Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

LUZ na kolumnie kierowniczej !!! :?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

LUZ na kolumnie kierowniczej !!! :?

Postprzez Szymson » 12 września 2014, 22:39

Witam, czy ktoś mi odpowie na pytanie ? Jak jest w Leonie z kolumną kierowniczą mianowicie ma lekki luz w lewo i w prawo szczególnie odczuwalne na dziurach.1 mechanik diagnoza ze luz jest na maglownicy i trzeba dociągnąć 2 mechanik stwierdził że jest to luz na krzyżaku łączącym drążek pod kierownicą hah Obie definicje nie trafione. Znalazłem dobrego mechanika poleconego przez bratra która montował mi pompowtryski po regeneracji i robił ich regulację i stwierdził że kolumna rusza się ma luz też góra dół i obstawia łożysko w kolumnie. Czy w Seacie LEONIE ARL 2003 r takież łożysko da się wymienić samo czy trzeba z cała kolumną kierowniczą ??? Jeżeli tak gdzie tego szukać.
Szymson
Stella
Stella

Auto: Seat LEON 150 KM
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: LUZ na kolumnie kierowniczej !!! :?

Postprzez electric000 » 24 stycznia 2021, 21:29

Witam.
Podłączam się pod temat bo mam ten sam problem.
Przy energicznym ruszaniu kierownica lewo prawo słychać stuki w kolumnie kierowniczej. Przy jeździe po drobnych nierównościach też je słychać. Stuki słychać pod kierownicą. Krzyżak już sprawdzałem i nie ma na nim luzu. W tym przypadku winne mogą być łożyska w kolumnie czy jeszcze coś innego ?
Mam tez luz na maglownicy i planuję ja wymienić ale ona raczej nie jest winna bo stuki słychać ewidentnie pod kierownicą
electric000
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Re: LUZ na kolumnie kierowniczej !!! :?

Postprzez marcin7x5 » 25 stycznia 2021, 16:40

Luz n maglownicy powoduje że stuki się przenoszą pi całym układzie. Też mam delikatny luz na krzyżaku kolumny ale po wymianie maglownicy praktycznie tego nie odczuwam.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne