Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Smród z nawiewu i woda spod deski rozdzielczej

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Smród z nawiewu i woda spod deski rozdzielczej

Postprzez Spaget » 27 lipca 2023, 07:55

Witam. Od kilku lat posiadam Leona 1 2003 r., benzyna 1,4. Przychodzę po pomoc z kilkoma sprawami.

1. Wczoraj zauważyłem pewien problem, który mam nadzieje uda mi się rozwiązać. W trakcie jazdy w deszczu zaczęły mi parować szyby, więc ustawiłem nawiew na szybę i przekręciłem pokrętło, żeby leciało ciepłe powietrze. Od razu poczułem nieprzyjemny zapach, podobny do lekkiej spalenizny albo do zapachu ze starego odkurzacza, dodatkowo szyba zaczęła turbo szybciej zaparowywać. Wcześniej tego problemu nie było. Nie wiem czy jest to powiązane, ale od strony pasażera dało się wyczuć cienką strużkę wody na wykładzinie zaczynającą się spod samej deski, co skutkuje zebraniem się wody pod stopami pasażera.

2. Czy powinienem mieć w tym modelu filtr kabinowy? Jak zleciłem mechanikowi naprawę jakiejś drobnostki i przy okazji wymianę tego filtra, to dostałem informacje, że nie wymienił filtra bo go nie ma. Wiem, że w niektórych modelach jest tylko taka metalowa kratka, ale u mnie jest po prostu puste miejsce. Dodam, że generalnie w tym aucie szybko i często zbiera się wilgoć (woda na progach, wilgotne dywaniki, itp.). W lecie to nie przeszkadza, bo szybko robi się sucho, ale w ziemie praktycznie codziennie mam zamarznięte szyby od wewnątrz.

Zdaje sobie sprawę, że nie jest to nowy samochód, więc nie ma co się spodziewać cudów i bezawaryjności, ale może da się coś z tym zrobić? :-)
Spaget
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Leon 1
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Problem z ciepłym nawiewem.

Postprzez pytanieleon » 27 lipca 2023, 09:56

Przeszukaj dokładnie forum jest tutaj pełno tematów z wodą w aucie. Ten model ma mankament dostawania się wody do środka między innymi przez drzwi ale i nie tylko. Do tego sparciałe stare uszczelki wszędzie też przepuszczają wodę do środka.
pytanieleon
Stella +
Stella +

Region: zagranica
Auto: Leon I - Leon 5F
Silnik: benzyna 1.6 8V

Re: Smród z nawiewu i woda spod deski rozdzielczej

Postprzez marcin7x5 » 30 lipca 2023, 20:26

Uszczelnij blachy w drzwiach tam gdziemasz monre dywaniki. Co do parowania szyby to prawdopodobnie masz do wymiany nagrzewnice o czym moze świadczyć zapach i parowanie tłustym nalotem szyby.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne