 18 sierpnia 2015, 15:58

colin23 napisał(a):Działały mapy googla i yanosik. A jak to jest np. w VW lub Audi? Tam też jest taki cyrk z mirrorem jak w seatach?

A przejechałeś się z włączonym yanosikiem lub mapami? Warto zobaczyć ten film (skoda, co prawda, sle to jeden kit) aby przekonać się jak gównianie to działa :)
esde
TopSport
TopSport

Postprzez KAI » 18 sierpnia 2015, 16:21

KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez seboljeiv » 18 sierpnia 2015, 20:15

no dobra, to teraz zadanie dla elektronika, skoro radio odlacza mirror linka zaraz po ruszeniu kołami, musi dostawać sygnał z jakiegoś kabelka, zatem który kabelek odłączyć (np jakis od prędkosciomierza) zeby radio caly czas "myślało" że stoimy, moze znajdziemy jakis pomysl jak to shakowac:) nie wierze ze jeszcze nikt nic nie wymyslił....
seboljeiv
Stella +
Stella +

Auto: leon 1

Postprzez dzidaV8 » 18 sierpnia 2015, 20:20

To nie lata 90te... radio najpewniej dostaje sygnał po CANie, nie odfiltrujesz pojedynczej informacji z transmisji :-)
dzidaV8
Stella +
Stella +

Postprzez Rychu » 18 sierpnia 2015, 20:35

Rownie dobrze moze korzystać z wbudowanego akcelerometru i wtedy bez zmiany softu nic nie zrobisz.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez colin23 » 18 sierpnia 2015, 21:18

Szczerze to nie jechałem. Ale sprawdzę na dniach jak podjadę do znajomego.
colin23
Sympatyk LeonClub

Postprzez nastan » 19 sierpnia 2015, 10:47

Czy ktoś z Was ma nowego Leona z mirror linkiem i działjacym carplay bądź android auto? nawet w salonie mówia że to może nie działać...
nastan
Stella
Stella

Postprzez esde » 19 sierpnia 2015, 11:01

nastan napisał(a):Czy ktoś z Was ma nowego Leona z mirror linkiem i działjacym carplay bądź android auto? nawet w salonie mówia że to może nie działać...

Przeczytaj wątek od początku :) Sprawdź mój post wyżej, w którym jest link gdzie jest opisane co należy zrobić, aby Android Auto działało na chwilę obecną.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez colin23 » 19 sierpnia 2015, 13:02

esde, dzwoniłem do znajomego i powiedział mi że mapy googla i yanosik działaja u niego w Vitarze podczas jazdy. I nic nie kombinował.
colin23
Sympatyk LeonClub

Postprzez esde » 19 sierpnia 2015, 13:05

Hmm, może w Suzuki jest inaczej niż w VAG? Na wszystkich filmach w necie w VW, Skodzie i Seacie wszystko się wyłącza jak tylko się ruszy.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez Pik » 19 sierpnia 2015, 13:13

w VW, Skodzie i Seacie wszystko się wyłącza jak tylko się ruszy

Ciekawe. Pytanie jest stricte techniczne, co odpowiada za "wyłączenie się": telefon/aplikacja czy system w aucie? Nikt jasno nie udzielił na to odpowiedzi...

Domyślam się, że być może VAG chce trzymać łapę na tym co się włączy na systemie medialnym w aucie i być może w jakiś sposób "certyfikuje" aplikacje, decydując komu i w jakim kraju określona aplikacja będzie funkcjonować (albo i nie).
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez esde » 19 sierpnia 2015, 13:28

Dokładnie tak jak piszesz, tylko certyfikowane aplikacje mogą być uruchomione podczas jazdy. Jednak, certyfikaty są aprobowane przez Car Connectivity Consortium (procedura opisana jest tutaj), dlatego też dziwi mnie to, że w Vitarze te aplikacje działają :?
esde
TopSport
TopSport

Postprzez Pik » 19 sierpnia 2015, 13:36

Jak widać kolejne Konsorcjum chce tu piec własną pieczeń... Moim zdaniem Mirror Link powinien działać jak zwykły monitor zewnętrzny, dla każdej aplikacji powinno dać się sklonować ekran z telefonu na monitor systemu medialnego, niezależnie czy auto stoi, jedzie, czy leży na dachu... :? Co najwyżej aplikacja nie przystosowana (certyfikowana) nie da się obsługiwać przez panel dotykowy auta. Jest niestety inaczej.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez bart014 » 19 sierpnia 2015, 20:16

Słuchajcie, jest taki dokument (http://www.seat.com/content/dam/public/models/carworld-generic/carworld-generic-pdfs/full-link-compatibility-smartphones.pdf) na stronie Seata (w domenie .com), w którym jest opisana kompatybilność urządzeń z produkowanymi nowymi Leonami. Na stronie 6 jest informacja, że jeśli mamy w aucie ustrojstwo, które w ETCE nazywa się 'sterownik elektroniki układów informacyjnych z radiem, bluetooth, napędem sd/cd i systemem nawigacji' o numerze części 5F0035020 (tj. to właśnie ustrojstwo o długiej nazwie dla aut wyprodukowanych w okresie pomiędzy 7 listopada 2014 i 29 maja 2015), to powinno hulać. Zakładam, że oprogramowanie jest/lub da się załadować.
Czy można samemu jakoś sprawdzić po numerze VIN albo jakkolwiek jaką się ma w swoim aucie tę kluczową część?

-- 19 sierpnia 2015, 21:16 --

Ok, alarm odwołany. Okazuje się, że wystarczy wejść w ustawienia i dalej informacje, i jest nr części i wersja softu...
Lepiej nic nie mówić i wydać się głupcem, niż raz się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...
bart014
Sport
Sport

Auto: SC Cupra 5F

Postprzez Rychu » 19 sierpnia 2015, 20:45

W jaki sposób Twój kolega uruchomił yanosika na full linku? Przez AndroidAuto? Nie ma tam yanosika na liście wspieranych applikacji. A Przez MirrorLink nie ma szans bo nie ma certyfikatu.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez nastan » 19 sierpnia 2015, 21:41

Esde, przeczytałem ze zrozumieniem:) czyli na chwile obecna moj iphone bedzie dzwonil mi w rece co skutkuje 200 pln i 5 punktami :) chyba ze carplay zacznie dzialac w polsce..
nastan
Stella
Stella

Postprzez esde » 19 sierpnia 2015, 22:24

nastan napisał(a):Esde, przeczytałem ze zrozumieniem:) czyli na chwile obecna moj iphone bedzie dzwonil mi w rece co skutkuje 200 pln i 5 punktami :) chyba ze carplay zacznie dzialac w polsce..

Nie do końca ;)

Technologia MirrorLink/FullLink jest odpowiedzialna za przesyłanie ekranu z telefonu do monitora w samochodzie. Telefonowanie to całkiem inna sprawa i to już jest przesyłane przez bluetooth. Tak więc, jeżeli masz instalację bluetooth w samochodzie, to masz i hands-free, czyli bez mandatów się obejdzie.

Ale jeżeli chcesz korzystać z nawigacji, czy pisania SMSów z pomocą Siri, pozostaje czekać.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez colin23 » 19 sierpnia 2015, 22:46

Normalnie podłączyliśmy telefon po kablu i to co było włączone na ekranie telefonu było też widoczne na ekranie Vitary. Jak będę miał chwilę to może to nagram :)
colin23
Sympatyk LeonClub

Postprzez Rychu » 20 sierpnia 2015, 15:21

colin23 napisał(a):Normalnie podłączyliśmy telefon po kablu i to co było włączone na ekranie telefonu było też widoczne na ekranie Vitary. Jak będę miał chwilę to może to nagram :)

Wow. To byłby czad. Nagraj, bo jak nie zobacze to nie uwierze :D Coraz bardziej jestem zly na google ze to nie działa u nas jeszcze :evil:
Rychu
Sport
Sport

Postprzez Pik » 22 sierpnia 2015, 11:25

W sumie skoro Sygic podobno działa, a jest to darmowa nawigacja (przynajmniej w podstawowym zakresie), dostępna na androida, to nie ma co drzeć szat... Do okazjonalnego przyłączenia starczy, a kto często korzysta to i tak sobie zamówi fabryczne seatowskie navi.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez B3N » 22 sierpnia 2015, 22:40

OffTopic:

Darmowa nawigacja na iOS i Androida z funkcją OFFLINE ...NOKIA HERE.
Dość dobra.
B3N
Sport
Sport

Postprzez i-spy » 2 września 2015, 13:02

Witam

Starałem się uważnie przeczytać wasze wpisy. Generalnie to przyszło mi do głowy takie oto pytanie: czy Mirror Link/Full Link jest w ogóle potrzebny? Ok, zakładając że Sygnic działa - chodź tutaj chyba nikt jednoznacznie tego nie potwierdził, nikt tego nie odpalił u siebie w Leonie - to ma to jakiś sens. Jeżeli jakakolwiek inna nawigacja nie działa, to... czy to przypadkiem nie jest bajer, który VW próbuje nam wcisnąć? Zdaję sobie sprawę, że pewno jakieś zastosowanie dla tego się może znaleźć, coś to potrafi.
Jednak z osób, które to kupiły, czy ktoś może powiedzieć że warto, że korzysta z tego bo dzięki Mirror/Full Link można coś więcej (poza pokazaniem kumplom, że można zdublować obraz z telefonu)? :)
i-spy
Stella +
Stella +

Auto: Corsa D

Postprzez Pik » 2 września 2015, 13:25

czy Mirror Link/Full Link jest w ogóle potrzebny?
Pomysł jest OK. Pomijając nawigację, która w telefonie jest darmowa (4 tysie w kieszeni) to chyba łatwiej korzystać np. z przeglądarki internetowej albo puszczać filmiki z youtuba na ekranie 6,5" zamiast na telefonie?
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez esde » 2 września 2015, 13:32

MirrorLink to dla mnie porażka (sam pomysł nie najgorszy, ale wsparcie w aplikacjach i telefonach słabe), ale Android Auto lub CarPlay (czyli FullLink) to coś, co, jak będzie działało - będę wykorzystywał na co dzień.

Mam subskrypcję Google Music, więc będę słuchał muzyki z neta, to samo z radiem - TuneIn. Nawigacja - wiadomo, Google Maps. Do tego dochodzi wspracie dla telefonowania. No i chyba najważniejsze - wszystko leci z telefonu, czyli z jednego miejsca, ponieważ używam go do wszystkiego. Oznacza to, że używając tego systemu nie mam problemów z synchronizacją (np. ostatnio odtwarzany album) pomiędzy różnymi urządzeniami.

Chętnie bym zrobił jakiś tutorial na ten temat, ale to dopiero jak dostanę furę w moje ręce :)
esde
TopSport
TopSport

Postprzez maciek89 » 2 września 2015, 14:01

Szkoda tylko, że Full Link nie działa w Polsce, a jak wejdzie do Polski to jak Netflix po 10 latach, albo w ogóle... Wina Prezydenta Dudy.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez i-spy » 3 września 2015, 08:30

maciek89 napisał(a):Szkoda tylko, że Full Link nie działa w Polsce, a jak wejdzie do Polski to jak Netflix po 10 latach, albo w ogóle... Wina Prezydenta Dudy.

Właśnie też jestem trochę sceptyczny. Na papierze fajnie to wygląda, daje takie możliwości jak przykładowo wymienił esde... tylko że niech zgłosi się ten, komu to działa. Mam takie obawy, że teraz człowiek wyda 700zł za "obietnice" fajnego bajeru, który jak już będzie działał i będzie dostępny w Polsce to - hehe - pewno w nowej generacji Leona a Ci którzy mają starszą wersje... sorry.
i-spy
Stella +
Stella +

Auto: Corsa D

Postprzez esde » 3 września 2015, 08:55

To nie jest do końca tak. FullLink jest dostępny, technologia jest wbudowana i działa (sprawdź link do instrukcji jak uruchomić Android Auto z mojego postu wyżej - orka, ale da się :)). To kwestia czasu, kiedy pojawi się wsparcie dla CarPlay czy Android Auto. W każdym razie - trzymam kciuki za Apple i Google, mają jeszcze dwa miesiące :P
esde
TopSport
TopSport

Postprzez maciek89 » 3 września 2015, 09:09

Ktoś robił test oszukując GPS programem (nie pamiętam gdzie na to wpadłem), że nie jest w Polsce tylko w cywilizowanym kraju i faktycznie Full Link działał w aucie z polskiej dystrybucji. Oczywiście bez działającego GPS mija się to z celem, ale technicznie to ustrojstwo tam siedzi. :) 700 zł dopłaca się za Mirror Link natomiast Full Link powinien być w standardzie (przynajmniej w "radiu" w Cuprze)- tak mówił mi sprzedawca patrząc na specyfikacje w jego komputerze, ale nie daję sobie za to ręki uciąć. Ja używam iPhone-a, ale gdyby sprzedawca się mylił dołożyłem ten Mirror Link tak dla pewności, że może kiedyś jakimś cudem ten Full Link nad Wisłą zadziała. Ale że jestem coraz mniej zadowolony z iP, a wczoraj pokazali Xperię Z5 to poczekam na potwierdzenie, że tak jak poprzednicy obsługuje Mirror Link, kupie tego Sygica i do czasu uroczystej premiery w Polsce Full Link jakoś to BEDZIE :mrgreen:
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez esde » 3 września 2015, 10:18

Najprawdopodobniej wpadłeś na to parę postów wyżej: http://forum.xda-developers.com/showpos ... ostcount=8 :)

Nie ma MirrorLink'a ani tym bardziej FullLinka w standardzie w żadnej wersji wyposażenia. Tak jak napisałem wcześniej - w Polsce nie mogą oferować nazwy "FullLink" a tylko MirrorLink właśnie z powodu tego, że CarPlay i Android Auto nie jest jeszcze dostępne w naszym kraju. Po prostu ludzie mogliby iść do sądu z powodu reklamy/oferty wprowadzającej w błąd. Kupując jednak opcję "MirrorLink" tak czy owak otrzymujesz "FullLink" (dziwne by było, gdyby mieli wersję na "kraje 3 świata") :) Oczywiście MirrorLink/FullLink jest też "dorzucany" do nawigacji "Navi System Plus", no ale to też jest opcja, dosyć kosztowna swoją drogą.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez maciek89 » 3 września 2015, 10:38

Hahah, faktycznie- już wiem, gdzie na to wpadłem. :x Ale jestem rozgarnięty :brawo: :D

Co do Suzuki Vitary, że rzekomo działają nieautoryzowane programy jak się ruszy to chyba nie jest to prawda:
https://www.youtube.com/watch?v=1PyDSj1uqnA
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez ocho » 3 września 2015, 19:49

ocho
Stella
Stella

Auto: Leon xp
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Pik » 3 września 2015, 19:56

Filmik raczej nic nie wnosi do tematu... W materiałach producenta świat zawsze wygląda na bardziej doskonały niż jest w rzeczywistości heh. Można jeszcze obejrzeć to: https://www.youtube.com/watch?v=pBUVRfwm9Hs.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez KAI » 3 września 2015, 19:58

ocho napisał(a):Co wy na to https://www.youtube.com/watch?v=dv-UDiMFimY

Co z tego skoro...
esde napisał(a):Nie ma MirrorLink'a ani tym bardziej FullLinka w standardzie w żadnej wersji wyposażenia. Tak jak napisałem wcześniej - w Polsce nie mogą oferować nazwy "FullLink" a tylko MirrorLink właśnie z powodu tego, że CarPlay i Android Auto nie jest jeszcze dostępne w naszym kraju. Po prostu ludzie mogliby iść do sądu z powodu reklamy/oferty wprowadzającej w błąd. Kupując jednak opcję "MirrorLink" tak czy owak otrzymujesz "FullLink" (dziwne by było, gdyby mieli wersję na "kraje 3 świata") :) Oczywiście MirrorLink/FullLink jest też "dorzucany" do nawigacji "Navi System Plus", no ale to też jest opcja, dosyć kosztowna swoją drogą.
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez ocho » 3 września 2015, 21:08

Wnosi to iż MR powinien być dostępny w każdym nowym seacie, a czy aktywny to już inna sprawa.
ocho
Stella
Stella

Auto: Leon xp
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez ajej87 » 11 października 2015, 09:58

Mam do Was dwa pytania:
1) Czy pomimo ograniczonej funkcjonalności MirrorLinka, nawigacja Sygic działa z telefomu tak jak powinna (podczas jazdy)?
2) Obecnie MirrorLink lepiej pracuje z iOS czy Androidem?
ajej87
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez maciek89 » 11 października 2015, 10:19

1) Sygic powinien działać bez przeszkód. :) Druga strona medalu jest taka, że wiele osób narzeka na Sygica, bo często prowadzi dziwnymi drogami. Mnie kiedyś poprowadziła ścieżką rowerową przez park- dopiero jak zobaczyłem fontannę na środku (jechałem w nocy) to się zorientowałem, że coś nie gra. :mrgreen:
2) MirrorLink nie ma na iOS. Na stronie MirrorLink masz listę kompatybilnych telefonów. Ja wziąłem ML dla Apple CarPlay, bo w Volvo już na początku listopada będzie dostępne w Polsce, więc może w grupie wieśwagena niewiele później (liczę na to). Android Auto u szwedzkiego producenta ma być dostępne dopiero w przyszłym roku. Jakie to ma przełożenie na grupę VW ciężko powiedzieć. Od Seat Polska dostałem tylko odpowiedź, że "sprawdzą tą sprawę i wrócą z odpowiedzią". Także raczej się nie dowiem. W każdym razie wtedy napewno działają świetnie mapy Apple z informacjami o natężeniu ruchu i tak jak w fabrycznej navi ekran współgra z czujnikiem zbliżeniowym ukrywając interfejs. :)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez esde » 11 października 2015, 10:35

Dostępność nie zależy tylko od producenta samochodu, ale również (i chyba przede wszystkim) od Apple i Google, ponieważ to właśnie te firmy nie wprowadziły na polski rynek swoich aplikacji jeszcze i nie wiadomo kiedy to nastąpi. Co do wsparcia dla CarPlay i Android Auto to Seat przy domówieniu funkcji MirrorLink - daje wszystkie 3 technologie (2 wymienione + MirrorLink). To jest informacja od producenta.

Reasumując - jak tylko Google i Apple zaczną wspierać polskich użytkowników - będziemy mieć CarPlay i Android Auto dostępne w naszych samochodach. Do tego czasu wybrańcy będą mogli korzystać z MirrorLink. Wybrańcy - ponieważ muszą posiadać wspierany telefon.
esde
TopSport
TopSport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja