Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[All] Spadek temperatury w trakcie jazdy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Spada temperatura silnika

Postprzez bono » 11 listopada 2009, 20:44

Leonik85, wymień czujnik temperatury G62 : 059919501A
On odpowiada za wskazywanie temperatury na zegarach.

Wygląda on tak viewtopic.php?p=140122#140122
Masz tu opis wymiany czujnika w TDI, benzyna analogicznie.
Termostat nie ma z tym nic wspólnego, nie ma takiej możliwości, aby układ ochłodził się tak szybko. To, że temp spada Ci przy zjeździe z górki to czysty przypadek. ;-)
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez marcinkosky » 11 listopada 2009, 20:57

Arek84 napisał(a):Termostat jest na wejściu do bloku z chłodnicy, przy samym alternatorze.

ok a zdjeciem jakims pogladowym nikt nie dysponuje aby pokazac...??
a mam pytanko moze i niezgodne z tematem ale... szukalem w sieci zdjec silnika APG aby zobaczyc gdzie/w ktorym miejscu mniej wiecej jest termostat ale znalazlem jedynie AGN... i tu moje pytanie jaka jest roznica w tych 2 silnikach?? czy takie elementy jak termostat sa w tym samym miejscu??

pozdrawiam
Był Leon 1.8 jest V40 1.9D :)
marcinkosky
Sport
Sport

Auto: V40

Postprzez Arek84 » 12 listopada 2009, 01:59

Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Postprzez marcinkosky » 12 listopada 2009, 13:40

Arek84 napisał(a):15 sekund szukania w google. http://forum.a3-club.net/...p?t=7307&page=2

a wiecie moze jaka jest roznica miedzy APG a AGN?? czy w APG bedzie tak samo??

pozdrawiam
marcinkosky
Sport
Sport

Postprzez Arek84 » 12 listopada 2009, 13:54

Przecież to te same silniki, w 1.8t też tak będzie.
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Re: [TDI VP] Falowanie temp. przy spokojnej jeździe

Postprzez paweloli » 14 listopada 2009, 00:29

Też podepnę się pod temat mianowicie u mnie temperatura na wskaźniku nie rusza się w ogóle termostat wymieniony. Pytanie który czujnik odpowiada za jej wskazanie?? Z tego co widzę to jeden na 4 piny umieszczony jest w metalowym kolanku z podgrzewaczem po prawej stronie głowicy jak sie patrzy na silnik a drugi na 2 piny umieszczony jest w wężu grubym między głowicą a chłodnicą. Który muszę wymienić?? silnik to 1.9 TDI 90km ALH?? Wydaje mi sie że też nie pali za dobrze na ciepłym i jakoś dziwnie za żwawo jedzie jak na 90km( nowy zakup także nie mam porównania jak było wcześniej).
paweloli
Stella
Stella

Auto: Toledo II

Postprzez untaztood » 14 listopada 2009, 07:27

paweloli napisał(a):Też podepnę się pod temat mianowicie u mnie temperatura na wskaźniku nie rusza się w ogóle termostat wymieniony. Pytanie który czujnik odpowiada za jej wskazanie?? Z tego co widzę to jeden na 4 piny umieszczony jest w metalowym kolanku z podgrzewaczem po prawej stronie głowicy jak sie patrzy na silnik a drugi na 2 piny umieszczony jest w wężu grubym między głowicą a chłodnicą. Który muszę wymienić?? silnik to 1.9 TDI 90km ALH?? Wydaje mi sie że też nie pali za dobrze na ciepłym i jakoś dziwnie za żwawo jedzie jak na 90km( nowy zakup także nie mam porównania jak było wcześniej).

Wymień dokładnie ten czujnik który opisałem wyżej :peace:
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez vehicle » 14 listopada 2009, 09:59

Wymień ten zielony czujnik temperatury cieczy nr VAG 059919501A. Wszystko będzie OK. Pamiętaj o zakupie oryginału w sklepie przy ASO -(nie musisz zakładać w serwisie). Koszt takiego czujnika to 109 zł. Założysz coś z Allegro, albo zamiennik, to tak jakbyś nic nie założył. Przerobiłem ten temat. Mam oryginalny czujnik i wszystko funkcjonuje wzorowo. Pozdrawiam.
vehicle

Postprzez tatian » 14 listopada 2009, 11:49

W ASO Skody można ten czujnik kupić taniej niż w Seacie. Dokup od razu nowy oring i ew. spinkę.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez Tomciu » 14 listopada 2009, 12:57

Można jeszcze pytać w dużych sieciach np InterCars, Fota, itp.
Ja w IC kupiłem za 38zł oryginał Skody + uszczelka chyba 78 gr.
Po zmianie cud, auto lepiej odpala, świece nie grzeją 30 sekund na ciepłym silniku, co wcześniej było codziennością i pokazuje normalne temperatury.

Jeszcze ciekawostka w razie wątpliwości, na starym i na nowym miałem wytłoczone "made in Luksemburg", więc są robione w tej samej fabryce, przez tą samą firmę.
Podpis zgodny z regulaminem.
Tomciu
Sport
Sport

Auto: SAABinka
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez vehicle » 14 listopada 2009, 19:43

tomciu napisał(a):Można jeszcze pytać w dużych sieciach np InterCars, Fota, itp.
Ja w IC kupiłem za 38zł oryginał Skody + uszczelka chyba 78 gr.
Po zmianie cud, auto lepiej odpala, świece nie grzeją 30 sekund na ciepłym silniku, co wcześniej było codziennością i pokazuje normalne temperatury.

Jeszcze ciekawostka w razie wątpliwości, na starym i na nowym miałem wytłoczone "made in Luksemburg", więc są robione w tej samej fabryce, przez tą samą firmę.

Na podróbkach też widnieją cechy VW i Audi oraz "Made in Luxemburg". Tym akurat nie należy się sugerować. Chińczycy robią wszystko - that's TRUE !!!
vehicle

Postprzez Leonik85 » 1 grudnia 2009, 19:08

Leonik85 napisał(a):Tak jak w temacie. Wyjeżdzam pod górę, temp. 90 st. C zjeżdzam na biegu, w zalężności od długości górki bez gazu to temp potrafi spaść do 60 st. C.

Wymienić termostat i czujnik temp. czy jeszcze coś?

Po małych kłopotach uporałem się z problemem :mruga:

Pierwsze wymieniłem termostat na Verneta (orginał ;] ) i czujnik EPS (czy coś w tym stylu) i dalej temperatura spadała, to zmieniłem termostat na Gates'a i jak ręką odjął. Samochodzik ładnie się dogrzewa do 90 st. C i zostaje w tej pozycji.
Leonik85
Stella
Stella

Auto: 1.8 20VT APP

Postprzez Arek84 » 1 grudnia 2009, 19:35

Czyli po raz kolejny sprawdziło się, że vernet robi badziewie :/
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Postprzez MICHU86 » 31 grudnia 2009, 12:59

Witam,
zauważyłem dzisiaj takie objawy: silnik rozgrzewa mi się do temp max 75' na właczonym ogrzewaniu, i nie chce dojsc do 90' , silnik ostygł i po 3 godzinach ruszyłem w trase bez właczonego ogrzewania i samochód w normalnym tempie uzyskał 90' (pogoda -2 st) nastepnie włączyłem ogrzewanie i temperatura spadła do 75', wyłączyłem ogrzewanie i temperatura znów wróciła na 90' nastepnie wyłączyłem ogrzewanie i sapdło na ok 80-83' i nie chce drgnąć na 90'. W czerwcu wymieniałem czujnik temperatury bo wariowała mi wskazówka temp ( niezależnie od wł/wył ogrzewania) i wtedy pomogło. jak były niedawno mrozy -20' autko normalnie grzało i temperatura nie wariowała. Mam pytanie czy to ponownie czujnik temperatury czy termostat??? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
MICHU86
Stella
Stella

Auto: LEON 1.6 16V

Postprzez dragon » 31 grudnia 2009, 20:41

Mam pytanie czy to ponownie czujnik temperatury czy termostat??? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam[/quote]

Nie szkodzi, że wymieniałeś. Są to objawy, które zmuszają do ponownej wymiany czujnika temperatury cieczy, ale tylko i wyłącznie na oryginał, dopiero wtedy bedziesz mieć spokój. Jeśli wymienisz na zamiennik, to problem pojawi się ponownie. W tej sytuacji więcej spalisz paliwa, bo idą przeklamania na komputer za pośrednictwem czujnika mimo, iż silnik posiada właściwą temperaturę. Pozdrawiam.
dragon
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez adii100 » 4 stycznia 2010, 16:27

U mnie tez cos zaczela wariowac wskazowka temp.Wczoraj jadac przy -7C predkosc kolo 50km/h ,obroty silnika kolo 2 tys, wskazowka temp zaczela spadac do 70stopni,wkrecilem go wyzej na obroty, zaczela sie powoli podnosic,ale nie osiagnela 90 stopni,dopiero podczas postoju nromalnie trzyma 90,gdy zaczynam jechac po jakims czasie zaczyna spadac;/
adii100
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8T & R6

Postprzez MICHU86 » 4 stycznia 2010, 17:17

Byłem dzisiaj u mechanika i w moim przypadku na 99,5 % to termostat do wymiany, zamówłem nowy termostat Wahlera i jutro wymienie go. Dam znać jak będzie:)
MICHU86
Stella
Stella

Postprzez marcinkosky » 4 stycznia 2010, 21:30

u mnie po wymianie termostatu wszystko wrocilo do normy :)
marcinkosky
Sport
Sport

Postprzez adii100 » 5 stycznia 2010, 00:29

Podlaczylem go pod vaga.Wskazanie vaga temperatura 70-73stopnie, na wskazniku miedzy 80 a 90,z nawiewu lecialo cieple powietrze.Pojezdzilismy spokojnie po miescie,nic sie nie zmienilo.Po zatrzymaniu i po wkreceniu go na 3 tys obrotow, temperatura wzrosla do 76 na vagu 90 na wskazniku,z nawiewu zaczelo leciec duzo cieplejsze powietrze i tak sie utrzymywalo na wolnych obrotach,po czym ruszylismy i temp zaczela spadac do 70-73 i z nawiewu lecialo znow troszke chlodniejsze powietrze...Czy to wina termostatu;/?
adii100
Sport
Sport

Postprzez Rado1.6 » 5 stycznia 2010, 00:50

Mi temperatura jezdzi od60 aż do 90 nieależnie od dmuchawy... Normalnie szlag mnie trafia jak widzę jak ta wskazówka sobie "lata" w tę i nazad.. Ma ktoś Vaga w okolicach Warszawki ???
Rado1.6
Sport
Sport

Auto: Leon 'o2 BcB--

Postprzez dragon » 5 stycznia 2010, 09:24

Rado1.6 napisał(a):Mi temperatura jezdzi od60 aż do 90 nieależnie od dmuchawy... Normalnie szlag mnie trafia jak widzę jak ta wskazówka sobie "lata" w tę i nazad.. Ma ktoś Vaga w okolicach Warszawki ???

Daj sobie wytłumaczyć, wymień czujnik temperatury cieczy, ale na oryginalny - będziesz mieć spokój. Powodzenia.
dragon
Stella +
Stella +

Postprzez adii100 » 5 stycznia 2010, 10:35

Daj sobie wytłumaczyć, wymień czujnik temperatury cieczy, ale na oryginalny - będziesz mieć spokój. Powodzenia.[/quote]

A moze mi podpowiesz w moim przypadku?
adii100
Sport
Sport

Postprzez dragon » 5 stycznia 2010, 16:30

adii100, w Twoim przypadku to tak :
1) sprawdź sprawność termostatu w ten sposób, że kiedy silnik jest całkiem zimny, uruchom, podnieś maskę i niech pracuje 15-20 minut. Sprawdzaj czy góny wąż się nagrzewa, a dolny ma być zimny. Dopiero po upływie 15-20, kiedy to temperatura zacznie osiągać wartość około 80 stopni to dolny wąż powinien być ciepły. Jeżeli oba węże nagrzewają się równomiernie, czyli układ pracuje na dużym obiegu - wniosek, iż termostat jest walniety. Jeśłi przez podany czas tylko górny wąż jest ciepły, a dolny zimny, to termostat jest ok,
2) przy założeniu, ze termostat jest ok, to na pewno walniety jest czujnik temperatury cieczy. On w przypadku niesprawności przekazuje zakłamane watości temperatury do komputera, wzbogaca mieszankę i powoduje wieksze spalanie oraz niedogrzanie silnika. Wskazówka wskaźnika odchyla się w różne położenia, chociaż nie zawsze. czasami jest tak, że pokazuje wartość poniżej 90 stopni i tak stoi. Przy sprawnym termostacie i czujniku temperatura musi wynosić 90 stopni, bez wzgledu czy panują temperatury dodatnie, czy ujemne. Przerabiałem te tematy praktycznie. Powodzenia.
dragon
Stella +
Stella +

Postprzez MICHU86 » 5 stycznia 2010, 19:18

Panowie, wymieniłem dzisiaj termostat i jak ręką odjął :tancze: :PPP przyczyną tych objawów, które u mnie występowały był uszkodzony termostat. Teraz grzeje jak w piecu ;)
MICHU86
Stella
Stella

Postprzez dragon » 5 stycznia 2010, 20:47

[quote="dragon"]adii100, w Twoim przypadku to tak :
1) sprawdź sprawność termostatu w ten sposób, że kiedy silnik jest całkiem zimny, uruchom, podnieś ....

Proszę nie poprawiać mojej pisowni. Jest to wyraz termostatu, a nie termostatów. Po prostu niefortunnie połączyłem z literką w, która dot. wyrazu ten.
dragon
Stella +
Stella +

Postprzez rutek-wat » 5 stycznia 2010, 20:55

dragon, to następnym razem przeczytaj to co napisałeś i popraw. :nonono:
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Postprzez pcform » 6 stycznia 2010, 10:16

Panowie,

Wygląda że u mnie też trzeba zmienić termostat. Dzwoniłem do warsztatu w którym robię wszystkie wymiany i powiedziano mi że to będzie kosztować 150 zł. Czy to nie trochę za dużo?

Pozdrawiam

Krzysiek
pcform
Stella
Stella

Auto: Leon 1.6 16V 2001r

Postprzez dragon » 6 stycznia 2010, 14:02

pcform napisał(a):Panowie,

Wygląda że u mnie też trzeba zmienić termostat. Dzwoniłem do warsztatu w którym robię wszystkie wymiany i powiedziano mi że to będzie kosztować 150 zł. Czy to nie trochę za dużo?

Pozdrawiam

Krzysiek

W sklepie przy serwisie Seata, oryginał kosztuje około 80 zł. Do tego montaż, ale to prosta czynność. Piszesz, iż jesteś stałym klientem w tym warsztacie, to trochę za dużo.
dragon
Stella +
Stella +

Postprzez adii100 » 7 stycznia 2010, 14:10

dzieki wielkie dzis bede testowac:) mam nadzieje ze to termostat:)
adii100
Sport
Sport

Postprzez dragon » 7 stycznia 2010, 16:12

adii100 napisał(a):dzieki wielkie dzis bede testowac:) mam nadzieje ze to termostat:)

Analizując objawy w Twoim aucie - moja diagnoza, to czujnik temperatury cieczy chłodzącej.
dragon
Stella +
Stella +

Postprzez adii100 » 8 stycznia 2010, 10:52

Dragon napisal:
Analizując objawy w Twoim aucie - moja diagnoza, to czujnik temperatury cieczy chłodzącej.[/quote]

Sprawdzilem jak mi kologo pisałeś,wąż dolny robi sie ciepły, gdy na zegarze wskakuje 90 stopni.Wiec wychodzi na to, ze popsuty to czujnik temperatury cieczy chłodzącej.Moze ktoś podpowie mi gdzie kupowal i gdzie najlepiej kupic?Z tego co piszecie to w ASO tak?
adii100
Sport
Sport

Postprzez dragon » 8 stycznia 2010, 12:06

adii100 napisał(a):Dragon napisal:
Analizując objawy w Twoim aucie - moja diagnoza, to czujnik temperatury cieczy chłodzącej.

Sprawdzilem jak mi kologo pisałeś,wąż dolny robi sie ciepły, gdy na zegarze wskakuje 90 stopni.Wiec wychodzi na to, ze popsuty to czujnik temperatury cieczy chłodzącej.Moze ktoś podpowie mi gdzie kupowal i gdzie najlepiej kupic?Z tego co piszecie to w ASO tak?[/quote]
adii100, już pisałem, najlepiej w sklepie przy serwisie Seata lub VW. Nie w samym serwisie, lecz w sklepie. Nie wiem gdzie miszkasz ? Sądzę, że w Twojej miejscowości lub pobliskiej takie punkty się znajdują. Można też kupić w sklepie Skody. Jest to czujnik: 059919501A zielony. Pamiętaj o tym, że powinien być czujnik oryginalny, nie kupuj zamienników. Można kupić również na Allegro ( patrz za oryginalnymi). Powodzenia.
Nie poprawiaj kogoś, gdy sam nie potrafisz więcej...
dragon
Stella +
Stella +

Postprzez adii100 » 8 stycznia 2010, 19:49

Ja jestem z Belchatowa,wiec u nas nie ma nawet salonu Vw,Seat,Skoda...A co mowic o sklepie z orginalnymi czesciami heh.Bede musial podzwonic, moze gdzies w innym miescie znajde a tymczasem dzieki

[ Dodano: Pią 22 Sty, 2010 ]
Po podpieciu pod vaga sprawdzalem temperature.W trakcie jazdy trzyma 70-73 jednak potrafi spasc do 67 przy lekkim butowaniu.Po czym na postoju jak dluzej pochodzi wskakuje 93.Wiec to chyba raczej termostac ze silnik nie trzyma temperatury?
adii100
Sport
Sport

Postprzez cyc999 » 23 stycznia 2010, 22:58

Mam podobny problemik, podczas jazdy wskazówka leży według Vaga podczas jazdy temperatura ok 50 stopni. Dziś wymieniony termostat na oryginał z ASO i nadal to samo. Wygląda na to, że cały czas jest duży obieg gdyż przewody od chłodnicy oba są gorące przed otwarciem termostatu (czyżby nowy był walnięty i nie zamykał czy może źle zamontowany i się zawiesił). Co do czujnika to różnica pomiędzy temperaturą z kompa a budzikiem to od 12 do 16 stopni (pomiędzy 60-90 stopni) 90 trzyma ładnie tak samo tu i tu.
Jak autko dziś odpowietrzyłem temperatura ładnie ok 90 jak tylko ruszyłem to zaczęła gwałtownie spadać i znów 50.

Jest jakiś myk podczas wkładania tego termostatu, że się zawiesza, czy może to nie termostat. Miał ktoś już coś takiego.
Obrazek
cyc999
Signo
Signo

Auto: Leonard 1M BCB

Postprzez the_driver » 24 stycznia 2010, 12:16

zostawcie "oryginał", to jest śmieciowa produkcja Verneta. lepiej kupić np. Wahlera czy cokolwiek innego. nie wiem dlaczego VAG zdecydowali się na wkładanie takiego g**na, bo te termostaty mają bardzo kiepską opinię.
też miałem problem po pierwszej wymianie termostatu, bo znajomy włożył mi Verneta, ale jak zmieniłem na Wahlera już wszystko jest jak powinno.

adii100, w pierwszym lepszym motoryzacyjnym sklepie można zamówić części z pierwszego montażu. ja np. zaopatruję się w sklepie firmowym VALEO, ale mają praktycznie wszystko, łącznie z firmowymi produktami VAG
the_driver
Stella +
Stella +

Auto: 1M BCB

Postprzez cyc999 » 24 stycznia 2010, 15:50

Nie wytrzymałem i wyjąłem termostat dziś jeszcze raz i co się okazało jeb*** się zawiesił na otwartym. sprawdziłem działa poprawnie i pozostał znów go zamontować i teraz wszystko ok. Ładnie trzyma ok 90 stopni. :jupi:
Obrazek
cyc999
Signo
Signo

Postprzez adii100 » 24 stycznia 2010, 15:51

Ale u mnie wychodzi na to ze czujnik jest dobry i termostat rowniez..Gdyz u mnie gorny waz jest cieply,a dolny cieply robi sie tylko wtedy gdy zlapie na postuje 90.Czytalem jakis starszy post na forum i ktos wypowiadal sie, ze to nie domaga pompa wody.Czy to mozliwe w moim przypadku?

[ Dodano: Nie 24 Sty, 2010 ]
cyc999 napisał(a):Nie wytrzymałem i wyjąłem termostat dziś jeszcze raz i co się okazało jeb*** się zawiesił na otwartym. sprawdziłem działa poprawnie i pozostał znów go zamontować i teraz wszystko ok. Ładnie trzyma ok 90 stopni. :jupi:

Podpowiedz mi jak samemu odpowietrzyc uklad chlodzenia?
adii100
Sport
Sport

Postprzez cyc999 » 24 stycznia 2010, 16:02

Wszystko składasz zalewasz płynem i odpalasz Autko. Ja dawałem mu ok 2000 obrotów żeby przepchało powietrze z przewodów do zbiorniczka wyrównawczego (pozostaje otwarty). Działasz tak aż się otworzy termostat i uruchomi się duży obieg przez chłodnicę. Ja dodatkowo czekam, aż odpali się wiatrak. Pilnuj temperaturę żeby nie zagotować motorka za bardzo.
Obrazek
cyc999
Signo
Signo

Postprzez adii100 » 24 stycznia 2010, 16:05

Dzieki! Ale ja to sie boje zeby to czasem nie okazala sie wadliwa pompa wody;/ Moze ktos wie jak ja sprawdzic?
adii100
Sport
Sport

Postprzez the_driver » 24 stycznia 2010, 16:26

cyc999, no to gratuluję :)
adii100, jakby stanęła pompa wody, to by się gotował. górny wąż nie może być ciepły, więc wychodzi, że jednak termostat.
the_driver
Stella +
Stella +

Postprzez adii100 » 24 stycznia 2010, 16:37

the_driver napisał(a):cyc999, no to gratuluję :)
adii100, jakby stanęła pompa wody, to by się gotował. górny wąż nie może być ciepły, więc wychodzi, że jednak termostat.

Aha dzieki za inforamacje:)Tylko teraz dobry kupic.Za wymiane powiedzieli mi 100zl w zwyklym zakladzie...
adii100
Sport
Sport

Postprzez the_driver » 25 stycznia 2010, 18:48

drogo sobie liczą. poszukaj innego, albo kogoś znajomego, kto się bawi w mechanikę.
the_driver
Stella +
Stella +

Postprzez Arek84 » 29 stycznia 2010, 21:39

Kilka postów wcześniej podałem linka do porady wymiany termostatu, nie jest to trudne i jak ktoś chce zaoszczędzić pieniądze to bez problemu sam to zrobi :)
Co do wskazań temperatury w liczniku, jest on tak zaprogramowany, że temp na silniku może się wahać od ok 80 do blisko 100 a na blacie zawsze będzie równo 90.
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Postprzez cebulka » 30 stycznia 2010, 09:47

Niestety u mnie chyba też poleciał czujnik... Podczas mrozów chyba coś mu się stało. Obecnie praktycznie w ogóle temperatura na blacie nie dochodzi do 90 stopni. Sprawdzałem na climatroniku - kod 51 - pokazuje że jest 90, a na blacie jest ok.70. Max miałem koło 85 stopni. Przed mrozami było ok. Teraz pytanie:
Czy temperatura na climatroniku to powinno być to samo co na blacie? (wydaje mi się że tak, bo jak na climatroniku przekroczyło 60 stopni to na to na blacie wskazówka też drgnęła.
Mam silnik 1.6 AUS jaki tam ma być czujnik ? Jeśli dobrze pamiętam to chyba zielony ? Może ktoś zna numer fabryczny ?
Leoś 1.6 16V AUS Obrazek
---------------------------------------
pozdrawiam
Tomek
cebulka
Sport
Sport

Auto: Silver leo 1.6 16V
Silnik: AUS 1.6

Postprzez dragon » 30 stycznia 2010, 10:19

Jest to czujnik koloru zielonego, nr 059919501A. Kupuj tylko oryginał. Zamienników nie stosuj, bo to wyrzucenie pieniędzy. Ten objaw, który opisujesz, to na pewno wina czujnika temperatury cieczy.
dragon
Stella +
Stella +

Postprzez cebulka » 30 stycznia 2010, 10:21

Kupował ktoś na allegro ? Niby sprzedają oryginały. Może ktoś poleci mi konkretnego użytkownika. Albo jakieś źródło alternatywne ?
Dzięki
Leoś 1.6 16V AUS Obrazek
pozdrawiam
Tomek
cebulka
Sport
Sport

Postprzez bono » 30 stycznia 2010, 11:14

cebulka, podjedź do ASO Skody. W zależności od marży cena od 50 do 80 PLN.
Tutaj masz wymianę viewtopic.php?t=7341
W benzynie jest analogicznie
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez the_driver » 30 stycznia 2010, 12:38

jak dobrze poszukasz, to kupisz taniej. spisz numer i zajrzyj do sklepów. mój kosztował 20zł, a w drugim sklepie chcieli 80zł
the_driver
Stella +
Stella +

Postprzez cebulka » 30 stycznia 2010, 18:36

Dzięki za info. Na poczatek w poniedziałek popytam w skodzie. A te z alledrogo to pewnie podróby ?
Leoś 1.6 16V AUS Obrazek
pozdrawiam
Tomek
cebulka
Sport
Sport

Postprzez dragon » 30 stycznia 2010, 19:32

cebulka napisał(a):Dzięki za info. Na poczatek w poniedziałek popytam w skodzie. A te z alledrogo to pewnie podróby ?

cebulka , już pisałem o tym, że na Allegro to różne zamienniki. Oryginał kupisz w serwisie lub sklepie przy serwisie VW, Seata lub Skody. Ja kupiłem w niemieckim serwisie VW, wyniosło około 80 PLN. przeliczając z €. Wybij sobie z głowy, że za 20 zł kupisz oryginał. Na czujnikach oferowanych na Allegro są wszystkie cechy łącznie z nr, ale to nie to. Nie zakupisz oryginału, to zapomnij o prawidłowym funkcjonowaniu układu. Oryginał i jeszcze raz oryginał. Przerabiałem ten temat i nikt mnie nie przekona.
dragon
Stella +
Stella +

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne