Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Złe wskazania wskaźnika poziomu paliwa

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [ALL] Zawyżający wskaźnik poziomu paliwa

Postprzez Axee » 26 listopada 2010, 21:11

Arek84, to chyba normalne ... czujnik poziomu w baku nie pracuje w calym zakresie poziomu paliwa w baku. Wynika to z konstrukcji baku i czujnika. Mozna powiedziec, ze FULL jest przy 50L, a jak jest ZERO to w baku sa jeszcze 3L paliwa. Bak mozna zalac z odpowietrznikiem i jak sie dobrze postarasz to i 65L wlejesz, zatem od 65L do 50L wskazowka sie nie rusza dopiero jak zejdziesz ponizej 50L to spada.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Postprzez Carlos » 26 listopada 2010, 21:55

Właśnie ciekawa sprawa z tym odpowietrznikiem, to jest ten cypel po lewej stronie?
Mi max wchodzi 48l i wkurza mnie to :killer: Co dokładnie trzeba zrobić, wcisnąć go, ruszyć w którąś stronę?
Leon 1.9TDI 155PS/314Nm ASV Powered by ECUProject
Kawasaki Z750 S
Carlos
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Postprzez Miro » 27 listopada 2010, 00:36

Carlos napisał(a):Co dokładnie trzeba zrobić, wcisnąć go, ruszyć w którąś stronę?
Wcisnąć w strone baku.
Lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Miro
Sport
Sport

Auto: BMW E91 LCI

Postprzez 777maciek » 27 listopada 2010, 00:41

Carlos napisał(a):Mi max wchodzi 48l

Dziwne...wg danych technicznych pojemność baku diesla to 55l i przy 8l zapala się rezerwa...
Cherish Your car...
777maciek
Sport
Sport

Auto: Leon ARL

Postprzez pampi » 27 listopada 2010, 00:54

150 nawet 200 km muszę zrobić, żeby drgnęła...mogę się przez ten czas ciągle cieszyć, że mam zalane do pełna :D
pampi
Cupra
Cupra

Auto: C300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez darek87dz » 27 listopada 2010, 18:13

ja jak zaleje do pełna (do pierwszego odbicia pistoletu) to wskazówka wychodzi jakiś milimetr za ostatnią kreskę. ale już po przejechaniu ok 50 km wskazówka zrównuje się z ostatnią kreską. czy to normalne skoro tutaj wszyscy piszą ze wskazówka zaczyna dopiero drgać po przynajmniej 100km ? dodam że po zatankowaniu do pełna (do pierwszego odbicia pistoletu) do pierwszego zapalenia rezerwy zrobię ok 700 km. średnie spalanie wychodzi mi 7,5 litra. tankuję zawsze diesel ultimate na BP.... czy wszystko jest w normie ze spalaniem ?
darek87dz
Signo
Signo

Auto: seat leon I

Postprzez Arek84 » 27 listopada 2010, 18:20

Ja bym sie cieszył jak średnio by mi palił 7.5 :peace:
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Postprzez Carlos » 27 listopada 2010, 23:52

7,5l jak na 110 klekota to musisz chyba ciągle w bucie w podłodze jeździć. Powiem Ci, że lubię przycisnąć na gaz bardzo często i moim ASV średnie spalanie nie weszło powyżej 6,2l. Także tankuję BP Ultimate, dobre sprawdzone :ok: Mi tam wskazówka nie zaczyna drgać po przejechaniu 100km tylko wcześniej.

Arek84 nie wiem czy byś się ucieszył gdyby Ci moc spadła wraz ze spalaniem :P Tak ze 180 przesiadać się do 110, bolesne ;]
Carlos
Signo
Signo

Postprzez d_adam » 28 listopada 2010, 00:03

6,2l po mieście? po moim mieście? można pomarzyć :) 8 literków wskazuje komp.... ale będę walczył o mniej :peace: Po przesiadce z 60hp na 110 w dieslu to wiecie... but od świateł do świateł... :jezor:

Jeśli jesteśmy przy spalaniu, to czy na 2/3 biegu wg kompa nawet do 30l/100km to norma??
Był: ASV+ Sport 134KM / 301nm by ECUProject
Był: BAM+ CupraR 252KM / 326nm by CompSport
Jest: BHZ Audi S3 Quattro 8P 353KM / 447nm by CompSport
d_adam
Sport
Sport

Auto: Audi S3 Quattro 8P

Postprzez Carlos » 28 listopada 2010, 01:20

Znaczy ja napisałem moją średnią z kilku przejeżdżonych baków, a wcale nie jeżdżę wolno. Wiadomo, że jak depnę od świateł do świateł to komp pokaże te 8 czy 9l.
Ja podobnie, z 75ps na 110 jest różnica, szczególnie powyżej setki :yes:
Leon 1.9TDI 155PS/314Nm ASV Powered by ECUProject
Kawasaki Z750 S
Carlos
Signo
Signo

Postprzez eip » 28 listopada 2010, 10:31

Mnie trochę denerwuje jedna rzecz... po zaświeceniu się rezerwy mówię sobie i zapamiętuję, że powiedzmy zostało mi 6 litrów paliwa, a przebieg jest taki i taki i te 100km mogę spokojnie przejechać przy normalnej jeździe. Niestety, po 50 km wskaźnik jest dosłownie na ZERZE!! boję się jeździć dalej i jadę tankować... Jestem niemal pewien tego, że w baku jest jeszcze ropa ale wolę nie ryzykować!
Najlepiej było by od rezerwy spisać stan licznika i jeździć do zera, wtedy dokładnie się wie ile paliwa zostaje na rezerwie i ile można zrobić kilometrów. Tylko szkoda dopuszczać silnik swojego auta do takiego stanu..

Co do tematu, to chyba w większości samochodów tak jest i w mojej byłej Corsie również, jak zatankowałem do pełna to mogłem jeździć i napawać się pełnym zbiornikiem przez długi okres, a jak zaczęła spadać to już to była chwila i wskaźnik się przesuwał w oczach :P
.

Pozdr.
eip
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez rutek-wat » 28 listopada 2010, 11:33

Panowie proszę o pisanie na temat- tutaj nie dyskutujemy o spalaniu klekotów :)
eip, po jakiego jeździsz do zera ?? koniecznie chcesz żeby cały syf ze zbiornika trafił do układu paliwowego ??
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Postprzez orlen » 29 listopada 2010, 09:31

tak jak Axee pisał, o ile nigdzie mi się nie spieszy i nikt za mną nie trąbi to tankuje pod korek co daje ok 150 kilometrow z bezcennym wrażeniem jazdy na pełnym baku :mruga: myśle że nie ma co się rozwodzić nad tym tematem, jeździć do rezerwy i tankować do pełna zgodnie z mottem "piwo to moje paliwo" :piwko:
dziś lepszy niż wczoraj, jutro lepszy niż dziś Obrazek
orlen
Sport
Sport

Auto: Szkodnik
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez cianek » 29 listopada 2010, 20:55

Polecam jeszcze przy końcówce baku pojeździć z górki i pod górkę - też widać jak wskazówka troszkę chodzi. Może niewiele, ale ma się wrażenie że jeszcze coś w baku jest ;)
Obrazek
cianek
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon TS

Postprzez aceman » 30 listopada 2010, 00:13

cianek napisał(a):Polecam jeszcze przy końcówce baku pojeździć z górki i pod górkę - też widać jak wskazówka troszkę chodzi. Może niewiele, ale ma się wrażenie że jeszcze coś w baku jest

To może obrócimy samochód do góry kołami i będziemy mieć wrażenie, że bak jest pełny. FAJNIE, NIE :hahaha: :hahaha: :hahaha:
rutek-wat napisał(a):eip, po jakiego jeździsz do zera ?? koniecznie chcesz żeby cały syf ze zbiornika trafił do układu paliwowego ??

Zgadzam się w 100%.

U mnie również występuje efekt, że jak zatankuję pod korekt, to dopiero po 150 km wskazówka zaczyna opadać. No ale koledzy, CUDÓW NIE MA !!
Wskaźnik nie uwzględnia poduszki powietrznej i wlewu paliwa, w którym da się pewnie zmieścić z jakieś 2 l.
Poza tym, ja tankuję pod korek tylko wtedy, jak wiem, że zaraz spalę przynajmniej te 5 l. Poduszka powietrzna jest potrzebna do kompensowania ciśnienia w baku w przypadku rozszerzenia się paliwa pod wpływem zmian temperatury. Warto pamiętać o tym zjawisku. Przy litrze różnice są znikome, ale przy 55 l to może być już całkiem sporo.
aceman
Sympatyk LeonClub

Re: [TDI VP] Oszukujący wskaźnik paliwa

Postprzez Adam07 » 23 stycznia 2011, 17:21

Temat dość świeży więc się podepnę.

Mam dość dziwny problem, w zbiorniku 3/4 ON ale podczas jazdy strzałka powoli wzrasta i pokazuje pełny zbiornik :)

Spotkał się ktoś z czymś takim?
Obrazek
Adam07
Sport
Sport

Auto: Leon 1M

Re: [TDI VP] Oszukujący wskaźnik paliwa

Postprzez syrop166666 » 25 stycznia 2011, 19:19

ja mam problem zwiazany z sama zaslepka do plywaka. Jest mozliwe zeby z tamtad ropa dostawala sie pod siedzisko? W trakcie suszenia auta zauwazylem ze wykladzina jest tlusta pod spodem..
syrop166666
Stella
Stella

Auto: Leon

wyciek czy przelanie???

Postprzez sosu100 » 11 lutego 2012, 13:02

witam.
mam seata leona 1.6 16v z 2001r (LPG). bylem na stacji po paliwo bo miałem mniej niż połowę (pierwsza kreska poniżej połowy). chciałem wlać za 150zł
i co się okazało koleś leje paliwo a paliwo na ziemi. lało się pod spodem przy tylnim prawym kole. kiedy odpaliłem pokazywał trochę mniej niż pełno. wskaznik paliwa spadał i zatrzymał się na przed ostatniej kresce (czyli prawie pełny zbiornik). jak narazie nie jezdziłem żeby nie było niespodzianki że jadę i nagle brak paliwa :). jak myślicie co to może być??? koleś na stacji mówił że to może być jakaś uszczelka.
sosu100
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON 1.6 16V

Re: wyciek czy przelanie???

Postprzez bono » 11 lutego 2012, 13:21

sosu100 napisał(a):i co się okazało koleś leje paliwo a paliwo na ziemi. lało się pod spodem przy tylnim prawym kole

a może mu się wylało jak wyjmował pistolet ;-)
Z tego co piszesz to wlał Ci coś około 25/30 litrów, także OK
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb

Postprzez marcin7x5 » 13 lutego 2012, 14:58

Może nie odbił mu pistolet do nalewania. Mnie tez to spotkało w ostatnim tygodniu.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez sosu100 » 2 maja 2012, 12:06

witam. odświeżę temat. kiedy wlewam paliwa dwie kreski ponad połowę to paliwo wylewa mi się podczas jazdy szczególnie kiedy skręcam w lewo. i to leje się nad prawym tylnim kołem tak dosyć wysoko. wjechałem na kanał się tam nic nie widać. jakieś sugestie?? dziurawy bak??? najgorsze jest to że nawet nie mam kiedy tym się zająć...
sosu100
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON 1.6 16V

Postprzez ajni » 2 maja 2012, 13:41

Może być pęknięta rura wlewowa albo brak wężyka odpowietrzającego- ściągnij prawe tylne nadkole i zobaczysz więcej.
ajni
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: AXP 1.4

Re: Złe wskazania wskaźnika poziomu paliwa

Postprzez dygus » 2 stycznia 2014, 11:57

Witam,
A u mnie czasami wskazówka wskazuje dobrze, a czasami po włączonej stacyjce potrafi przejść na cały bak przy rezerwie. Dodam ze nie przechodzi tak równomiernie tylko tak skacze, potrafi przejść też poza wskaźnik. Po ponownym przekręceniu stacyjki albo wraca do zera i rośnie do prawidłowego wskazania, albo pozostanie w złym położeniu, albo wzrośnie jeszcze więcej (tak przycinając się). Komputer pokazuję dobrze ilość km do tankowania (również przy złym wskazaniu wskazówki), rezerwa tez prawidłowo się uruchamia. Co to może być?
dygus
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9tdi ARL

Postprzez tom_elektro » 3 grudnia 2014, 12:50

Panowie u mnie złe wskazania poziomu paliwa były spowodowane zastosowaniem zamiennika pływaka.
Zamiennik ma inny zakres pracy ramienia przez co minimalna rezystancja była o 15ohm większa niz na oryginalnym. Problem rozwiązałem zostawiając stary mechanizm pływaka, wymienilem w nim tylko płytkę rezystancyjna i puki co działa jak należy.
Obrazek
Toledo_II_1.9_TDI_110KM_ASV_2001
tom_elektro
Stella
Stella

Auto: Toledo II

Postprzez pawelg441 » 3 grudnia 2014, 16:13

u was też jest taka sytuacja, że wskaźnik paliwa minimalnie się przesuwa ? podczas jazdy ? zwłaszcza na ostrych zakrętach i krzyżówkach
pawelg441
Sport
Sport

Silnik: ASV 1.9

Re: Odp: Złe wskazania wskaźnika poziomu paliwa

Postprzez Tuchola_BDG » 3 grudnia 2014, 16:28

To raczej normalne, im mniej w baku i im ostrzejszy zakręt to bardziej będzie latało :-) w koncu paliwo jest płynne i będzie pływało na boki przy przeciążeniach, no chyba ze na zakręcie z rezerwy przechodzi Ci na pół baku, wtedy coś może być nie tak

Wysłane z mojego V370
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez mlynek » 4 grudnia 2014, 18:58

U mnie znowu zalewam do full wlewu, a wskazówka i tak nie wejdzie na ostatnią kreskę 1/1. Zawsze brakuje ze 2 mm, a jak nalewam do pierwszego odbicia, to jest nawet bliżej tej przed ostatniej kreski. Normalne?
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez UberDagger » 16 lutego 2015, 21:41

Mam taki problem - wskazówka od paliwa wariuje. To znaczy, gdy mam mniej wiecej 1/2 baku, potrafi nagle pokazac pelny bak. właczanie/wyłączanie silnika nic nie daje - co to moze byc?

Dodam tylko, że ostatnio tankowałem kilka razy przez odpowietrznik - tzn pod korek.
UberDagger
Stella +
Stella +

Silnik: TDI pompa VP

Postprzez NeroN89 » 18 marca 2015, 17:54

A jak wogóle wyciągnąć pompę paliwa? Ma ktos jakis poradnik czy cuś
Są jakieś numery na tym pływaku żeby kupić oryginał?

-- 18 marca 2015, 17:54 --

Panowie doradzcie, nie wiem co jest nie tak.

Pływał działa znaczy po podniesieniu go do góry pokazuje na liczniku Full na dole rezerwa. Po założeniu wskazówka jest ponad pierwsz kreskę od rezerwy.

Co jest nie tak? Na pompie są dwie strzałki może trzeba jest specjalnie ustawić
NeroN89
Signo
Signo

Silnik: APP 1.8

Postprzez Axee » 18 marca 2015, 21:11

NeroN89, strzalke na pompie ustawiasz ze strzalka na baku.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez volk » 12 sierpnia 2016, 08:53

Witam, trochę odświeżę wątek i tytułem wstępu: jadąc na urlop zatankowałem do pełna LPG oraz asekuracyjnie Pb pod korek. W trasie starałem się jeździć tylko na LPG jednak z czasem poziom Pb spadł do 3/4 pojemności zbiornika. Po którymś tankowaniu LPG i przejechaniu kilkuset metrów zauważyłem, że wskazówka stanu Pb leży poziomo, pozostałe zegary pracowały ok.
Zatrzymałem auto zgasiłem zapłon i po ponownym odpaleniu poziom paliwa znowu pokazywał 3/4 baku. W ciągu dwóch dni kilkukrotnie w trakcie jazdy ginęły mi wskazania stanu paliwa. Pomagało wyłączenie i włączenie zapłonu. Od tygodnia mam spokój wszystko działa jak powinno, ale niepokoi mnie ten wcześniejszy zanik wskazań. Czy ktoś spotkał się wcześniej z czymś takim? Jak brzęczyk i lampka rezerwy powiązana jest z wskazaniami strzałki poziomu paliwa, wskazówka leżała ale ani brzęczyk ani lampka nie sygnalizowały brak paliwa.

Druga kwestia, natknąłem się na taki opis kolegi Sammael:
Sammael napisał(a):(...) zdejmujesz tylne siedzisko i tam masz dojście do pływaka. Jest przykręcony takim plastikowym pierścieniem, żeby go zbić musisz użyć dużego płaskiego śrubokręta oraz dynamizatora siły (czytaj młotka).
Po wyjęciu, rozsądnym jest, zmierzyć rezystancje (czytaj opór, w wyrażony w tajemnych jednostkach fizycznych układu SI, mianowicie ohmach). Rezystancja pomiędzy górnym a dolnym wychyleniem pływaka, z tego co pamiętam powinna zmieniać się w zakresie 55-310 ohmów.

I tu pytanie zasadnicze, czy wykonując pod kanapą w/w operację mogę rozszczelnić układ paliwowy ew. uszkodzić elektrykę auta?
volk
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 12 sierpnia 2016, 18:29

Tak musisz wyciągnąć cały ten zespół tam schowany w zbiorniku. Tam jest pompa paliwa oraz pływak przykręcony do obudowy pompy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez volk » 14 sierpnia 2016, 17:40

Ok, w takim razie pytania pomocnicze :)
1. Czy przed całą operacją muszę osuszyć cały zbiornik, czy wystarczy, że zleję/wyjeżdżę paliwo do jakiegoś określonego poziomu.?
2. Jakie jest ryzyko lub jak się uchronić przed zapowietrzeniem układu paliwowego?
3. Czy po całej operacji jest ryzyko, że mogę mieć wyciek paliwa z pod kanapy czy raczej konstrukcja uszczelnienia pompy i pływaka uniemożliwia taka sytuację?

Pzdr.
volk
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 15 sierpnia 2016, 10:45

Wystarczy jak będziesz miał ok 1/2 zbiornika lub mniej. Koniecznie odłączyć aku aby nie zaiskrzyło przypadkiem. Nie wykonuj prac w ubraniu elektryzującym się. O ul nie uszkodzisz uszczelki podczas wyciągania pompy ze zbiornika lub ta uszczelka nie jest zniszczona czasem to żadnych wycieków nie będzie. Układ paliwowy sam się odpowietrzy. Obejrzyj sobie filmiki o wymianie pompy paliwa to będzie wszystko widać jak to wyjąć i rozłożyć na części.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez volk » 17 sierpnia 2016, 18:26

marcin7x5 napisał(a):Wystarczy jak będziesz miał ok 1/2 zbiornika lub mniej. Koniecznie odłączyć aku aby nie zaiskrzyło przypadkiem. Nie wykonuj prac w ubraniu elektryzującym się. O ul nie uszkodzisz uszczelki podczas wyciągania pompy ze zbiornika lub ta uszczelka nie jest zniszczona czasem to żadnych wycieków nie będzie. Układ paliwowy sam się odpowietrzy. Obejrzyj sobie filmiki o wymianie pompy paliwa to będzie wszystko widać jak to wyjąć i rozłożyć na części.

Dzięki za info. Na razie problem sie nie powtórzył więc na razie nie będę grzebał, lepiej nie kusić złego.
volk
Stella +
Stella +

Postprzez Andee » 8 października 2016, 19:45

Koledzy i koleżanki tym razem ja mam problem z Leonidasem. Zatankowałem furę prawie pod korek co widać na zdjęciu Obrazek

a komputer pokazuje mi ze przejadę na tym zaledwie 530. Zawsze miałem w takim położeniu wskaźnika paliwa dystans w przedziale 800-900km. Czy ktoś miał podobny problem. Idzie to jakoś zdiagnozować bo nie wiem gdzie szukać przyczyny. Czy zepsuł się jakiś czujnik? Dodam ze zrobiłem po zatankowaniu jakieś 20km i wartość nie uległa zmianie a powinna. Liczę na waszą pomoc. Pozdrawiam Andee
Andee
Signo
Signo

Auto: Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne