Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Wymiary tarcz hamulcowych

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [ALL] Wymiary tarcz hamulcowych

Postprzez the_rahzel » 31 marca 2009, 22:41

Nie uważam że to strata kasy tylko trochę dla mnie to nie logiczne... ;) ,ale skoro tak jest to coś w tym musi być i koniec...a co do fachowców to już się do niech nie będę odzywał.. ;] Dobrze że chociaż na zaciskach zaoszczędzone.. Na razie wstrzymuję się od wymiany tarcz(te jeszcze trochę pożyją),a między czasie poszukam jarzm i jak się znajdą to zainwestuje w 312mm jak radzicie...
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez Szczepek » 31 marca 2009, 22:43

antoś, dokladnie hamulca nigdy za wiele :ok: rozpedzic auto nie problem tylko potem zatrzymac jest gorzej. szkoda, ze tej zasady nie trzymaja sie domorosli tjunerzy i potem mamy na drogach jak mamy.
zaden problem kupic komplet a potem sprzedac same zaciski, odkrecasz od nich jarzma i pozamiatane. tylko potem ciezko sprzedac bo przewaznie swapa na 312 robia ci co maja 288 i zaciski sa te same.
Szczepek
Cupra
Cupra

Auto: RedBull

Postprzez przemsi » 6 kwietnia 2009, 20:00

Kozak napisał(a):
przemsi napisał(a):o co chodzi z PowerDisc ??

ATE Power Disc czyli model nacinanych tarcz produkcji ATE
co tak trudno użyć funkcji SZUKAJ , przecież to wszystko było 100 razy już pisane na forum
viewtopic.php?t=5850&highlight=power+disc

a nawet na alegro jak wpiszesz POWER DISC to od razu otrzymasz
http://www.allegro.pl/item587590772_tar ... _inne.html

Dzieki dzieki, wiesz nie zawsze mam czas szukać, nie to że nie umiem.
Mam taką prace że nie zawsze mogę siedzieć i czytać :)

[ Dodano: Pon 06 Kwi, 2009 ]
kurcze ,a tak w ogóle to nie wiem do końca czy to już je trzeba zmieniac czy nie ?? , byłem na przeglądzie u dobrego znajomego , no i powiedział mi że jeszcze troche i trzeba zmienić , klocka tam zostało z 8mm a na tarczy jest rant ok 2mm , ja wnioskuje że trzeba powoli zmieniać bo , trochę kierownica bije tak od 140 , i pedał taki jakiś już troszeczke inny, ogolnie to się mało znam :)
przemsi
Signo
Signo

Auto: Leon 1,9 TDI 110 KM

Postprzez kamil-leon » 6 kwietnia 2009, 21:12

przemsi napisał(a):na tarczy jest rant ok 2mm , ja wnioskuje że trzeba powoli zmieniać bo , trochę kierownica bije tak od 140

Najwyższy czas na zmianę skoro masz rant 2mm i już Ci kierownica bije.

Ja, aż do tego momentu to nie czekałem i dzisiaj autko poszło na wiosenny przegląd :))
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Auto: Audi A4 [B8]

Postprzez przemsi » 7 kwietnia 2009, 07:28

kamil-leon, dzieki

ja mało robie przebiegu dlatego powoli się przymierzam :)

[ Dodano: Sro 08 Kwi, 2009 ]
zagladałem dzisiaj w poszukiwaniu kabla od czujnika zużycia klocków i nie wiem czy źle patrzałem ale nie znalazłem , wrzuciłem 2 zdjęcia może mi ktoś pomóc i powiedzieć czy tam sa zwykłe klocki czy z czujnikiem ??

według mnie jest tam jeden drut od czujnika ABS i przewód hydrauliczny i nic więcej nie ma
Załączniki
ssl10465.jpg
ssl10460.jpg
przemsi
Signo
Signo

Postprzez szmoła » 9 kwietnia 2009, 20:10

Witam

Ostatnio właśnie wymieniałem komplet hebli w swoim Toledo ASV i mam czujnik zużycia klocków ( no nie wiem jak jest u ciebie ale chyba tak samo...) Zdziwiło mnie to, że jest tylko jeden - przy kole przednim po stronie kierowcy, ale tak podobno jest w grupie VAG. Tak więc kupując komplet klocków przód - 4 sztuki, tylko jeden klocek ma "kabelek".

Sprawdz więc po stronie kierowcy, dodam że jest on też umocowany (podtrzymywany) do dodatkowej "blaszki" od amora. Zmieniając amory to i tą blaszkę trzeba przekręcić od starego amora...

pozdro
szmoła
Stella +
Stella +

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR ST
Silnik: CUPA 2.0

Postprzez kamil-leon » 9 kwietnia 2009, 20:31

szmoła napisał(a):Zdziwiło mnie to, że jest tylko jeden

Jest tylko jeden, bo wiadomo, że jak się klocki już kończą to wymienia się komplet (lewa i prawa strona) ;)
Poza tym klocki zużywają się w podobnym tępie, więc jeżeli jeden klocek ten z czujnikiem kwalifikuje się już do wymiany, bo daje o tym znać kontrolka zużycia okładzin hamulcowych to wiadomo, że drugi też.
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Auto: Audi A4 [B8]

Postprzez szmoła » 9 kwietnia 2009, 20:54

... no wiadomo, że wymienia się komplet klocków , ale w innym aucie, innej marce może być ( jest ) więcej klocków z "czujnikiem"... ( w Toledo wymieniałem 1 raz, więc troszkę się zdziwiłem że jest 1,he,he)
a i klocek inaczej się zużywa od strony wew. i od zew. -no ale to szczegół, w grupie VAG jest jeden klocek z "kabelkiem" po stronie kierowcy.

narka
szmoła
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR ST
Silnik: CUPA 2.0

Postprzez tatian » 9 kwietnia 2009, 21:00

przemsi napisał(a):według mnie jest tam jeden drut od czujnika ABS i przewód hydrauliczny i nic więcej nie ma
Od dupy strony patrzyłeś. Od zewnętrznej trzeba było to zrobić. Skręć koła na maksa włóż rękę i wyczujesz to.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez przemsi » 9 kwietnia 2009, 22:35

koledzy te foty sa własnie od strony kierowcy , mam fabryczne alusy jak w tatian'a , leosiu i od przodu nic nie widzę a od środka tak jak widać na zdjęciach dostrzegłem tylko przewód hydrauliczny i jakiś kabel który widać na pierwszej fotce i wnioskuję ze jest to czujnik obrotów koła - chyba ??

[ Dodano: Sro 15 Kwi, 2009 ]
no mam bez czujników jak zmieniałem opony to się okazało

[ Dodano: Sro 29 Kwi, 2009 ]
no to ja już po wymianie tarcz i klocków , powiedzcie koledzy ile czasu będą się te elementy ze sobą docierać ??

coś mi trze na przednich kółkach i domyślam się że to te klejone odważniki na alusie, bo są obrysowane od tego zacisku klocków, ledwo ledwo się mieszczą, ale czy to na pewno to to się dowiem jutro jak wezmę auto podlewaruje i pokręce kołem
przemsi
Signo
Signo

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne