Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Po wymianie rozrządu silnik szarpie i się dławi

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Po wymianie rozrządu silnik szarpie i się dławi

Postprzez 1410 » 19 lipca 2017, 22:17

Poproszę o radę gdyż zbieram wszelkie sensowne opinie na ten temat. Ostatnio byłem swoją Cuprą w ASO VW na wymianie rozrządu, pompy wody, przeglądzie olejowym i filtrowym. Otóż po wykonaniu serwisu, odjeżdżając pare kilometrów i próbując nieco przyśpieszyć poczułem szarpanie i auto jakby zaczęło się dławić i pojawiły się drgania . Działo się to zwłaszcza na 4 i 5 biegu gdy chciało się nieco przyśpieszyć . Jako, że serwis był już zamknięty, nie zawróciłem do niego lecz skontaktowałem się następnego dnia rano w tej sprawie z serwisem i dzisiaj byłem na diagnostyce zaistniałego problemu. Otóż według serwisu, winowajcą takiego zachowania samochodu jest : wtryskiwacz na 2 cylindrze, za co ASO chce wraz z wymianą około 1000zł. Jako ,że z samochodem nie było do momentu serwisu absolutnie żadnego problemu, bardzo mnie ta sytuacja zaskoczyła. Nie ukrywam ,że nie wierzę w takie zbiegi okoliczności. ASO tłumaczy się ,że wymiana rozrządu i serwis który przeprowadzili, nie mógł w żaden sposób wpłynąć na uszkodzenie wtryskiwacza. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Wszelkiego rodzaju sensowne odpowiedzi mile widziane.
1410
Stella
Stella

Auto: Leon 2 cupra
Silnik: CHGA 1.6

Reklama

Re: Problem po wymianie rozrządu / wtryskiwacz ?

Postprzez TeddyBB » 20 lipca 2017, 08:54

W ASO nie ma sensu płacić za samą usługę wymiany wtryskiwacza. Wymiana wtrysku wiąże się z koniecznością zdjęcia kolektora dolotowego. Jak się to już ma ściągnięte, to żal nie wyczyścić kanałów dolotowych i zaworów z nagaru (co może być również powodem Twoich problemów):
viewtopic.php?f=40&t=37297&p=699013

Wtedy też wyjmujesz wszystkie wtryski i zanosisz na diagnozę i czyszczenie ultradzwiękami do jednego z warsztatów:
http://bosch-service.pl/serwisymiasta.php

Zagadaj do kolegi winner4.

ASO tłumaczy się ,że wymiana rozrządu i serwis który przeprowadzili, nie mógł w żaden sposób wpłynąć na uszkodzenie wtryskiwacza.

No i mają rację.
Red line once a day keeps the carbon away.
TeddyBB
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez 1410 » 26 lipca 2017, 14:36

Czy wymieniając wtryskiwacz na 2 cylindrze na nowy, trzeba go programować?
1410
Stella
Stella

Auto: Leon 2 cupra
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez chlorek » 26 lipca 2017, 18:10

Możliwe że trzeba zrobić adaptacje.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna