Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
A po drugie kiedy należy go wymienić????
Sammael_ napisał(a):BTW: Skoro to Twój pierwszy post - przywitaj się w odpowiednim temacie.
bono napisał(a):Sammael next time zgłaszaj za pomocą !, który jest umieszczony w prawym górny rogu
BTW po kiego chcesz wymieniać osuszacz ?
ostatnio byłem na serwisie VW Golfem w kratkach miałem 0 stopni i to jest podobno jeszcze za dużo ma być -5-6 st, a więc coś u Ciebie jest nie halo.Szymko napisał(a):Po nabiciu klimy temperatura powietrza w kratkach wylotowych wynosi ok. 4-5 stopni.
tatian napisał(a):ostatnio byłem na serwisie VW Golfem w kratkach miałem 0 stopni i to jest podobno jeszcze za dużo ma być -5-6 st, a więc coś u Ciebie jest nie halo.
Tracer2 napisał(a):Raz na kilka lat można go wymienić
Gelmir napisał(a):Witam, postaram się od początku w miarę zwięźle opisać na czym polega problem.
Profilaktycznie postanowiłem udać się na nabicie i odgrzybianie klimatyzacji ponieważ auto mam od niedawna i czytałem, że lepiej wybrać się na taki zabieg. Na miejscu po serwisie klimy gość sprawdził mi czy układ jest szczelny i przy łączeniu z osuszaczem zauważył niewielki wyciek czynnika. Niestety gość ten nie zajmował się pełnym serwisowaniem klimy tylko jej nabijaniem i zaproponował mi, że odciągnie czynnik, a ja we własnym zakresie zorganizuje sobie wymiane tego oringu. Czytając w sieci napotkałem się z opinią, że przy rozszczelnieniu klimy osuszacz najlepiej od razu wymienić. Nie zastanawiając się wiele zakupiłem osuszacz Hella 351196391 i zabrałem się za wymianę. Pomijając moje przejścia z odkręceniem zapieczonych śrub i koniecznością urwania górnej ponieważ nie dało się jej odkręcić w końcu wyciągnąłem stary osuszacz. Zabieram się za montaż nowego, a tutaj niespodzianka. Okazuje się, że w zakupionym przeze mnie osuszaczu wyprowadzenia między górą, a dołem są przesunięte o 180 stopni co uniemożliwia mi skręcenie układuDodatkowo aby pokazać precyzyjnie w czym jest problem nagrałem filmik https://www.youtube.com/watch?v=CnMFK23TPNs Zdziwiony poszedlem do sklepu i zamówiłem drugi egzemplarz, który okazał się identyczny.Teraz pytanie do kolegów z forum, którzy być może już obadali ten temat. Czy jest jakiś sprawdzony zamiennik, który pasuje do 1M1 i ma wyprowadzenia jak na przedstawionym filmiku? Niestety zdjęcia w sieci są mylne i najwyraźniej robione randomowo bo nie odzwierciedlają faktycznego ułożenia wyprowadzeń. Od razu uprzedzam, że osuszacza nie da się obrócić w sposób umożliwiający montaż ponieważ z góry doprowadzona jest aluminiowa rurka, która jest już nadwyrężona. Próba jej odgięcia zakończy się zapewnie uszkodzeniem. Dzwoniłem do ASO, ale tam zaśpiewali mi 500zł za osuszacz. Jakieś sugestie?
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość