Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zamek rozbrajanie alarmu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zamek rozbrajanie alarmu

Postprzez tomgl » 9 stycznia 2014, 23:23

Witam! Proszę o pomoc w nastepującym problemie dotyczącym zamka. Jeżeli chodzi o problem z mikrostykiem odpowiedzialnym za światło wewnętrzne i sygnał nie wyłączonych świateł po otwarciu drzwi to już jest zrobione dzięki poradą na niniejszym forum, lecz pozostał jeszcze nierozwiązany jeden temat którego niemogę znaleźć w sieci. Przekręcenie kluczyka w zamku drzwi powoduje otwarcie drzwi lecz nie rozbraja alarmu.Niewiem czy któryś inny mikrostyk jest za tą czynność odpowiedzialny czy też jakiś mechanizm wewnątrz zamka. W tej chwili zamek jest rozebrany i wykluczam zimne luty na płytce.Z góry dziękuje za porady.pozdrawiam! :!:
tomgl
Stella
Stella

Auto: seat leon top sport
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Zamek rozbrajanie alarmu

Postprzez Sivvy » 10 stycznia 2014, 07:12

Kolego to samo miałem, nie mogłem pilota zaprogramować, a zamkiem jak otwierałem to alarm się włączał. Wymieniłem cały zamek i problem ustąpił. Podejrzewam, że musi być za to odpowiedzialny któryś mikrostyk. Najlepiej wymieniać od razu wszystkie mikrostyki.
Sivvy
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: AKL 1.6

Postprzez Axee » 10 stycznia 2014, 08:11

tomgl, bardzo dobrze ze przekrecenie nie rozbraja alarmu ... alarm powinien byc deazktywowany pilotem. Co prawda w fabrycznym tak nie bylo i to byl duzy blad. Jaki masz alarm? Fabryczny czy dokladany? Napisz jeszcze czy przekrecenie klucza w celu otwarcia otwiera tylko drzwi kierowcy, czy wszystkie, sprobuj 2x przekrecic i to samo pytanie drzwi kierowcy czy wszystkie?
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez tomgl » 10 stycznia 2014, 10:05

alarm fabryczny.przekręcenie kluczyka powodowuje otwarcie tylko drzwi kierowcy bez względu na ilość przekręceń. ogólnie jest to nawet dobre rozwiązanie jeżeli chodzi o bezpieczeństwo bo alarm można rozłączyć tylko z pilota. tylko nie kiedy mam problem w przypadku gdy zostaje mi tylko zapasowy kluczyk i musze walczyć z wyjącym alarmem nie mając pod ręką pilota. chyba tak to zostawie a jeżeli byłaby taka potrzeba może lepiej dorobić drugiego pilota i by było po problemie.
tomgl
Stella
Stella

Postprzez untaztood » 10 stycznia 2014, 14:59

Wewnątrz zamka są dwa mikrostyki - odpowiedzialne za położenie wiosełka od wkładki zamka.
To właśnie te mikrostyki rozbrajają, lub uzbrajają fabryczny alarm. Tam jest coś nie tak - wnioskuję po tym, że zamek drzwi nie otwiera wszystkich. (działa tylko mechaniczne otwieranie, a nie elektryczne)
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez tomgl » 10 stycznia 2014, 18:59

Właśnie jestem po skręceniu zamka i wszystkiego w całość. Okazało się że gdzieś wtyczka nie łączyła bądź piny wychodzące do niej z płytki w zamku. podoginanie wszystkiego, narazie załatwiło problem nawet alarm rozłącza się z kluczyka.Niestety pojawił się problem kolejny. Nie mogę odryglować zamka ani pilotem ani kluczykiem ani przyciskami w drzwiach ani klamką w środku-poprostu niczym!!. Rygluje bez problemu ale potem nie otworze. Po kilkunastu próbach pilotem następuje odryglowanie. Najprawdopodobnie coś źle złożyłem chociaż wątpie bo w takim przypadku wogóle bym nie mógł odryglować drzwi,albo coś gdzieś się przycina. teraz wogole nie przymykam drzwi po jak się całkiem zatnie to już nic nie zrobie. Proszę o poradę który z elementów odpowiada za ryglowanie zamka bo czeka mnie jeszcze raz rozbiórka tego.pozdrawiam!
tomgl
Stella
Stella

Postprzez dreadlook » 10 stycznia 2014, 19:53

Zimne luty albo mikrostyk pada.

Wysłane z mojego HTC Sensation przy użyciu Tapatalka
dreadlook
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon

Postprzez untaztood » 10 stycznia 2014, 22:29

tomgl napisał(a):Właśnie jestem po skręceniu zamka i wszystkiego w całość. Okazało się że gdzieś wtyczka nie łączyła bądź piny wychodzące do niej z płytki w zamku. podoginanie wszystkiego, narazie załatwiło problem nawet alarm rozłącza się z kluczyka.Niestety pojawił się problem kolejny. Nie mogę odryglować zamka ani pilotem ani kluczykiem ani przyciskami w drzwiach ani klamką w środku-poprostu niczym!!. Rygluje bez problemu ale potem nie otworze. Po kilkunastu próbach pilotem następuje odryglowanie. Najprawdopodobnie coś źle złożyłem chociaż wątpie bo w takim przypadku wogóle bym nie mógł odryglować drzwi,albo coś gdzieś się przycina. teraz wogole nie przymykam drzwi po jak się całkiem zatnie to już nic nie zrobie. Proszę o poradę który z elementów odpowiada za ryglowanie zamka bo czeka mnie jeszcze raz rozbiórka tego.pozdrawiam!

Linkę klamki wewnętrznej dobrze zamontowałeś?
Zdejmij boczek i zobacz czy jak wtedy działa.
untaztood
FR
FR

Postprzez creative1432 » 10 stycznia 2014, 23:09

a ja mam w swoim samochodzie tak zamykam/otwieram samochód z pilota to zamyka/otwiera drzwi wraz z aktywacja i dezaktywacja alarmu/ ale jak włożę kłuczyk do zamka i otworze zamknięte drzwi z aktywowanym alarmem to otwiera wszystkie drzwi wraz z dezaktywacja alarmu ale jak juz z kluczyka który wkładam do wkładki i chce zamknąć drzwi to zamyka tylko kierowcy i pozostałe są w pozycji otwartej oraz alarm się nie włącza. ma ktoś jakieś rozwiązanie na ten problem?
creative1432
Signo
Signo

Auto: Seat leon
Silnik: ASV 1.9

Zamek rozbrajanie alarmu

Postprzez untaztood » 11 stycznia 2014, 09:42

creative1432 napisał(a):a ja mam w swoim samochodzie tak zamykam/otwieram samochód z pilota to zamyka/otwiera drzwi wraz z aktywacja i dezaktywacja alarmu/ ale jak włożę kłuczyk do zamka i otworze zamknięte drzwi z aktywowanym alarmem to otwiera wszystkie drzwi wraz z dezaktywacja alarmu ale jak juz z kluczyka który wkładam do wkładki i chce zamknąć drzwi to zamyka tylko kierowcy i pozostałe są w pozycji otwartej oraz alarm się nie włącza. ma ktoś jakieś rozwiązanie na ten problem?

Tak.
Mój post #5 :)

Najtańsze rozwiazanie to wywalenie wkładki zamka od strony kierowcy, dorobienie kluczyka z pilotem w razie "W", a w przypadku braku prądu - wchodzenie przez bagażnik.
untaztood
FR
FR

Postprzez tomgl » 12 stycznia 2014, 21:30

Witam. Przymierzam się jednak do zakupu nowego zamka bo moj stary niby w teorii działa prawidłowo ale podpięciu do wtyczki nie zawsze wszystko działa jak należy, poza tym nie łączy gdzieś na styku kostki z gniazdem. Niewiem czy szukać przyczyny we wtyczce czy gnieździe zamka. Mam zamek 3B1837015Q. Nie znalazłem takich do kupienia najczęściej są z literką A i tu powstaje pytanie czy to będzie działało.Czy ktoś kupywał taki zamek za około 100 złotych nowy czy są one warte zakupu ewentualnie proszę polecić jakiś namiar najlepiej na sklep internetowy.Nie biore pod uwagę orginałów które są dużo dużo droższe.
tomgl
Stella
Stella

Postprzez untaztood » 12 stycznia 2014, 21:43

Zamiennik posłuży Ci z rok, może dwa. Przy przednich drzwiach jest problem przy niższych temperaturach - potrafi nie otwierać.
Ja wymieniłem na nowy, oryginalny zamek (600 zł) i padło "oświetlenie i brzęczyk" po 3 latach. (Pewnie zimne luty - nie wiem, bo sprzedałem już auto)
Najlepiej - kup używkę na Allegro. Rozbierz - przelutuj styki. Posłuży Ci dłużej niż zamiennik i nowy oryginał razem wzięty.
untaztood
FR
FR

Postprzez creative1432 » 14 stycznia 2014, 20:49

untaztood napisał(a):
creative1432 napisał(a):a ja mam w swoim samochodzie tak zamykam/otwieram samochód z pilota to zamyka/otwiera drzwi wraz z aktywacja i dezaktywacja alarmu/ ale jak włożę kłuczyk do zamka i otworze zamknięte drzwi z aktywowanym alarmem to otwiera wszystkie drzwi wraz z dezaktywacja alarmu ale jak juz z kluczyka który wkładam do wkładki i chce zamknąć drzwi to zamyka tylko kierowcy i pozostałe są w pozycji otwartej oraz alarm się nie włącza. ma ktoś jakieś rozwiązanie na ten problem?

Tak.
Mój post #5 :)

Najtańsze rozwiazanie to wywalenie wkładki zamka od strony kierowcy, dorobienie kluczyka z pilotem w razie "W", a w przypadku braku prądu - wchodzenie przez bagażnik.

tylko że ja bym chciał żeby to działało tak jak trzeba, a ewntualnie 2 kluczyk sobie mozna dorobić
creative1432
Signo
Signo

Auto: Seat leon
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne