Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

temperatura cieczy/silnika

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

temperatura cieczy/silnika

Postprzez pitero » 5 sierpnia 2013, 22:29

Czy seat leon 1.9 TDI ASV 110 KM pokazuje temperature cieczy wieksza niz 90 stopni? W trzech sakladach specjalizujących sie w grupie VW powiedzieli mi, że "ten typ tak ma" i nie pokaze temp wiekszej niz 90 stopni... nie chce mi sie w to wierzyc tym bardziej, ze dzwonilem do serwisu Seata i powiedzieli ze musi pokazywac temp i zeby czujnik wymienic. Temperature pokazuje niby normalnie do tych prawie 90 (ok 85 st) idzie równo i stoi. Mialem niesprawny wiatrak i plyn sie gotowal a na zegarze temp taka jak zawsze po przejechaniu kilku km czyli ok 85 st. Przez to wydmuchalo mi uszczelke i boje sie, że jak ja wymienie i znowu np padnie wiatrak badz cos innego to nie bede o tym wiedzial. Jak sprawdzic czy ten czujnik pokaze wyzsza temp bo niedawno go wymienialem ( czujnik cieczy chlodzacej- zielony). Prosze o pomoc/wslazowki. Jezeli ktos jest z Trójmiasta i sie na tym zna to chetnie skorzystam z pomocy. Pozdrawiam
Seat Leon 2003 1.9 TDI 110 KM chip do 143 KM .NIE stella ale nie wiem gdzie to zmienic :P
pitero
Stella
Stella

Auto: Leon 2003
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: temperatura cieczy/silnika

Postprzez Sony » 6 sierpnia 2013, 00:58

Wg mnie wskazówka powinna pokazywać zwiększoną temperaturę silnika, jeżeli wzrośnie ona powyżej 90-ciu stopni, ale coś w tym jednak jest co powiedzieli Ci w warsztatach. Jak robiłem ostatnio logi koledze z forum to temperatura na VAGu była w granicach 100 stopni, a wskazówka o ile dobrze kojarzę nie ruszyła się i stała na 90-ciu stopniach. Zrób sobie test zegarów VAGiem, może masz blokadę i temperaturze powyżej 90-ciu stopni wskazówka mówi NIET :D

A lampka ostrzegawcza Ci się nie zapaliła skoro Ci się płyn gotował ??
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto admin
Sony
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Toledo II

Postprzez noster » 6 sierpnia 2013, 05:47

W sumie u mnie też nigdy wskazówka nie przekroczyła 90st :x wolałbym jednak wiedzieć ile naprawdę jest stopni
noster
Signo
Signo

Auto: leon
Silnik: AHF 1.9

Postprzez owieczka » 6 sierpnia 2013, 07:21

Masz climatronik? Bo na klimatroniku bodajże na kanale 49 można sprawdzić temperaturę cieczy chłodzącej. Dla 1.9 Tdi temp robocza to 88-89 stopni C. Przy większym obciążeniu temperatura wzrasta lecz chyba nie powinna przekraczać 100oC.
owieczka
Stella +
Stella +

Auto: Audi A3
Silnik: AGR 1.9

Postprzez pitero » 6 sierpnia 2013, 09:39

Odpowiadam. Nie pokazala mi sie zadna kontrolka a jak otworzylem maske to plyn bulgotal-> gotowal sie. Podlaczali go komputera i mowili,ze nie ma zadnej blokady.... Nie wiem jak sprawdzic czy ten czujnik dziala dobrze czy teraz po jego wymianie pokaze mi zwiekszona temp.. a jak na tym climatroniku sprawdzic te temperature dokladny opis prosze :) ma ktos z Was jakiegos znajomego zeby zobaczyl albo sam by dal rade sprawdzic i ewe ustawic te zegary??
Seat Leon 2003 1.9 TDI 110 KM chip do 143 KM .NIE stella ale nie wiem gdzie to zmienic :P
pitero
Stella
Stella

Postprzez jamallorock » 6 sierpnia 2013, 09:56

Jeżeli chodzi o climatronic to na forum poszukaj, są takie tematy. Wymień czujnik bo napewno coś z nim nie tak jeżeli nie pokazuje więcej niż 90. Najpierw sprawdź na climatronicu. Jak masz dostęp do VAGa to tak jak pisali wyżej , też to sprawdź.
2010 -> 2015 - Seat Leon 1,9 TDi ASV +
2015 -> 02.2017 - Volvo V50 2.0D 136KM
2017 -> ... - Volvo XC60 2.0D 150KM
jamallorock
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon

Postprzez Kusy » 6 sierpnia 2013, 10:08

mi dzisiaj wskazówka pokazała jakieś 110'C. termostat czy pompa wody?
Obrazek
Kusy
Signo
Signo

Auto: Leon 1M TS
Silnik: ARL 1.9

Postprzez abezus » 6 sierpnia 2013, 11:44

Raczej pompa wody. Statystycznie problem z termostatem to niedogrzanie silnika a nie przegrzanie. Kiedy wymieniana pompa ?
abezus
Stella
Stella

Auto: poszukuje
Silnik: APP 1.8

Postprzez Kusy » 6 sierpnia 2013, 11:53

a nie wiem nawet kiedy... rozrząd był robiony jakoś na początku roku przez poprzedniego właściciela ale nie wiem czy pompe wymienił bo różnie robią (dla mnie oczywiste, że rozrząd z pompą w parze do wymiany).
110 stopni to dużo za dużo dla mojego arlka?
Obrazek
Kusy
Signo
Signo

Postprzez PaVLo » 6 sierpnia 2013, 12:40

Kolejny ,który ślepo wierzy w zapewnienia poprzedniego właściciela ... pokazał ci chociaż fakturę z ostatniej wymiany i przy jakim przebiegu ?

Wracając do tematu to u mnie również nigdy nie zauważyłem, aby wskazówka przekroczyła 90st ani aby spadała podczas jazdy (zima-lato). Komputer nic nie zgłasza, silnik nagrzewa się prawidłowo, czujnik i termostat wymienione dwa lata temu na oryginały z ASO. Przy obecnych temperaturach jeżdżę cały czas z klimatronikiem. Będe musiał pobawić się z kanałami na klimie i sprawdzić rzeczywistą temperaturę.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez marcin7x5 » 6 sierpnia 2013, 12:52

Z tego co opisują koledzy na forum vw golfa to jest możliwośc zakodowania licznika tak aby w miarę dokładnie pokazywał temp cieczy chłodzącej. Standardowo jest tak, że 90 st pokazuje zarówno dla temp np 80 st ale też i 100st.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez abezus » 6 sierpnia 2013, 13:20

110 stopni swiadczy o tym ze uklad chlodzenia nie wyrabia... Nie jest to zabojcze dla silnika na krotka chwile ale nie wolno jezdzic na tym. Ja bym stawial na pompe wody. Reasumując pewnie czeka Cie wymiana rozrzadu razem z pompa.
abezus
Stella
Stella

Auto: poszukuje
Silnik: APP 1.8

Postprzez LoozaQ » 6 sierpnia 2013, 13:53

Panowie.... Jedyne realne wskazania temperatury cieczy chłodzącej możecie sprawdzić tylko i wyłącznie poprzez podpięty komputer z VAGiem. Niestety ten typ tak ma, że dla temp 80 i 100 pokaże ta samą temperaturę czyli 90 na liczniku, a już tym bardziej na klimatroniku to jest jedna wielka abstrakcja (sprawdzone osobiście... uszczelka powiedziała papa). Za regulację odpowiada termostat i przy sprawnym układzie chłodzenia silnik się nie zareaguje. Gdy ciecz chłodząca zaczyna osiągać wartości graniczne (ok. 110) wskazówka powinna drgnąć a klimatyzacja powinna przestać chłodzić. Po czymś takim należałoby się bezwzględnie zatrzymać i sprawdzić co się dzieje.

I tak mamy lepiej niż w nowych samochodach gdzie oszczędza się na wszystkim. Tam nie mamy wskazówki temperatury tylko lampkę "silnik zimny" lub "silnik gorący", ale w przypadku gdy ta ostatnia się zaświeci to może być już "po ptokach".
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV

Postprzez pitero » 6 sierpnia 2013, 16:50

Jak sprawdzic czy na zegarze pokaze mi jak temp bedzie wyzsza niz 100st??
pitero
Stella
Stella

Postprzez Kusy » 6 sierpnia 2013, 19:25

PaVLo napisał(a):Kolejny ,który ślepo wierzy w zapewnienia poprzedniego właściciela ...

a nie wiesz, że widać czy był wymieniany niedawno czy nie? no właśnie więc nie gadaj, że następny który wierzy w zapewnienia bo wszystko było sprawdzone.
Obrazek
Kusy
Signo
Signo

Postprzez pitero » 6 sierpnia 2013, 20:43

nie zbaczajcie z tematu chlopaki :P powiedzcie mi gdzie jest ten czujnik temp do zegarów i jak on wyglada bo wymienialem tylko jeden, zielony czujnik temp silnika a moze to ten drugi mam wadliwy...
pitero
Stella
Stella

Postprzez Marcinxxx » 6 sierpnia 2013, 21:07

Jest tylko jeden 4 pinowy taki 2w1 o innym niewiem :D
Marcinxxx
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Sport

Postprzez pitero » 30 września 2013, 19:55

wlasnie poczytalem na forum zeby tylko z aso oryginaly kupowac.. :P troche pozno ale zainwestuje pewnie

-- 30 września 2013, 19:55 --

U mnie okazalo sie ze zegary byly przestawione..Jakis pajac, który wkladal obwodki do zegarów, poprzestawial wskazówki i nie pokazywaly one relnej temp silnika i tak samo nie do konca realnych obrotow silnika. Przez debila poszla UPG. Nie korzystajcie z uslug jelopow!
pitero
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel