Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
przez Szymson » 12 września 2014, 22:39
Witam, czy ktoś mi odpowie na pytanie ? Jak jest w Leonie z kolumną kierowniczą mianowicie ma lekki luz w lewo i w prawo szczególnie odczuwalne na dziurach.1 mechanik diagnoza ze luz jest na maglownicy i trzeba dociągnąć 2 mechanik stwierdził że jest to luz na krzyżaku łączącym drążek pod kierownicą hah Obie definicje nie trafione. Znalazłem dobrego mechanika poleconego przez bratra która montował mi pompowtryski po regeneracji i robił ich regulację i stwierdził że kolumna rusza się ma luz też góra dół i obstawia łożysko w kolumnie. Czy w Seacie LEONIE ARL 2003 r takież łożysko da się wymienić samo czy trzeba z cała kolumną kierowniczą

? Jeżeli tak gdzie tego szukać.
-
Szymson
- Stella

-
- Auto: Seat LEON 150 KM
- Silnik: ARL 1.9
przez electric000 » 24 stycznia 2021, 21:29
Witam.
Podłączam się pod temat bo mam ten sam problem.
Przy energicznym ruszaniu kierownica lewo prawo słychać stuki w kolumnie kierowniczej. Przy jeździe po drobnych nierównościach też je słychać. Stuki słychać pod kierownicą. Krzyżak już sprawdzałem i nie ma na nim luzu. W tym przypadku winne mogą być łożyska w kolumnie czy jeszcze coś innego ?
Mam tez luz na maglownicy i planuję ja wymienić ale ona raczej nie jest winna bo stuki słychać ewidentnie pod kierownicą
-
electric000
- Stella +

-
- Auto: Leon 1M
- Silnik: BCB 1.6
przez marcin7x5 » 25 stycznia 2021, 16:40
Luz n maglownicy powoduje że stuki się przenoszą pi całym układzie. Też mam delikatny luz na krzyżaku kolumny ale po wymianie maglownicy praktycznie tego nie odczuwam.
-

marcin7x5
- Cupra

-
- Region: kujawsko-pomorskie
- Auto: leon 1M
- Silnik: AUS 1.6
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne