Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Elektryka drzwi kierowcy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Elektryka drzwi kierowcy

Postprzez Tomas1980 » 29 stycznia 2009, 20:07

Witam
Szukałem odpowiedzi na mój problem i jakoś do tej pory nie znalazłem (jeżeli już gdzieś taki temat jest, to proszę moderatora o przeklejenie go do właściwego wątku) ;)

Moje autko to Toledo II TDI 110KM 2000r (czyli podobnie jak w leonie I)
Mam taki problem: Pare dni temu całkowicie padła mi elektryka drzwi kierowcy. Nie działają wszystkie przełączniki (el. szyby i el. lusterka), podświetlanie przycisków, lampka w drzwiach no i centralny zamek, jak zamyka się kluczykiem. Jak zdjąłem boczek w drzwiach i lekko podciągnąłem wiązkę elektryczną idącą w kierunku kabiny to wszystko się załączyło, ale jak tylko puszczę, to gaśnie. Co to może być? Jakiś kabel od zasilania w wiązce mi padł czy to jakaś inna przyczyna?
Tolek II 1,9 TDI (AHF) - WRC
Warcy Rycy Cescy ;)
Tomas1980
Stella +
Stella +

Auto: Toledo II 1.9 TDI

Reklama

Re: [ALL] Elektryka drzwi kierowcy

Postprzez topola » 29 stycznia 2009, 20:10

Tomas1980, chyba sam sobie odpowiedziałeś :) po prostu ściągnij cały bok i sprawdź przewody widocznie któryś nie styka .
Obrazek
topola
Sport
Sport

Auto: Bella

Postprzez Tomas1980 » 29 stycznia 2009, 20:15

a tam jest w środku drzwi jakaś złączka jak wiązka idzie w kierunku kabiny przez tą gumę? Bo jak teraz sprawdzić, który to kabelek w całej wiązce może odpowiadać za zasilanie całych drzwi? Chyba że właśnie ruszając wiązką co jest za boczkiem drzwi ruszam też jakąś złączką co gdzieś tam jest po drodze tylko nie orientuję się czy takowa tam istnieje?
Warcy Rycy Cescy ;)
Tomas1980
Stella +
Stella +

Postprzez Axee » 30 stycznia 2009, 00:02

Tomas1980 napisał(a):a tam jest w środku drzwi jakaś złączka jak wiązka idzie w kierunku kabiny przez tą gumę?
Od strony auta szukaj zlaczek pod plastikiem obok podstopnicy. Zasilanie z bezpiecznika 37, +12V czerwono-bialy 2.5^2 (8pin w 10pinowej kostce czarnej, slupek A), masa brazowy 2.5^2 (4 pin).
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Tomas1980 » 30 stycznia 2009, 07:51

OK, dzięki chłopaki. Jutro będę szukał. Jak dojdę co mi się skopało, to tu napiszę :)
Warcy Rycy Cescy ;)
Tomas1980
Stella +
Stella +

Postprzez wojciechu » 30 stycznia 2009, 09:13

Tomas1980, miałem bardzo podobne objawy - u mnie skończyło się wymianą całego silniczka z elektroniką sterującą właśnie zamkami,szybami,lusterkami...Płytka z układem scalonym jest zrobiona niedbale i pojawiają się podobno dość często zimne luty.Doraźnie pomogło u mnie grzanie płytki "hot air" ale i tak skończyło się w końcu zakupem nowego silniczka. Niestety dostanie takiego (używanego) który steruje jeszcze dodatkowo składaniem lusterek graniczy z cudem....
Obrazek
wojciechu
Signo
Signo

Auto: Seat Leon FR

Postprzez Tomas1980 » 31 stycznia 2009, 21:39

No to już awarię naprawiłem ;) Okazała się błachostka. Zasyfiła mi się jakoś kość, co się wpina w mechanizm elektrycznych szyb (taka duża czarna). Wypiąłem ją, napsikałem specyfikiem od styków i porządnie wcisnąłem spowrotem. Wszystko działczy jak trzeba :)
Warcy Rycy Cescy ;)
Tomas1980
Stella +
Stella +

Postprzez kornat » 11 września 2009, 22:29

Witam
Dziś zdarzyło mi się małe nie przyjemny kłopocik w toledo II(czyli to samo co leon)
1. Przełączam sobie żeby ustawić lewe lusterko a tu ustawia mi również prawe tak samo przełączam na prawe i ustawia tylko prawe
2. Zamykam kluczykiem drzwi kierowcy to zamykają mi się tylko drzwi kierowcy a jak zamykam kluczykiem drzwi pasażera lub bagażnikiem to wszystkie drzwi zamyka.
3. Mikrostyk nie działa bo otwieram drzwi kierowcy to nie świeci lampka w drzwiach lampki górne oraz nie działa brzęczyk od pozostawionych świateł.
We wtorek wszystko działało ale sprawdzałem Vagiem i zero błędów (nic nie przestawiałem) a dziś takie cyry, możliwe że coś z kostkami? bo słuchałem głośniej muzyki i później zauważyłem że coś nie halo, czy VAG pokaże błędy?
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
kornat
FR
FR

Auto: 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez peter174 » 12 września 2009, 09:39

ad 1) tttm .. bylo o tym na forum
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
peter174
Sport
Sport

Auto: Toledo ASZ

Postprzez kornat » 12 września 2009, 09:58

peter174, znalazłem na forum ale do Leona II viewtopic.php?t=13944&highlight=lusterka
czyli rozumiem że to seria tak zrobiła a co z resztą ?
Czy siłownik może być podmieniony na slave a nie mastera ??ponieważ nie jestem jego pierwszym właścicielem i wszystko możliwe. Albo czy ten mikrostyk w zamku może powodować takie coś?
kornat
FR
FR

Auto: 1M
Silnik: AHF 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne