Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

odgłos jakby terkotania z przodu od lewej strony

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

odgłos jakby terkotania z przodu od lewej strony

Postprzez dowgiallo » 15 lipca 2019, 18:59

Przeczytałem praktycznie wszystki wątki dot. dźwięku jakby terkotania dochodzącego z lewej strony auta, z przodu.Początkowo było to terkotanie bardzo ciche. Raz się pojawiało potem przestawało. Będąc u siostry po podstawieniu samochodu,nie używałem go przez ok. 2 tygodni. Wyjeżdżając od niej terkotanie ponownie się pojawiło i było głośniejsze. Po dodaniu gazu nie było słyszalne. Po zdjęciu nogi z pedału gazu terkotanie było wyraźnie słyszalne i proporcjonalnie do słabnącej prędkości częstotliwość tego terkotania była żadsza. Jak wcisnęłem pedał sprzęgłą terkotanie jakby było niesłyszalne. Byłem z tym u mechanika. Na podnosniku podczas pracy silnika i włączeniu biegów te turkotania nie były słyszalne. Przytrzymując przednie koła wolno się obracające na III biegu stwierdzili, że turkotania tego nie powodują przeguby wewnętrzne ani zewnętrzne. Są ok. Luzów w zawieszeniu nie ma. Wszystko jest ok co potwierdził diagnosta. Przypuszczano, że po wczesniejszej wymianie zacisków tarcz hamulcowych z przodu to być może one stukaja o starą tarczę. Miałem jeździć aż tarcza sie spasuje z nowymi zaciskami. Niestety dalej było to terkotanie. Zostały zamontowane nowe tarcze, nowe zaciski. I to samo. Zreszta teraz to turkocze głośniej na biegu ale też niecosłabsze terkotanie jest przy włączonym sprzęgle jak i mniej jeszcze słyszlne terkotanie podcza jazdy z górki na tzw.luzie Pedał sprzęgła działa normalnie. Nie ma jakiegoś mocniejszego oporu, biegi przełącza się płynnie. Skrzynia nie wyje, łożyska od kół nie wyją. nie ma innych nietypowych dźwięków prócz wspomnianego terkotania. Moje auto to Seat Leon 1m1 1.4 rok prod. 2001.Silnik AXP. Mechanik jak narazie nie ma koncepcji co jest przyczyną tego terkotania. Podsuwam mu, że może tarcza sprzęgła ale on mówi, że nie ma objawów, które mogłyby o tym świadczyć. Prawidłowe wysprzęgalnie, bezproblemowe przełączanie biegów itd. Może jest ktoś kto mógłby pomóc w zdiagnozowaniu tej usterki.Samochód jest w na bieżąco sprawdzany i wszelkie usterki zaraz są usuwane. Ale tej jak dotychczas usunąć się nie da.
dowgiallo
Stella
Stella

Auto: seat leon
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: odgłos jakby terkotania z przodu od lewej strony

Postprzez marcin7x5 » 15 lipca 2019, 19:30

Łożysko oporowe za takim zielonym dekielkiem może być przyczyną.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez adasbb » 16 lipca 2019, 12:19

Zerknij czasem z przodu zderzaka, tam gdzie masz wlot powietrza, czy czasem guma, która kieruje powietrze nie jest wysunięta na szparę zderzaka. Powinna być skierowana pod zderzak (pod wlot zderzaka).
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez GrubaSzycha » 15 sierpnia 2019, 16:25

Może pompa olejowa sprawdź
NO TURBO, NO PERFORMANCE
GrubaSzycha
Stella +
Stella +

Region: świętokrzyskie
Auto: Leon Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez ronin737 » 10 września 2019, 11:48

Witam, może się podłącze posiadam leona 1,8 turbo też mam takie terkotanie na zimnym silniku po odpaleniu oczywiście :-D po około 30 sekundach ustaje, na ciepłym silniku jest wszystko ok, na zimnym po wciśnięciu sprzęgła też ustaje , co to może być ?
ronin737
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Seat Leon FR
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez aggin23 » 27 września 2019, 15:19

Też mi się to ostatnio pojawiło. Terkotanie jakby w prawych dzwiach jakis plastik stukał o coś.
aggin23
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: gratem
Silnik: ARL 1.9

Re: odgłos jakbyO terkotania z przodu od lewej strony

Postprzez dowgiallo » 4 lutego 2020, 10:45

Okazało się, że przyczyną tego turkotania było uszkodzenie mechanizmu różniczkowego. Zęby były wykruszone. Trzeba było wymienić skrzynię biegów.
dowgiallo
Stella
Stella

Auto: seat leon
Silnik: benzyna 1.4

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne