Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1M] filtr osuszacz

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1M] filtr osuszacz

Postprzez horsi » 16 stycznia 2008, 18:42

Mam pare pytań:
Po pierwsze gdzie w Leonie 1 znajduje się filtr osuszasz od klimy????
A po drugie kiedy należy go wymienić????

Wymieniałem juz jakis czes temu filtr przeciwpyłkowy i odgrzybiłem Leosia ale nic mi nie powiedzieli mi o osuszaszu!!!!!
horsi
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON TDI

Reklama

Re: [1M] filtr osuszacz

Postprzez Kozak » 16 stycznia 2008, 19:01

horsi, przy chłodnicy klimatyzacji z lewej strony patrząc na silnik

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Sammael » 16 stycznia 2008, 19:45

A po drugie kiedy należy go wymienić????

Wedle mojej wiedzy, kiedy układ był rozszczelniony przez dłuższy czas. Właśnie czeka mnie taka wymiana.

PS: Czyżby mój kamrat z Myszkowa? SMY..Ku smyku ;-) bliźniaczopodobny, niebieski?

BTW: Skoro to Twój pierwszy post - przywitaj się w odpowiednim temacie.
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5

Postprzez bono » 17 stycznia 2008, 00:55

horsi, Zacznij od regulaminu ...
Sammael_ napisał(a):BTW: Skoro to Twój pierwszy post - przywitaj się w odpowiednim temacie.

Sammael next time zgłaszaj za pomocą !, który jest umieszczony w prawym górny rogu
merci
BTW po kiego chcesz wymieniać osuszacz ?
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Sammael » 17 stycznia 2008, 01:18

bono napisał(a):Sammael next time zgłaszaj za pomocą !, który jest umieszczony w prawym górny rogu

Tak, tak, wiem. Postanowiłem nie zgłaszać bo to taka delikatna sugestia była. Kiedyś już zgłaszałem wykrzyknikiem :-) Chciałem trochę pomóc moderatorom.

BTW po kiego chcesz wymieniać osuszacz ?

Rozumiem, że do mnie kierowałeś pytanie. Wymieniam, bo przy zmianie rozrządu okazało się, że rozleciało mi się sprzęgło od sprężarki klimy, w warsztacie facet miał używaną - sprawną, od razu założył, no ale układ rozszczelniony, nie mam oringów przy wężach prowadzących do klimy i z tego co ja się orientowałem w takim wypadku wypada wymienić osuszacz. Zwłaszcza, że jeżdżę już tak koło 2 m-cy.
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5

Postprzez Szymko » 13 lipca 2013, 16:07

Zrobiłem dzisiaj serwis klimatyzacji i majster zasugerował wymianę osuszacza. Twierdzi, że jest on już trochę zapchany co obciąża sprężarkę.

Nie podejrzewam go o próbę wyciągnięcia ze mnie kasy szczególnie, że sam mam zdecydować czy go wymienić czy nie.
W zasadzie koszt osuszacza nie byłby tak wielki ale chciałbym zapytać czy wymieniać osuszacz skoro klima dobrze chłodzi. Po nabiciu klimy temperatura powietrza w kratkach wylotowych wynosi ok. 4-5 stopni.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez tatian » 13 lipca 2013, 16:51

Szymko napisał(a):Po nabiciu klimy temperatura powietrza w kratkach wylotowych wynosi ok. 4-5 stopni.
ostatnio byłem na serwisie VW Golfem w kratkach miałem 0 stopni i to jest podobno jeszcze za dużo ma być -5-6 st, a więc coś u Ciebie jest nie halo.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez Tracer2 » 13 lipca 2013, 17:20

Raz na kilka lat można go wymienić bo działa jak filtr i wychwytuje wilgoć z układu sprężania, a sprężąrka jej nie lubi.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Szymko » 14 lipca 2013, 10:16

tatian napisał(a):ostatnio byłem na serwisie VW Golfem w kratkach miałem 0 stopni i to jest podobno jeszcze za dużo ma być -5-6 st, a więc coś u Ciebie jest nie halo.

A może to było z minusem? :roll: Szczerze mówiąc to nie wiem bo facet powiedział, że temperatura jest OK a ja tylko widziałem wskazania temperatury zerkając mu przez ramię na termometr.
Tracer2 napisał(a):Raz na kilka lat można go wymienić

Też tak pomyślałem. Szczególnie, że być może od nowości nie był wymieniany. Mówił, że wskazania ciśnienia sugerują, że przydałaby się wymiana filtra. Ale ja w tych sprawach jestem lajkonikiem :mrgreen:

-- N, 14 lip 2013, 11:15 --

@tatian, poszukałem trochę po necie i wynika z tego, że temperatura powinna wynosić ok. 5-6 stopni ale na plusie. Prawdopodobnie w serwisie VW chodziło im o to, że masz za niska temperaturę.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Tracer2 » 14 lipca 2013, 15:52

Jak by miał byc minus to by kostki lodu leciały z wywiewów :-D
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez elemenateur » 15 lipca 2013, 14:42

Jeśli temperatura jest ujemna, to znaczy, że parownik zamarza - co jest bardzo złym objawem.
Oleje i części w najniższych cenach! http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=23213
rotinger w cenach hurtowych :)
http://www.facebook.com/ProChoiceMoto
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: CRCA
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez pietrek86 » 20 maja 2014, 18:03

Jaki jest koszt wymiany osuszacza ?? I czy ewentualnie można to zrobić samemu ??
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez elemenateur » 21 maja 2014, 10:30

Samą wymianę możesz przeprowadzić we własnym zakresie, ale wiąże się to ze spuszczeniem czynnika z układu.
Oleje i części w najniższych cenach! http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=23213
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Postprzez pietrek86 » 21 maja 2014, 11:22

Z tego co mi pan w szanownym warsztacie powiedział wymiana plus nabicie 300 zł a sam osuszacz widziałem że są one od 60zł w górę nabicie ponowne 150 więc łącznie by wyszło jakieś 210 - 220 zł jeżeli samemu wymienił by to ustrojstwo :)
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez elemenateur » 21 maja 2014, 11:43

Przy takiej różnicy dałbym do warsztatu. Przynajmniej nie będziesz się wkurzał na zapieczone nakrętki itp. :)
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Postprzez pietrek86 » 21 maja 2014, 21:45

Sprawdzałem dziś z ciekowości temperaturę z nawiewu przy włączonej klimie zeszła do 14 c wydaję mi się że sam czynnik chyba załatwi sprawę
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez elemenateur » 22 maja 2014, 11:09

Szału nie ma, 6-7 stopni jest OK. Ja bym zrobił pełny serwis.
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Postprzez d2d » 22 maja 2014, 14:52

Mnie po serwisie klimy - Climatronik na LO temp. schodziła do 2-3 stopni. Aż się serwisant zdziwił?
d2d
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez pietrek86 » 12 czerwca 2014, 20:20

Co do mojej klimy w tam tym roku była uszczelniona sprężarka i wymienione łożysko być może u pana magika od klimy zbyt mało czynnika było nabite. Myślę teraz na nabicie podjechać gdzieś indziej boję się że to naciągacz trochę. :?
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez Gelmir » 7 sierpnia 2014, 15:46

Witam, postaram się od początku w miarę zwięźle opisać na czym polega problem.

Profilaktycznie postanowiłem udać się na nabicie i odgrzybianie klimatyzacji ponieważ auto mam od niedawna i czytałem, że lepiej wybrać się na taki zabieg. Na miejscu po serwisie klimy gość sprawdził mi czy układ jest szczelny i przy łączeniu z osuszaczem zauważył niewielki wyciek czynnika. Niestety gość ten nie zajmował się pełnym serwisowaniem klimy tylko jej nabijaniem i zaproponował mi, że odciągnie czynnik, a ja we własnym zakresie zorganizuje sobie wymiane tego oringu. Czytając w sieci napotkałem się z opinią, że przy rozszczelnieniu klimy osuszacz najlepiej od razu wymienić. Nie zastanawiając się wiele zakupiłem osuszacz Hella 351196391 i zabrałem się za wymianę. Pomijając moje przejścia z odkręceniem zapieczonych śrub i koniecznością urwania górnej ponieważ nie dało się jej odkręcić w końcu wyciągnąłem stary osuszacz. Zabieram się za montaż nowego, a tutaj niespodzianka. Okazuje się, że w zakupionym przeze mnie osuszaczu wyprowadzenia między górą, a dołem są przesunięte o 180 stopni co uniemożliwia mi skręcenie układu :-( Dodatkowo aby pokazać precyzyjnie w czym jest problem nagrałem filmik https://www.youtube.com/watch?v=CnMFK23TPNs Zdziwiony poszedlem do sklepu i zamówiłem drugi egzemplarz, który okazał się identyczny.Teraz pytanie do kolegów z forum, którzy być może już obadali ten temat. Czy jest jakiś sprawdzony zamiennik, który pasuje do 1M1 i ma wyprowadzenia jak na przedstawionym filmiku? Niestety zdjęcia w sieci są mylne i najwyraźniej robione randomowo bo nie odzwierciedlają faktycznego ułożenia wyprowadzeń. Od razu uprzedzam, że osuszacza nie da się obrócić w sposób umożliwiający montaż ponieważ z góry doprowadzona jest aluminiowa rurka, która jest już nadwyrężona. Próba jej odgięcia zakończy się zapewnie uszkodzeniem. Dzwoniłem do ASO, ale tam zaśpiewali mi 500zł za osuszacz. Jakieś sugestie?
Gelmir
Stella
Stella

Auto: seat leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Darek Budzynski » 7 sierpnia 2014, 18:22

Witam!
Trzeba kupić orginał, tu masz link do aukcji:
http://allegro.pl/osuszacz-klimatyzacji ... 35259.html
i wcale nie za 500zł tylko 120 zł.
Pozdrawiam!
daro
Darek Budzynski
Stella +
Stella +

Region: lubelskie
Auto: leon 5f 1M
Silnik: DACA 1.5

Postprzez Gelmir » 7 sierpnia 2014, 21:45

Dzięki wielkie za linka, w sumie to nawet nie pomyślałem żeby szukać na allegro. Faktycznie wyglada jak ten zamontowany w aucie patrząc na naklejkę. Jeszcze raz dzięki :)
Gelmir
Stella
Stella

Auto: seat leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Piottrr » 11 sierpnia 2016, 15:55

Gelmir napisał(a):Witam, postaram się od początku w miarę zwięźle opisać na czym polega problem.

Profilaktycznie postanowiłem udać się na nabicie i odgrzybianie klimatyzacji ponieważ auto mam od niedawna i czytałem, że lepiej wybrać się na taki zabieg. Na miejscu po serwisie klimy gość sprawdził mi czy układ jest szczelny i przy łączeniu z osuszaczem zauważył niewielki wyciek czynnika. Niestety gość ten nie zajmował się pełnym serwisowaniem klimy tylko jej nabijaniem i zaproponował mi, że odciągnie czynnik, a ja we własnym zakresie zorganizuje sobie wymiane tego oringu. Czytając w sieci napotkałem się z opinią, że przy rozszczelnieniu klimy osuszacz najlepiej od razu wymienić. Nie zastanawiając się wiele zakupiłem osuszacz Hella 351196391 i zabrałem się za wymianę. Pomijając moje przejścia z odkręceniem zapieczonych śrub i koniecznością urwania górnej ponieważ nie dało się jej odkręcić w końcu wyciągnąłem stary osuszacz. Zabieram się za montaż nowego, a tutaj niespodzianka. Okazuje się, że w zakupionym przeze mnie osuszaczu wyprowadzenia między górą, a dołem są przesunięte o 180 stopni co uniemożliwia mi skręcenie układu :-( Dodatkowo aby pokazać precyzyjnie w czym jest problem nagrałem filmik https://www.youtube.com/watch?v=CnMFK23TPNs Zdziwiony poszedlem do sklepu i zamówiłem drugi egzemplarz, który okazał się identyczny.Teraz pytanie do kolegów z forum, którzy być może już obadali ten temat. Czy jest jakiś sprawdzony zamiennik, który pasuje do 1M1 i ma wyprowadzenia jak na przedstawionym filmiku? Niestety zdjęcia w sieci są mylne i najwyraźniej robione randomowo bo nie odzwierciedlają faktycznego ułożenia wyprowadzeń. Od razu uprzedzam, że osuszacza nie da się obrócić w sposób umożliwiający montaż ponieważ z góry doprowadzona jest aluminiowa rurka, która jest już nadwyrężona. Próba jej odgięcia zakończy się zapewnie uszkodzeniem. Dzwoniłem do ASO, ale tam zaśpiewali mi 500zł za osuszacz. Jakieś sugestie?

Witam
Mam podobny problem jak kolega.Klimatyzacja przestała działać dużo osób doradza mi najpierw wymianę osuszacza gdyż najprawdopodobniej zatkał obieg klimatyzacji. Wszystkie zamienniki nie pasują tzn otwory górne względem dolnych są przesunięte o 180st. Przymierzałem już 5 zamienników od najtańszych po najdroższe:/ zostaje mi tylko original który w ASO kosztuje 600zl :/ podobno kiedyś można było kupić oryginalny na allegro za około 180 niestety nie potrafię takiego znaleźć może ktoś z Was ma jakiś kontakt do jakiegoś sklepu (niedawno kupował taki osuszacz) czy aukcji na allegro która ja przegapiam.
Z góry dzięki za pomoc
Piottrr
Stella
Stella

Auto: Leon I ARL Cupra4

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne