Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pompa powietrza wtórnego

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pompa powietrza wtórnego

Postprzez Krispio » 15 lutego 2017, 08:31

Witam,

mam pytanie czy ktoś miał kiedyś problem z pompą powietrza wtórnego? Mam na myśli sytuację w której pompa załącza się na wyłączonym, rozgrzanym silniku i pracuje kilkanaście-kilkadziesiąt sekund, i to nawet 30 minut po wyłączeniu silnika :/ Obstawiam że w ten sposób rozładowała mi akumulator przez noc :cry: Z tego co czytałem o niej powinna załączać się na zimnym silniku, zaraz po odpaleniu i działać maksymalnie do 120 sekund. Potem jeszcze raz w czasie jazdy powinna się załączyć w celu weryfikacji poprawności działania. Nie widziałem żeby gdziekolwiek było napisane że ma się załączać na wyłączonym silniku.

Dzisiaj mam jechać sprawdzić przekaźnik 370, ale nie jestem do końca pewny czy w nim jest wina.

I ostatnie pytanie: czym może skutkować wyjęcie przekaźnika od tej pompy i jazda bez tego systemu przez dłuższy czas? W chwili obecnej wyciągnąłem wtyczkę z pompy, żeby mi się akumulator nie rozładował.

Byłbym wdzięczny za podzielenie się swoimi doświadczeniami w tym temacie.
Krispio
Stella
Stella

Auto: Leon 2
Silnik: BSE 1.6

Reklama

Re: Pompa powietrza wtórnego

Postprzez marcin7x5 » 15 lutego 2017, 17:39

Będzie błąd zapisany. Co do jazdy to nic się nie stanie bo ona działać ma tylko chwilę po rozruchu zimnego silnika.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Pompa powietrza wtórnego

Postprzez Krispio » 17 lutego 2017, 19:32

Dla innych z tym problemem:

Wymiana akumulatora nie pomogła, zasugerował to jeden mechanik, stwierdził że przy niskim napięci elektronika zaczyna "głupieć". Faktycznie akumulator był słaby, ale niestety na nowym problem znowu się objawił. Po wizycie u elektryka: być może było zwarcie w skrzynce elektrycznej w komorze silnika. Elektryk nie stwierdził błędnych sygnałów sterowania. Póki co pomogło natomiast przeczyszczenie przekaźnika 370, wyszorowanie styku papierem ściernym. Na dzień dzisiejszy pompa powietrza wtórnego nie załącza się na wyłączonym silniku, działa tylko na zimnym silniku przez pierwsze minuty jazdy. Będę obserwował objawy, ale 100% pewności wykluczenia usterki jeszcze nie mam.
Krispio
Stella
Stella

Auto: Leon 2
Silnik: BSE 1.6

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna