Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
PiterEL napisał(a):Ja mam takie pytanie. Przymierzam sie na lato do wymiany tarczy i klocków przód i tył i chciałem zapytać jaki wymiar tarcz jest na przód i na tył oraz jak poznać jaki mam system hamulcowy ? Czy jest możliwe rocznikiem sprawdzić ? Autko to leon 1M 2002 rok silnik 1,9 TDI ASV 110KM. Jeśli trzeba podać coś wiecej to podam. Szukam poprostu na allegro i nie chciałbym kupić czegoś nie tak. Będe wdzieczny za pomoc...
zgadza sieeip napisał(a):przód masz tarcze 280mm
to też sie zgadzaeip napisał(a):na tył 232mm
laska1193 napisał(a):Na przód weź z górnej pułki- proponuje ATE i koniecznie wentylowane. A tył już jest mniej ważny i mogą być na Lukas.
Pamiętaj że zawsze na początku hamuje przód a potem tył. A jak np. delikatnie naciśniesz hamulec to hamuje przód.
laska1193 napisał(a):Na przód weź z górnej pułki- proponuje ATE i koniecznie wentylowane
- nie praktykuje się takich rozwiązan jak wymiana tarcz a pozostawienie starych klocków. Efekt masz widoczny u siebie i nie zdziwię się jak po kilku mocniejszych wcisnięciach pedału hamulca przypalisz tarcze i zrobią sie one fioletowe. Nawet sprawny układ 280 mm można łatwo spalić więc uważaj z nimi.arkady napisał(a):Tarcza hamulcowa była niedawno temu wymieniana, klocki zostały - podobno dobrze się trzymają. Chodzi o to, że tarcza ściera się na ok. 1/3 szerokości przy zewn. krawędzi. Reszta po pewnym czasie zachodzi rdzawym nalotem.
- zmień sklep , bo pytałeś chyba u jakiś piekarzy a nie sprzedawców czesci zamiennych zajmujących się tym zawodowo.PiterEL napisał(a):Ale chodzi mi o system mocowania klocka czy jest na przodzie Volkswagen a z tylu LUKAS bo przy klockach pytaja o to.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości