Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wariuje wkaźnik prędkościomierza i paliwa

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Problem ze wkaźnikiem prędkościomierza i paliwa

Postprzez Grześ » 2 kwietnia 2009, 21:08

teraz to jak szukanie igły w stogu siana oddaj auto do dobrego elektryka to niby najprostsze rozwiązanie ale wątpię aby była inna metoda

chyba ze jechać do tego partacza co wymienia szybę i grzecznie poprosić aby powiedział gdzie przeciął kabel
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Reklama

Postprzez drzewko » 4 kwietnia 2009, 08:37

upalony kabel przy bezpiecznikach był problemem.

Brak zasilania +12V na czujniku prędkości = Niedziałający prędkościomierz i wariujący wskaźnik paliwa
drzewko
Stella +
Stella +

Auto: Seat

Postprzez Maximus_89 » 5 kwietnia 2009, 08:25

Podepne sie pod temat bo nie chce zakladac nowego. Czy jest mozliwe przeklamanie wskaznika paliwa i komputera pokladowego w zwiazku z tym iz zalozylem na lato kapcie 215/45/r17? WIem ze maja one przeklamanie predkosci o 1,4% ale jak to sie ma z reszta?
Seat Leon 1.9 TDI ASV
Obrazek

Pozdrawiam
Tomasz
Maximus_89
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ASV

Postprzez kicoro » 15 kwietnia 2009, 14:13

Maximus_89 napisał(a):Podepne sie pod temat bo nie chce zakladac nowego. Czy jest mozliwe przeklamanie wskaznika paliwa i komputera pokladowego w zwiazku z tym iz zalozylem na lato kapcie 215/45/r17? WIem ze maja one przeklamanie predkosci o 1,4% ale jak to sie ma z reszta?

ze wskaźnikiem paliwe - nie
ze spalaniem pokazywanym przez komputer - tak
G a l e r i a
Preferuję maila zamiast PW
kicoro
Stella +
Stella +

Auto: Audi A4 2.0T Quattro

Postprzez micman79 » 28 stycznia 2010, 07:25

Mam taki sam problem jak koledzy. Rano po wyjeżdzie z garażu prędkościomierz działał, a po 8 godzianch stania na polu (-15 w dzień) wskazówka prędkościomierza nawet nie drgnie i tak już pozosło. Wskaźnik paliwa też dziwnie się zachowuje (waha się), ale mniej więcej pokazuje to co jest w baku (bo niedawno takowałem). Z tego co tym temacie wyczytałem to czujnik prędkości, wiem, że jest on gdzieś na skrzyni ale proszę i podpowiedzieć gdzie dokładnie go szukać, czy widać do po otwarciu maski silnika, czy bez kanału się nie obejdzie? Gdzie znajduję się bezpiecznik do tego czujnika? Bardzo proszę o pomoc!

[ Dodano: Czw 28 Sty, 2010 ]
Znalazłem miejsce położenia czujnika prędkości. Dla łatwiejszej orientacji fotki:

1 - czujnik prędkości
2 - zbiorniczek płynu hamulcowego

Obrazek

Czujnik jest trzyżyłowy tak się prezentuję po zdjęciu wtyczki

Obrazek

A tak wygląda czujnik po wykręceniu z gniazda

Obrazek

Tu jest możliwość kupienia czujnika na allegro
Kod: Zaznacz cały
http://www.moto.allegro.pl/item861545770_czujnik_predkosci_vw_golf_skoda_octavia_seat_leon.html

Acha ciekawostką jest fakt, że po trzech dniach bezruchu wskazówki, prędkościomierz zaczął działać dzisiaj.

Wiecie może gdzie znajduję się bezpiecznik do tego czujnika? Bardzo proszę o pomoc!

Acha zapomniałem dodać, że wraz z wystąpieniem problemów z wskazówką prędkościomierza, podczas jazdy cały czas świeci się lampka kontrolna DIAGNOSTYKA.
Według ksiązki do Leona:
13 - Diagnostyka - w przypadku wystapienia usterki związanej z przekroczeniem emisji toksycznych składników spalin, dioda zapali się. Więcej informacji o tej funkcji można uzyskać w ASO Seat.
pozdrawiam, micman79
micman79
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon I Signo

Postprzez DawidB » 5 marca 2012, 19:25

Mój problem nie jest może identyczny w 100% jak powyżej, ale myślę że się łapie w tym wątku.
Jak wszyscy wiemy jeszcze niedawno w Polsce mieliśmy silne mrozy.
Jednego z takich dni, jadąc samochodem zauważyłem że tablica ze wskaźnikami zrobiła się ciemna - brak podświetlenia, wskazówki leżały, żadnego pomiaru. Jedynie zapalona była kontrolka od załączonych świateł, działały również lampki od kierunkowskazów, oraz napis od radia "SAFE" (miałem kilka dni wcześniej radio ściągnięte, i wbiłem błedny kod - stąd ten napis). Po chwili jazdy i wkurzania się wszystko zaczęło wracać do normy, zegary zaczęły lekko się rozświetlać, pomiary wróciły. Zdarzyło mi się tak kilka razy, przy różnych jazdach samochodem. Kiedy przerwa w działaniu była dłuższa i napięcie wróciło na zegary, wówczas przez chwilę paliły mi się kontrolki od temperatury silnika - czerwona migająca dioda - pomimo, że temp. była ok. 90st.C, oraz kontrolka od poziomu płynu do spryskiwaczy. Po chwili kontrolki te gasły.
Sytuacje powyżej opisane miałem kilkakrotnie, i za każdym razem wszystko wracało do normy.
Jednak po ostatnim weekendzie i lekkich przymrozkach, zegary już nie wstały. Wszystkie wskazówki leżą, zegary są bez podświetlenia. Jeżdzę póki co na ślepo.

Z innych spostrzeżeń to:
1. Pali się kontrolka akumulatora przed zapaleniem silnika - po zapaleniu gaśnie więc zakładam, że ładowanie aku jest - po za tym nie zauwazyłem, aby światła przygasały i nie mam też problemu z odpalaniem. Niektórzy sugerowali, że kabel od alternatora padł.
2. Na wyświetlaczu komputera nie pokazuje temperatury - tylko kreski - zakładam, że termometr nie ma zasilania.

Stan bezpieczników sprawdziłem - nie są przepalone (na oko), przejścia nie mierzyłem. Kilka razy też je wkładałem i wyciągałem, bo ktoś na forum sugerował, że mogą to być zaśniedziałe styki. Poprawy jednak brak.

Z powyższego wątku wynika, że procesor w zegarach może padać lub padł. Ale zanim wydam kasę wolałbym sprawdzić czy nie jest to jakaś błahostka.

I jeszcze jedna sprawa - zna ktoś dobrego elektryka na pomorzu - na trasie Wejherowo - Gdynia.

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Do licznika wchodzą dwie wtyczki, ktoś wie od czego one są? Gniazdo zielone i niebieskie.
DawidB
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AKL 1.6

Postprzez marcin7x5 » 6 marca 2012, 11:23

Czasami pomaga wypięcie i ponowne wpięcie tych wtyczek. Może cos tam nie łaczy jak jest zimno.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez sly180 » 10 sierpnia 2012, 18:55

marcin7x5 napisał(a):Czasami pomaga wypięcie i ponowne wpięcie tych wtyczek. Może cos tam nie łaczy jak jest zimno.

Ja u siebie zmieniłem czujnik okazał się walnięty;/ więc wsadziłem stary już wolałem, żeby falował jak nie mieć w ogóle. I o dziwo działa, aż miło. Silnik ASZ.

Dostęp jest od spodu, trzeba zdjąć osłonę. Ja to robiłem przy okazji wymiany oleju;)
sly180
Signo
Signo

Auto: Leon 1M

Re: Wariuje wkaźnik prędkościomierza i paliwa

Postprzez grape » 10 października 2012, 11:07

Mam podobny problem co koledzy. Leon bxe
Jak odpalam samochód to wszystkie wskaźniki działają ale po przejechaniu parunastu metrów wszystko się wyłącza ( prędkościomierz, obroty, temperatura, wyświetlacz). Po ponownym uruchomieniu przez chwilę działa i znów się wyłącza. Wyświetlacz temp zewnętrznej wskazuje -15 ( przy 20 C), wymieniłem czujnik ale nic nie pomogło, może ktoś rozwiązał problem? Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Łukasz
grape
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez DawidB » 10 października 2012, 13:41

W moim przypadku nie obyło się bez wymiany całej elektroniki w liczniku.
Sprowadziło się to do tego, że elektronik sprawdził czy to rzeczywiście uszkodzony licznik, poprzez uruchomienie samochodu na uszkodzonym liczniku (z powodu immobilizera w liczniku), następnie go odłączył i podłączył drugi.
Okazało się, że mój oryginalny licznik był uszkodzony (jakiś procesor, który lubi pękać).
Wymienił elektronikę, przekodował mile na km i działa do dzisiaj.
I wszystko to za 470zł. Masakra.
Najlepsze jest to, że za wbicie poprzedniego przebiegu chciał dodatkowo 150zł. Jeśli coś naprawiał to powinien do stanu pierwotnego doprowadzić licznik.
Tak więc póki co mam odmłodzony samochód.

(Opis mojego problemu kawałek wyżej się znajduje).
DawidB
Stella
Stella

Postprzez grape » 10 października 2012, 13:59

Dzisiaj się poprawiło i jadąc do pracy ani raz licznik się nie wyłączył, ale temp zewnętrzna i tak pokazuje -0,5C także dalej coś jest nie tak. Podjadę do mechanika w sobotę i mam nadzieję że się dowiem co jest ( przynajmniej mam taka nadzieję)
grape
Stella
Stella

Postprzez DawidB » 10 października 2012, 14:03

Objawy masz identyczne jak u mnie.
Chociaż mi się w trakcie jazdy potrafił wyłączać, i po chwili wracać do normalnego stanu.
Temperaturę wskazywało również ujemną.
Później już było tak, że nie wstawał nawet po ponownym uruchomieniu samochodu.
DawidB
Stella
Stella

Postprzez q3sebo » 19 lipca 2013, 19:44

Mam chyba ten sam problem... leon 22.12.1999. Zaczęło się od wahań wskaźnika prędkości lewo, prawo skończywszy na zero, teraz ciągle jest 0. Do tego wskaźnik paliwa pada na rezerwę i pika jak zapala się rezerwa średnio co 15 sec. Reszta działa. Większość warsztatów nie podjęła się naprawy dopiero "po znajomości" chciało się wreszcie komuś mi pomóc no i zaczęli dłubać... Efekt jest taki, że testy zegarów wychodzą ok, wszystkie wskazówki latają jak należy. Pod komputerem w czasie jazdy prędkość jest odczytywana. Komp pokazał błąd komunikacji między komputerem i licznikiem. Zatem sprawdziliśmy kostki, kabelki, styki, napięcia masy gdzie się dało = wszystko jest ok, błąd skasowany z kompa nadal nic nie pomaga. W przyszły poniedziałek szafa wędruje do elektryka, aby sprawdził czy licznik sam w sobie jest jednak w porządku. Obawiam się, że czeka mnie wymiana jak opisał kolega DawidB. Albo przekładanie całego licznika i zabawa z immo albo wymiana, jeśli da radę konkretnych podzespołów elektroniki licznika. Zastanawiam się z jakimi kosztami za całość mogę się spotkać? Same liczniki na allegro widziałem od 80-120zł oby tylko były 100% sprawne i pasowały.
q3sebo
Stella
Stella

Silnik: benzyna 1.6 8V

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne