przez dowgiallo » 15 lipca 2019, 18:59
Przeczytałem praktycznie wszystki wątki dot. dźwięku jakby terkotania dochodzącego z lewej strony auta, z przodu.Początkowo było to terkotanie bardzo ciche. Raz się pojawiało potem przestawało. Będąc u siostry po podstawieniu samochodu,nie używałem go przez ok. 2 tygodni. Wyjeżdżając od niej terkotanie ponownie się pojawiło i było głośniejsze. Po dodaniu gazu nie było słyszalne. Po zdjęciu nogi z pedału gazu terkotanie było wyraźnie słyszalne i proporcjonalnie do słabnącej prędkości częstotliwość tego terkotania była żadsza. Jak wcisnęłem pedał sprzęgłą terkotanie jakby było niesłyszalne. Byłem z tym u mechanika. Na podnosniku podczas pracy silnika i włączeniu biegów te turkotania nie były słyszalne. Przytrzymując przednie koła wolno się obracające na III biegu stwierdzili, że turkotania tego nie powodują przeguby wewnętrzne ani zewnętrzne. Są ok. Luzów w zawieszeniu nie ma. Wszystko jest ok co potwierdził diagnosta. Przypuszczano, że po wczesniejszej wymianie zacisków tarcz hamulcowych z przodu to być może one stukaja o starą tarczę. Miałem jeździć aż tarcza sie spasuje z nowymi zaciskami. Niestety dalej było to terkotanie. Zostały zamontowane nowe tarcze, nowe zaciski. I to samo. Zreszta teraz to turkocze głośniej na biegu ale też niecosłabsze terkotanie jest przy włączonym sprzęgle jak i mniej jeszcze słyszlne terkotanie podcza jazdy z górki na tzw.luzie Pedał sprzęgła działa normalnie. Nie ma jakiegoś mocniejszego oporu, biegi przełącza się płynnie. Skrzynia nie wyje, łożyska od kół nie wyją. nie ma innych nietypowych dźwięków prócz wspomnianego terkotania. Moje auto to Seat Leon 1m1 1.4 rok prod. 2001.Silnik AXP. Mechanik jak narazie nie ma koncepcji co jest przyczyną tego terkotania. Podsuwam mu, że może tarcza sprzęgła ale on mówi, że nie ma objawów, które mogłyby o tym świadczyć. Prawidłowe wysprzęgalnie, bezproblemowe przełączanie biegów itd. Może jest ktoś kto mógłby pomóc w zdiagnozowaniu tej usterki.Samochód jest w na bieżąco sprawdzany i wszelkie usterki zaraz są usuwane. Ale tej jak dotychczas usunąć się nie da.