Cześć miesiac temu kupiłem leona 1.4 16v z 2000r, obecnie mieszkam w Anglii więc kiera jest po prawej stronie. Leon jest po lekkim dzwonie ale wszystko w miare ulepione i z daleka nie widać. Muszę w nim wymienić pare rzeczy i mam trochę pytań.
-Mam zepsuty przełącznik zespolony, ten od kierunków. Mam już nowy i chce się za to zabrać więc co muszę zrobić? Ściągnąć kiere? od której strony się do tego zabrać żeby czegoś nie zepsuć.
-Wraz ze wzrostem obrotów słychać dość głośne i charakterystyczne cykanie, szukałem na forum i znalazłem ,że to mogą być popychacze. Na necie czytałem różne opinie, jedni mówią ,że te silniki tak mają a kto inny napisał ,że ściągała go laweta. Myślałem też ,że może to być wina oleju i klepią zawory dlatego jutro chcę go wymienić
-Sprawa oleju, co wlać? auto ma nalatane 101tys mil czyli 160tys km, czytałem ,że 5w30 ale syntetyczny czy pół bo minerala to chyba nie?!
-W aucie mam zmieniarkę która nie działa, przycisk nie reaguje. Jak się do niej dostać? Czy działa z niefabrycznym radiem?
Będę wdzięczny za pomoc