Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Lekkie stuki, panewka ? Urwana miska olejowa... ARL

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Lekkie stuki, panewka ? Urwana miska olejowa... ARL

Postprzez Cziken » 6 lipca 2016, 19:57

Witam

Ostatnio miałem przykrą sytuacje gdyż rozwaliłem miskę olejową i cały olej się wylał aż zapaliła się kontrolka ciśnienia oleju po czym auto zgasiłem. Zapaliłem jeszcze raz i przejechałem kawałeczek żeby zsunąć się w bezpieczne miejsce.

Założyliśmy nową miskę, wlaliśmy nowy olej ale niestety pojawił się lekki stukot którego wcześniej nie było i dochodzi on z miski olejowej, najbardziej jest słyszalny pod spodem auta. Auto jeździ, moc jest, tylko na wolnych obrotach i przy jeździe słychać takie 'tyk, tyk, tyk' zwłaszcza to słychać jak auto wchodzi na obroty i schodzi bez gazu ale przy większych obrotach już nie jest to słyszalne powiedzmy od 2.5k. Obawiam się że to panewki... Co może być przyczyną jeszcze? Tylko dodam że nie jest to aż tak głośny stukot, osoba która nie wie może do tego nie przykuć uwagi.

Niżej dodam filmik jak to brzmi.

https://www.youtube.com/watch?v=JtuInoP ... e=youtu.be od 0:10 chyba najlepiej wyłapać ten dźwięk.

Nie jest to mocne bicie bo byłem u mechanika to stwierdził żebym się nie przejmował bo on nie słyszy... ale ja tym autem jeżdżę i po prostu wiem że wcześniej tego nie było :/ ...

EDIT: Nie wiem już sam, teraz poszedłem zapalić i nie słysze w sumie tego dzwięku. Moze juz przewrazliwienie ale boje się zeby pozniej nie isc w koszty :/ Czy panewki mogą stukać bardziej na ciepłym na przykład ?
Cziken
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: Lekkie stuki, panewka ? Urwana miska olejowa... ARL

Postprzez krytdi » 6 lipca 2016, 21:29

moze dwumasa?

-- 6 lipca 2016, 21:29 --

moze dwumasa?
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez kobzyr » 7 lipca 2016, 09:34

nic nie słysze
kobzyr
TopSport
TopSport

Silnik: ARL 1.9

Postprzez Cziken » 9 lipca 2016, 11:57

Ogólnie trudno to wychwycić na biegu jałowym dla osoby która wcześniej nie słyszała silnika ale na pewno pojawił się rytmiczny stukot którego wcześniej nie było, najbardziej jest on słyszalny gdy np jadę na 2 lub 3 biegu na stałych niskich obrotach. Innych objawów nie ma. Dodam też jak z góry patrzymy na silnik to nie słychać ale gdy skierujemy się pod miskę to właśnie stamtąd wydobywa się ten głos.

Możliwe że jest jakiś luz na panewce ? Czy coś innego może jeszcze wydawać taki dźwięk ?
Cziken
Stella +
Stella +

Silnik: turbo diesel inny

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel