Mam taki sam problem jak koledzy. Rano po wyjeżdzie z garażu prędkościomierz działał, a po 8 godzianch stania na polu (-15 w dzień) wskazówka prędkościomierza nawet nie drgnie i tak już pozosło. Wskaźnik paliwa też dziwnie się zachowuje (waha się), ale mniej więcej pokazuje to co jest w baku (bo niedawno takowałem). Z tego co tym temacie wyczytałem to czujnik prędkości, wiem, że jest on gdzieś na skrzyni ale proszę i podpowiedzieć gdzie dokładnie go szukać, czy widać do po otwarciu maski silnika, czy bez kanału się nie obejdzie? Gdzie znajduję się bezpiecznik do tego czujnika? Bardzo proszę o pomoc!
[ Dodano: Czw 28 Sty, 2010 ]Znalazłem miejsce położenia czujnika prędkości. Dla łatwiejszej orientacji fotki:
1 - czujnik prędkości
2 - zbiorniczek płynu hamulcowego
[ Dodano: Czw 28 Sty, 2010 ]Czujnik jest trzyżyłowy tak się prezentuję po zdjęciu wtyczki
A tak wygląda czujnik po wykręceniu z gniazda
Tu jest możliwość kupienia czujnika na allegro
- Kod: Zaznacz cały
http://www.moto.allegro.pl/item861545770_czujnik_predkosci_vw_golf_skoda_octavia_seat_leon.html
[ Dodano: Czw 28 Sty, 2010 ]Acha ciekawostką jest fakt, że po trzech dniach bezruchu wskazówki, prędkościomierz zaczął działać dzisiaj.
Wiecie może gdzie znajduję się bezpiecznik do tego czujnika? Bardzo proszę o pomoc!
[ Dodano: Czw 28 Sty, 2010 ]Acha zapomniałem dodać, że wraz z wystąpieniem problemów z wskazówką prędkościomierza, podczas jazdy cały czas świeci się lampka kontrolna DIAGNOSTYKA.
Według ksiązki do Leona:
13 - Diagnostyka - w przypadku wystapienia usterki związanej z przekroczeniem emisji toksycznych składników spalin, dioda zapali się. Więcej informacji o tej funkcji można uzyskać w ASO Seat.