Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Narastające cykanie wraz z obrotami silnika

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Narastające cykanie wraz z obrotami silnika

Postprzez Meciek » 18 maja 2012, 23:58

Cześć miesiac temu kupiłem leona 1.4 16v z 2000r, obecnie mieszkam w Anglii więc kiera jest po prawej stronie. Leon jest po lekkim dzwonie ale wszystko w miare ulepione i z daleka nie widać. Muszę w nim wymienić pare rzeczy i mam trochę pytań.

-Mam zepsuty przełącznik zespolony, ten od kierunków. Mam już nowy i chce się za to zabrać więc co muszę zrobić? Ściągnąć kiere? od której strony się do tego zabrać żeby czegoś nie zepsuć.

-Wraz ze wzrostem obrotów słychać dość głośne i charakterystyczne cykanie, szukałem na forum i znalazłem ,że to mogą być popychacze. Na necie czytałem różne opinie, jedni mówią ,że te silniki tak mają a kto inny napisał ,że ściągała go laweta. Myślałem też ,że może to być wina oleju i klepią zawory dlatego jutro chcę go wymienić

-Sprawa oleju, co wlać? auto ma nalatane 101tys mil czyli 160tys km, czytałem ,że 5w30 ale syntetyczny czy pół bo minerala to chyba nie?!

-W aucie mam zmieniarkę która nie działa, przycisk nie reaguje. Jak się do niej dostać? Czy działa z niefabrycznym radiem?

Będę wdzięczny za pomoc
Meciek
Stella
Stella

Auto: Leon 1.4 16v 00r

Reklama

Re: Parę grubszych pytań leon 1.4 16v

Postprzez Nogaj » 19 maja 2012, 00:07

Meciek napisał(a):Cześć miesiac temu kupiłem leona 1.4 16v z 2000r, obecnie mieszkam w Anglii więc kiera jest po prawej stronie. Leon jest po lekkim dzwonie ale wszystko w miare ulepione i z daleka nie widać.

Czyli tak jak u nas :wink:
Meciek napisał(a):Mam zepsuty przełącznik zespolony, ten od kierunków. Mam już nowy i chce się za to zabrać więc co muszę zrobić? Ściągnąć kiere? od której strony się do tego zabrać żeby czegoś nie zepsuć.

Ściągaj obudowę stacyjki i kierę,potem masz już dojście.
Meciek napisał(a):Wraz ze wzrostem obrotów słychać dość głośne i charakterystyczne cykanie, szukałem na forum i znalazłem ,że to mogą być popychacze. Na necie czytałem różne opinie, jedni mówią ,że te silniki tak mają a kto inny napisał ,że ściągała go laweta. Myślałem też ,że może to być wina oleju i klepią zawory dlatego jutro chcę go wymienić

Sprawdz napinacz paska(nie rozrządu)
Meciek napisał(a):-Sprawa oleju, co wlać? auto ma nalatane 101tys mil czyli 160tys km, czytałem ,że 5w30 ale syntetyczny czy pół bo minerala to chyba nie?!

Co miałeś wlane wcześniej?
Meciek napisał(a):W aucie mam zmieniarkę która nie działa, przycisk nie reaguje. Jak się do niej dostać? Czy działa z niefabrycznym radiem?

Otwórz schowek i wyciągnij zmieniarkę i sprawdz podłączenie.
TDI+ by Goodhope
Obrazek
Nogaj
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ASZ 1.9

Re: Parę grubszych pytań leon 1.4 16v

Postprzez oczkolek » 19 maja 2012, 06:06

Meciek napisał(a):-Sprawa oleju, co wlać? auto ma nalatane 101tys mil czyli 160tys km, czytałem ,że 5w30 ale syntetyczny czy pół bo minerala to chyba nie?!

-W aucie mam zmieniarkę która nie działa, przycisk nie reaguje. Jak się do niej dostać? Czy działa z niefabrycznym radiem?

Proponuję poszukać na forum. Sprawy są dobrze opisane. I nie pytać więcej o olej bo wyrzucę wątek do śmietnika.

Meciek napisał(a):-Mam zepsuty przełącznik zespolony, ten od kierunków. Mam już nowy i chce się za to zabrać więc co muszę zrobić? Ściągnąć kiere? od której strony się do tego zabrać żeby czegoś nie zepsuć.

To też gdzieś powinno być trzeba tylko dłużej poszukać w starszych postach.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne