Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwne cykanie - wył awaryjnych/manetka kierunkowskazów

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Dziwne cykanie - wył awaryjnych/manetka kierunkowskazów

Postprzez pembuk » 12 grudnia 2008, 12:10

Ja nie wiem ze nikomu nie chcialo sie zajzec do wnętrzna tego przerywacza :).

Mnie oczywiscie dopadl ten sam problem. Poczatkowo sporadycznie az do calkowitego niedowladu kierunkowskazow.
Wszystko ladnie pieknie wychodzi wiec postanowilem pojsc krok dalej i rozebralem ten cudny przakznik. Efekt jest taki ze to bardzo prostu uklad z jednym przekazniczkiem a jego "uszkodzenie" wcale nie plega na wypaleniu stykow a raczej na ich zabrudzeniu powiedzmy to kurzem. Tak wiec malutkim srubokrecikiem zegarmistrzowskim wyszyscilem styki i leciutko dogialem ruchome ramie styku przekaznika w storne styku stalego ( do tego to juz dwa male srubokrety potrzebne). Problem z niedzialajacymi kompletnie migaczami zostal rozwiazany. Test drogowy przebyty wzorowo bez zajakniecia no i przynajmniej 120zl w kieszeni na weekendowe eskapady :piwo: :piwo: :piwo:

Moze wieczorkiem wrzuce jakies fotki :)

Pozdrawiam, Przem
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Auto: SIGNUM 3.0

Reklama

Postprzez Kozak » 12 grudnia 2008, 21:50

pembuk napisał(a):wyszyscilem styki i leciutko dogialem ruchome ramie styku przekaznika w storne styku stalego

w moim przypadku to nie pomogło

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez the_rahzel » 29 grudnia 2008, 16:38

Ja kupiłem na allegro używany przekaźnik do mojego LEO i jest taki sam efekt co na moim poprzednim...;/ A co gorsza godz. temu kupiłem w ASO nowy za 135zł i w drodze do domu mam wrażenie że tyknął dwa razy,po jednym tyknięciu od odbicia kierunku...Ale to może być już jakiś schiz.... :mruga: sprawdzę jak będzie jak pojadę pracy na noc... Biorę pod uwagę to że może to być wina zimy/zimna,moje auto cały czas stoi na polu(w pracy i przed domem...;o/) Chociaż w zeszłym roku miałem już LEO zimą ale czegoś takiego nie miałem,a zaczęło się tego roku jak mrozy przyszły i teraz tyka mi jak cholera i już nie mogłem wytrzymać i zdesperowany kupiłem w ASO....
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez kamil_n » 29 grudnia 2008, 17:09

the rahzel, ja miałem to samo. Kombinowałem wiele razy, próbowałem najpierw kupić zamiennik od Golfa IV - w ogóle nie działał, następnie wyczyściłem swój stary przekaźnik w środku - nic nie pomogło. Na końcu podobnie jak Ty kupiłem oryginalny przekaźnik w ASO za kosmiczne pieniądze - tykało niby rzadziej, ale tykało, oddałem więc przekaźnik. Potem kolega mi poradził, żeby wymienić manetkę kierunkowskazu. Postanowiłem, że spróbuję poradzić sobie sam i psiknąłem 2/3-krotnie w manetkę kierunkowskazu WD40. Cisza jak makiem zasiał od ponad tygodnia - żadnego tyknięcia.

P.S. Też miałem fobię, że ciągle mi tyka. Najlepiej użyć WD40 w spraju z taką słomką, która wprowadzi płyn to środka ustrojstwa manetki. Ja psiknąłem 3-krotnie w różnych pozycjach manetki. Spróbuj i daj znać czy pomogło.
Obrazek
kamil_n
FR
FR

Auto: Octavia
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez the_rahzel » 29 grudnia 2008, 17:16

Oka,spróbuje już dzisiaj i dam znać... Gorzej że w ASO mi powiedzieli że u nich niema możliwości oddania zakupionego przedmiotu mimo to że powiedziałem im że już na dwóch przekaźnikach/przełącznikach mam taki sam przypadek i jest duża szansa że na tym nowym będzie tak samo... :(
the_rahzel
TopSport
TopSport

Postprzez kamil_n » 29 grudnia 2008, 17:29

Jak to nie ma możliwości zwrotu, pogięło ich chyba. Nie spotkałem się jeszcze z takim idiotyzmem. Ja swój oddałem po ponad dwóch tygodniach i nie było gadania. Jak się pytałem co muszę kupić to powiedzieli mi że przekaźnik, a okazało się, że g... prawda, bo przekaźnik był OK.
Obrazek
kamil_n
FR
FR

Postprzez kameLEON » 29 grudnia 2008, 19:46

kamil_n,
niestety, ale w stosunku do elementów elektrycznych bardzo często sprzedawcy odmawiaja przyjęcia towaru. Co do przekaźnika, to w tym przypadku jest on zintegrowany z przełącznikiem awaryjnych, więctrzeba wyniemnić całość, albo bawić się w rozbieranie i czyszczenie styków, ale przy kosztach rzędu 25 PLN, to zabawa przestaje być opłacalna.
kameLeon
kameLEON
Stella
Stella

Auto: Leon 1M ASV

Postprzez the_rahzel » 29 grudnia 2008, 20:24

I sprawdzone... Nowy przełącznik z ASO za 130zł,jak i używany z allegro za 60zł działają tak samo jak ten z mojego LEO... :( Teraz zostaję tylko sprawa z WD40-ści...

P.S.Patrzyłem na styki tego z allegro i tego z auta i wyglądają bardzo dobrze...

[ Dodano: Wto 30 Gru, 2008 ]
A więc tak... Zrobiłem jak mi doradził kolega kamil_n czyli zastosowałem WD-40-ści około godz. 20:30 i pojechałem do pracy... Od godz.21:00-5:00 auto stało na mrozie -8 C i w drodze powrotnej nie "tyknęło" ANI razu... :peace: Wiem że to jeszcze nie jest sukces,ale jakiś postęp na pewno...Jutro przełorze na mój stary przełącznik i zobaczymy czy to coś zmieni...Pojeżdżę tak trochę i zobaczymy co będzie się działo...Jak tylko będę coś wiedział to od razu napiszę...
the_rahzel
TopSport
TopSport

Postprzez kamil_n » 30 grudnia 2008, 15:04

kameLEON napisał(a):przy kosztach rzędu 25 PLN, to zabawa przestaje być opłacalna.

Ja próbowałem z tańszymi zamiennikami od Golfa i migacze nawet nie drgnęły. Zostało mi ASO, w Łodzi zawołali 195 zł za przekaźnik. Znalazłem sklep, który zamówił mi tą ori część za 125 zł. Sprawa rozchodzi się o to, że tykanie u mnie jak i u kolegi the_rahzel, było spowodowane zabrudzoną manetką.

the_rahzel, jak nie tyknęło to już nie tyknie :x
Obrazek
kamil_n
FR
FR

Postprzez zoltar83 » 14 stycznia 2009, 21:47

Chciałbym trochę odświeżyć temat, gdyż w moim Leonku pojawiło się opisywane wyżej "pykanie" - właśnie w okolicy zegarów. Co dziwniejsze częstotliwość pykanie zwiększa się wraz ze wzrostem prędkości, a maleje z jej spadkiem. Żeby tego było mało :kreci: gdy mój seatowski patefon :) Aura kaseciak jest włączona - problem pykania synchronizuje się z lewym głośnikiem ( raz gra, raz przestaje razem z częstotliwością pykania) Nie wiem czy to jakiś spisek głośnika i dźwigni kierunkowskazów - czy konieczność rozbierania kierownicy jak u kolegów... pomocy :olaboga:
Leoś 1.9 TDI SPORT AHF
zoltar83
Stella
Stella

Auto: Leon I 1.9 TDI AHF

Postprzez toledoIIłódź » 15 stycznia 2009, 20:02

Ja też próbowałem z włącznikiem awar. od golfa IV i się nie udało tylko cykał a kierunków nie było ale włącznik ąwar. od audi A4 zadziałał odrazu o nr.8D0 941 509. kierunki działają awaryjne też tylko nie ma podświetlenia na światłach za 35zł może być u Zabłockiego w serwisie za orginał 1M0 941 509 chcieli 193 zł.
toledoIIłódź
Stella
Stella

Auto: TOLEDO ASV

Postprzez kameLEON » 16 stycznia 2009, 20:15

Mój za 35 PLN faktycznie nie ma podświetlenia, ale zorientowałem dopiero po pół roku użytkowania, jak stałem w korku obok jakiegoś Toledo. No chyba, ze podświetlenie po droze się wysypało. Jak by ktos z Was potrzebował zdjęcia ori przerywacza, to znalazłem swój, fotki mogę przesłać w razie co na maila.
kameLeon
kameLEON
Stella
Stella

Postprzez malina » 23 stycznia 2009, 22:43

Koledzy, starannie przeczytalam wszystkie posty w tym temacie i.... nie wiem co mam zrobic:). Otóz chodzi o to "przyjemne" tykanie w czasie jazdy. Zaczeło sie to u mnie jakies 3 tyg temu, pojechalam do serwisu, dowiedzialam sie ze musze wymienic przełacznik od swiateł awaryjnych (koszt 300zł w Radomiu). Musialam jednak czekac na czesc,a w miedzyczasie okazało sie ze tykanie ustało. Czy to moze oznaczac, ze np. bylo to spowodowane mrozami i teraz bedzie juz ok, czy tez powinnam zajac sie ta sprawa,cos wymienic, gdzies wlac WD40, wyczyscic złacza:)?
pozdrawiam
malina
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1,9 TDi

Postprzez pembuk » 23 stycznia 2009, 23:08

WD40 moze lepiej nie. NIe jest to srodek, ktory poprawia przewodzenie pradu. Najlepiej urzyc specyfiku typu "Kontakt" do stykow elektrycznych.

A tak po za tym to 300zl to juz jednak lekka przesada, ja bym tego nie bral. Szkoda kasy. Powiedz nam chociaz czy masz migacze sprawne? Jesli migacze sa sprawne to nic bym specjalnego nie robil po z aewentualnych przeczyszczeniem tego przekaznika, ktory Ci panowie w ASO zaoferowali za 300zl. Jesli masz jakiegos Pana do pomocy to napewno sobie poradzi. A jesli nie to jakis kolega z forum LCT z wielką chęcią wspomoże :)
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Postprzez malina » 23 stycznia 2009, 23:56

Kierunkowskazy dzialaja, w sumie to teraz wszystko działa (oprocz plastikow, ktore sie opuściły i skrzypia:/ ). Ale zastanawialam sie, czy awaria(tj. tykanie) sie nie powtorzy i wtedy np kierunki padna.
Jezeli chodzi o Panow, to mam wrazenie, ze wiekszosc to lewe rece co tylko serwisy znaja:)- przynajmniej ci ktorych znam; takze wszelka pomoc milo widziana ;)
malina
Stella
Stella

Postprzez bugajek » 24 stycznia 2009, 08:08

malina, ja miałem sytuację podobną do Twojej. Po ostatniej takiej przygodzie, zakończonej notabene w czwartek, mam "nowe" manetki Grzesia (dzięki kolego raz jeszcze) i problem ustał. Elektrycy sprawdzili mi całą instalację i włącznik/przerywacz kierunków i ponoć wszystko halo. Ot, przypadek, że się coś wytarło w manetkach...
Łoś myśliciel :D
zaprasza na bloga

Obrazek
bugajek
Sympatyk LeonClub

Auto: Moose

Postprzez oczkolek » 24 stycznia 2009, 16:09

malina, określ może dokładniej skąd to tykanie dochodzi i w jakiej sytuacji ??

Jeżeli chodzi o manetkę to być może nie trzeba jej wcale wymieniać.

Tak jak napisał pembuk, WD40 nie jest nalepszym pomysłem, ale krzywdy też nie zrobi. Jak nie masz nic innego lub nie możesz kupic to w ostateczności moze być to WD40.

Tu masz opisaną całą naprawę, jeżeli oczywiście to samo cykanie mamy na myśli.
viewtopic.php?p=97983#97983
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez malina » 24 stycznia 2009, 17:11

Tak jak Kucol kiedys napisal:
" od czwartku mam w moim Leonie takie coś, że po użyciu kierunkowskazów lub włącznika świateł awaryjnych, po ich wyłączeniu nadal słyszę cykanie - wyłączę, pocyka jeszcze trochę, szybciej niż normalnie, czasami jedno, dwa cyknięcia, czasem hurtem dyskoteka :evil: Jedno co mnie cieszy, to to, że cykanie nie wiąże się z włączaniem kierunkowskazów, bo bym w trasie wyglądał jak choinka.
Moje podejrzenie padło na przekaźnik kierunków zintegrowany z włącznikiem awaryjnych"

Dokładnie to samo mam. A w sumie to mialam bo tykanie samo ustało.Pytanie, czy powinnam mimo to cos rozbierac naprawiac czy dac sobie spokoj skoro juz jest dobrze?
Czytalam, ze trzeba zdjac kierownice i pobawic sie z ta manetka; w serwisie znowu usłyszalam ze trzeba wymienic przełacznik swiateł awaryjnych....takze dwa rozne rozwiazania do jednego problemu. No i nie wiem co robic :(
malina
Stella
Stella

Postprzez pembuk » 24 stycznia 2009, 17:20

Zaopatrz sie niech juz bedzie w ten WD40 napewno sie jeszcze kiedys przyda chociazby w domu. Zamontuj mu rureczke i postaraj sie jakos dotrzec w szceline od manetki kierunkowskazow popsikaj troche poruszaj i narazie nic wiecj nie rob do czasu az sie problem znowu nie pojawi. Bo generalnie jak teraz jest k a pojedziesz do ASO to nawet jak Ci wymienia polowe auta to nie bedzie pewnosci ze to akurat jakas z ymienionych czesci byla wadliwa. Trzeba poczekac i rozkoszowac sie jazda, i nie myslec juz wiecej o cykaniu. Generalnie na problemy ze skrzypieniem czy cykaniem badz innymi odglosami pomaga podgloszenie radia :tuptup: :tuptup: :tuptup:
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Postprzez malina » 24 stycznia 2009, 17:22

Pembuk, swieta prawa. Sprawdzone w praktyce :))) Dzieki za porade.
malina
Stella
Stella

Postprzez oczkolek » 24 stycznia 2009, 17:31

malina, nie trzeba zdejmowac kierownicy. Zrób tak jak pembuk napisał.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez kameLEON » 24 stycznia 2009, 20:43

Malina, miałem dokładnie to samo co u Ciebie - sprawe rozwiązaeł za 35 PLN, jesli chcesz, to moge służyć pomocną dłonią - podłączymy mój przerywacz, jęsli będzie OK, to kupisz taki sam i sama wymienisz - bo to banalnie proste (jak już się wie jak to zrobić)
kameLeon
kameLEON
Stella
Stella

Postprzez bono » 25 stycznia 2009, 19:01

malina, WD 40 nie rozwiąże problemu. Odsunie go tylko w czasie. To tykanie pochodzi od manetek. Wymień manetki i zapomnij o problemie. .
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb

Postprzez zoltar83 » 27 stycznia 2009, 23:56

A czy ktoś spotkał się z problemem cykania jaki opisałem kilka postów wyżej?
Leoś 1.9 TDI SPORT AHF
zoltar83
Stella
Stella

Postprzez malina » 28 stycznia 2009, 16:53

zoltar83 napisał(a):A czy ktoś spotkał się z problemem cykania jaki opisałem kilka postów wyżej?

Zoltar, ja tez mialam wrazenie ,ze tykanie nasila sie wraz z predkoscia. Na szczescie mnie samo przeszlo wraz z odchodzacymi mrozami.
A jezeli chodzi o spisek głosnikow to juz ciezsza sprawa....:)
malina
Stella
Stella

Postprzez domaluj » 14 kwietnia 2009, 16:21

Odgrzeje temat.
Miałem problem z tykaniem. Zamieniłem przekaźnik na nowy wprost z ASO VW. Tykanie nie ustało, więc zafundowałem kurację WD40, po niej kierunkowskaz lewy migał mi bez przerwy. Pomachałem manetką we wszystkie możliwe strony, problem ustąpił. Zdarzały się potem jeszcze pojedyncze tyknięcia, ale z małą częstotliwością. Dzisiaj jak wracałem z pracy poczułem smród spalenizny i zobaczyłem dym wydobywający się zza kierownicy. Zatrzymałem się szybko, włączyłem awaryjne i patrze co się dzieje. Jak zajrzałem we wlot manetki (powiedzmy) to coś się tam żarzyło jak w farelce. Wyłączyłem awaryjne, czekam co się dzieje. Dym przestał sie wydobywać. Pojechałem dalej, było wszystko OK. Teraz wcale nie działa mi lewy kierunkowskaz. Czyli teraz trzeba zdjąć całą kierownicę i tam coś zadziałać? Orientuje się ktoś co trzeba konkretnie zrobić i jaki jest przybliżony koszt?
domaluj
Stella
Stella

Auto: ASV 110 KM SIGNO

Postprzez zoltar83 » 26 kwietnia 2009, 19:01

nareszcie!!! (chociaż w sumie nie wiem...) odnośnie tego pykania na które psioczyłem kilka postów wyżej - rozwiązaniem, co prawda dziwnym, ale skutecznym - okazało się wyciągnięcie bezpiecznika nr 12 (z panelu bocznego między zegarami a drzwiami)
i tu pytanie do ekspertów - do czego służy ten bezpiecznik -po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów nic się nie dzieje in minus - na wskaźnikach też nie miga żadna lampka, wszystko działa jak należy... :zdziwko:
Leoś 1.9 TDI SPORT AHF
zoltar83
Stella
Stella

Postprzez kamil-leon » 27 kwietnia 2009, 10:31

zoltar83 napisał(a):bezpiecznika nr 12

zoltar83 napisał(a):do czego służy ten bezpiecznik

Jest to bezpiecznik odpowiadający za złącze diagnostyczne i telefon (7.5A)
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Auto: Audi A4 [B8]

Postprzez zoltar83 » 28 kwietnia 2009, 20:39

No tak tyle wynika z instrukcji, która już przestudiowałem ( piszą tam jeszcze że nr 12 odpowiada za jakieś dodatkowe zasilanie) - chodzi mi czy są jakieś przypadki, że np w serwisach, u mechaników czy w domowych zaciszach właściciele Leonów przypadkiem nie podpinają pod ten obwód jakiejś innej elektroniki - hmm, jestem znany z tego że wysuwam czasem takie teorie spiskowe, ale ciągle mnie nurtuje problem tego (niebyłego już) pykania :)
Leoś 1.9 TDI SPORT AHF
zoltar83
Stella
Stella

Re: Cykanie a'la kierunkowskazy

Postprzez Murdock574 » 5 października 2009, 22:03

kucol napisał(a):Panowie pomocy, bo mnie od tego cykania szlag trafi!
Ale do rzeczy: od czwartku mam w moim Leonie takie coś, że po użyciu kierunkowskazów lub włącznika świateł awaryjnych, po ich wyłączeniu nadal słyszę cykanie - wyłączę, pocyka jeszcze trochę, szybciej niż normalnie, czasami jedno, dwa cyknięcia, czasem hurtem dyskoteka :evil: Jedno co mnie cieszy, to to, że cykanie nie wiąże się z włączaniem kierunkowskazów, bo bym w trasie wyglądał jak choinka.

W sobotę pojawił się u mnie dokładnie taki sam objaw... Na szczęście jakieś 2-3 minuty drogi przed domem, bo dłużej z tym cykaniem jechać bym chyba nie wytrzymał... Udałem sie do kopalni wiedzy, czyli forum i odnalazłem ten temat :nauka: zaryzykowałem wypsikanie manetki jakimś specyfikiem, pierwszy specyfik, jazda próbna i .... :killer: nic nie pomogło.... :kreci: szybki powrót do domu, inny środek do ręki (drugi i ostatni, niedziela wieczór, więc nic juz kupić się nie da), wypsikałem tak jak zalecacie jeszcze raz, jazda próbna i ... :jupi: wszystko w normie. Super, że jest takie forum, dzięki któremu mozna na prawde wiele się dowiedzieć :jupi: Zadziałał środek WS-50 czy coś takiego, prawie jak WD-40, tylko inna nazwa ;) mam nadzieje, że już nie pojawi się to cykanie przy wyłączonych kierunkach...
Murdock574
Signo
Signo

Auto: TS TDI

Postprzez colin23 » 12 grudnia 2009, 21:37

A w końcu jak to jest z tym cykaniem? Jeśli zaczyna cykac to winien tego jest przekaźnik w awaryjnych czy do wymiany manetki?
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez the_rahzel » 12 grudnia 2009, 21:55

WD-40 w manetki i powinno pomóc... Mnie pomogło... Minął już rok i jest spokój... Szkoda tylko że wcześniej kupiłem przekaźnik za 130zł,który nic nie dał...;/
the_rahzel
TopSport
TopSport

Postprzez Kozak » 13 grudnia 2009, 02:19

colin23, ja wymieniłem dwa przekaźniki / włączniki i nic to nie dało , WD w styki manetki i po problemie

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez colin23 » 15 grudnia 2009, 00:05

psiknąłem jakiś preparacik do elektroniki i na razie spokój. Zobaczymy jak będzie -20 w czwartek w nocy :D
colin23
Sympatyk LeonClub

Postprzez oczkolek » 15 grudnia 2009, 12:13

colin23, co udało Ci się kupić ??
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez colin23 » 15 grudnia 2009, 12:51

babka w sklepie elektronicznym na początek zaproponowała "Cleanser IPA - izopropanol wysokiej jakości" W zastosowaniach jest czyszczenie optyki i mechaniki precyzyjnej. Dałem 7zł więc jak nie zadziała to ma tam jeszcze jakieś inne kontaktspraye :)
colin23
Sympatyk LeonClub

Postprzez Radek73 » 23 lutego 2010, 08:56

Wszyscy piszą, że najpierw pojawia się cykanie przy nie włączonych kierunkach. U mnie najpierw kierunki działały nieregularnie a potem całkiem padły. Nie działaja ani z manetki, ani z awaryjnych. Więc najpierw wziąłem się za przerywacz (nowy 203 pln), wyciągnałem go, ściągnałem z niego plastikową obudowę, oczyściłem cały kontakt spreyem do styków i zadziało. Kierunki z awaryjnych działają ale z manetki niestety nie, psikanie w manetki nie pomogło.
Czy do wymiany w takim razie sama manetka czy jeszcze jakiś newralgiczny punkt może byc jeśli chodzi o kierunkowskazy?

[ Dodano: Czw 25 Lut, 2010 ]
Wymieniłem włącznik na ten od Golfa i wszystko jest ok, kierunki działają ale nie ma podświetlenia trójkącika włącznika awaryjnych. Zapala się tylko w momencie włączenia awaryjnych. Gdzie leży problem?
Radek73
Stella +
Stella +

Auto: Leon Sport

Postprzez krystkar1 » 28 lutego 2010, 12:55

Radek73, Golf ma inne wyprowadzenia, więcej masz w tym temacie :

link
krystkar1
Stella
Stella

Auto: Leon 00r

Postprzez kruczek88 » 2 kwietnia 2010, 16:08

Witam. ja mam następujący problem. odrazu mówie ze zanim tu napisałem to szukałem duzo ale nic nie znalazłem. Mianowicie wymieniłem włącznik świateł awaryjnych, po włączeniu świateł awaryjnych wszystko działa jak ta lala, jesli włączam kierunkowskazy ani jeden ani drugi nie daje znaku życia.... pomóżcie, jutro jade na święta może sie uda coś dzis zrobic

Pozdrawiam
kruczek88
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez Axee » 2 kwietnia 2010, 16:18

kruczek88, a czy napewno to wlacznik awaryjnych z leona? Podaj nr nabity na nim. Dlaczego wymieniales wlacznik awaryjnych, co sie wczesniej dzialo?
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez marv25 » 18 sierpnia 2010, 08:44

Witam, spotkał się ktoś z „cykaniem” dobiegającym z okolicy kierownicy?. Z tego co zaobserwowałem jest to cos związanego z wycieraczkami, tzn. w momencie cykania wycieraczki lekko drżą a gdy pracują cykanie ustępuje. Jest to bardzo irytują a potrafi cykać tak z paręnaście kilometrów. Objaw ten występuje również gdy włącza się wentylator z klimatyzacji (nie mam pojęcia co może mieć wentylator do wycieraczek:/) . Próbowałem psikać WD40 jak i jakimś preparatem do elektroniki w obie manetki tzn. z kierunkowskazów i wycieraczek, ale nic to nie dało. Ma ktoś może jakieś sugestie :>??.
marv25
Stella
Stella

Auto: Honda Accord
Silnik: diesel inny

Postprzez mmichal555 » 25 sierpnia 2010, 20:09

Witajcie Wszyscy których cykanie WK&#*&$#@!)(@! -ia

Mnie to dopadło dzisiaj rano. Dokładnie tak jak zostało tu opisane. Dochodziło z przekaźnika od przycisku świateł awaryjnych.

Poczytałem na bardzo fajnym forum internetowym na ten temat. leonclub .. czy jakoś tak się nazywało ;]

Podczas włączana kierunkowskazów tykało, cykało i wkur... @*$#Q(@*@ -ło jeszcze chwile po odbiciu manetki.

postanowiłem samodzielnie dokonać naprawy zgodnie z sugestiami (najtańszymi) w tym temacie.
narzędzia: 2x śrubokręt płaski, kawałek ręcznika papierowego, WD40 z rurką.

Demontaż od lewej strony przycisków. pusty(zaślepka), podgrzewanie szyby a następnie awaryjne.
ładnie powoli wszystko wyciągnięte. Odłączony przycisk z pier#$U&*#*()@*$ -m tykającym przekaźnikiem. Zdjęcie pokrywki. pooglądanie jak wygląda w środku (zdjęcia też mam jak ktoś chce to pisać) no i magiczne psiknięcie na styki.
Potem psiknięcie na styki w kostce. Na wszelki wypadek psiknięcie pod przełącznik kierunkowskazów włączonych na światła długie.
Podmontowanie - sprawdzenie - NIC NIE TYKA I CYKA.

Zmontowanie wszystkiego do kupy.
Włożenie w miejsca z których zostało wyciągnięte.

Odczekanie 1h. - bo nigdzie nie miałem jechać ale jednak potem pojechałem.

Efekt końcowy - Działa i Nie TYKA.

zobaczymy jak długo to potrzyma. Podzielę się żywotnością rozwiązania w późniejszym terminie, a mam nadzieje że wcale się nie podzielę bo problem już nie wróci :)
rajd.. na na na na na
--------------------------------

Tato Tato.. KUPA na lakierze LEONA.. Co robić???
Polerować synu.. polerować :(
mmichal555
Signo
Signo

Auto: Leon 4x4 4Cupra

Postprzez michal3m » 25 sierpnia 2010, 21:39

a mi dziwnie zaczęło hałasować na dziurach pokrętło regulacji powietrza wpływającego do kabiny tzn nadmuchu (to które reguluje miejsce w którym ma być wydmuchiwane) co z tym zrobić? hałasuje jakby coś w nim latało, w sumie w słupku bocznym gdzie pas wychodzi też jest taki wku,,,, dzwięk.
michal3m
Sport
Sport

Postprzez Carlos » 26 sierpnia 2010, 16:53

Miałem ten sam problem, tydzień temu psiknąłem WD-40 w trzech pozycjach wajchy od kierunków i tykanie ustało. Dzięki wielkie :piwo:
Leon 1.9TDI 155PS/314Nm ASV Powered by ECUProject
Kawasaki Z750 S
Carlos
Signo
Signo

Postprzez SebaksHT » 28 sierpnia 2010, 09:47

U mnie to samo. Cykanie na wybojach i zmianie prędkości, bez migania światlami. Awaryjne i kierunki działały normalnie. WD40 w manetke i jest ok. pozdro
SebaksHT
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez badzet » 28 sierpnia 2010, 14:18

WD40 w tym przypadku jest idealne też tak miałem i ustało
badzet
Stella +
Stella +

Auto: BMW 320d E46

Postprzez mirek0086 » 2 grudnia 2010, 17:35

wpiszę się w temat ...
jakiś czas temu jak jeszcze nie było mrozów i na dworze panował przyjazny klimat dla nas i naszych samochodów podczas jazdy usłyszałem cykanie (takie samo jak włączony jest kierunkowskaz), :/ dochodzące za włącznika świateł awaryjnych i oczywiście zapoznałem się z tym tematem ale niestety nie zdążyłem tego przełącznika wymienić i teraz doszedł jeszcze jeden problem. Tydzień temu podczas jazdy gdy skręcałem na włączonym kierunkowskazie w lewo to migacz szybciej migał i szybszy był ten dźwięk pracy ale na drugi dzień było wszystko qool i na początku tego tygodnia gdy złapał większy mróz jechałem do pracy to samo działo się z kierunkowskazem prawym i trwa do dziś więc mam takie pytanko czy to jest nadal wina tego włącznika świateł awaryjnych czy dzieje się coś z instalacją ?? Żaróweczki wszystkie działają więc prąd dochodzi.
Wspomóżcie dobrą radą ;]
Obrazek
mirek0086
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez bledow » 2 grudnia 2010, 17:44

Tak kolego jest to wina przełącznika awaryjnych, on jest przerywaczem kierunkowskazów.
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++
Silnik: ARL 1.9

Postprzez aceman » 2 grudnia 2010, 17:45

Ja miałem podobny objaw z kierukowskazami. Raz łapało szybko, a raz wogóle. Przyczyną był przerywacz, który jest razem z włącznikiem świateł awaryjnych. Proponował bym zacząć od jego wymiany. Z tego co pamiętam nówka kosztuje około 130-150 zł. Ja kupiłem używany za 45 zł.
aceman
Sympatyk LeonClub

Postprzez mirek0086 » 2 grudnia 2010, 18:20

Dzięki wielkie za szybką odp.

[ Dodano: 2 Grudzień 2010, 18:31 ]
aceman, możesz napisać czy kupiłeś seatowski czy od vw ??
Obrazek
mirek0086
Stella
Stella

Auto: Leon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne