Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
grzybek napisał(a):Wiem ze niebieski dym to wypalanie oleju, o czym to moze swiadczyc??
czarny dym to olej
niebieski dym to plyn chlodzacy
tak przynajmniej zawsze mi sie wydawalo
Gato napisał(a):marcin_kielce, standardowo:
1. Sprawdz poziom plynu chlodzacego, oraz czy nie ma domieszki oleju.
2. Sprawdz czy nie ma pianki pod korkiem oleju.
3. Sprawdz (VAG, jesli nie masz wskaznika) cisnisnienie doladowania suszarki.
ccolino napisał(a):to jak olej ci znika to poprostu splasz go razem z ropa stad ten niebieski dym.
marcin_kielce napisał(a):2. Co to pianka pod korkiem oleju?? Otworzyłem korek i nie ma tam nic oprocz czarnego oleju![]()
Gato napisał(a):marcin_kielce napisał(a):2. Co to pianka pod korkiem oleju?? Otworzyłem korek i nie ma tam nic oprocz czarnego oleju![]()
Pozostaje sprawdzic, czy turbo nie przeladowuje.
Auto ma seryjny wydech ?
p.s. fajne psiaki
marcin_kielce napisał(a):
ale jakbym go spalal to by podkopcal non stop, a on tylko jakies 10 s po odpaleniu po nocy na zimnym... Jak stoi w garazu to nigdy!!
Pozdrawiam
Marcin
Orzeł napisał(a):marcin_kielce, to o czym piszesz to normalna sprawa, u mnie w zimie jak auto postoi na dworze kilka dni i odpale to dymi na niebiesko do czasu, az turbina dobrze nie dmuchnie i poźniej wszytko wraca do normy. Sam kiedys wałkowałem ten temat i nie masz sie czym martwic to norma. Mój brat w golfie ASZ ma to samo. Poszukaj po forach zwiazanych z TDIkami tam wszystko znajdziesz. Generalnie olej sprawe i smigaj diesel musi kopcić a na jaki kolor to juz zależy od jego widzimisie
a jak to jest z tym olejem?? ze mam niby na min a jak doleje doslownie troszeczke to juz mam na pol bagnetu??
każde TDI spala olej, jeden więcej drugi mniej, ot taki urok naszych dieselkówmarcin_kielce napisał(a):czyli mam sie nie przejmowac tym ze troszke spala tego oleju??
JanuszSz napisał(a):czarny dym to ON-zbyt duża dawka,lejące wtryski.
niebieski dym-olej silnikowy
biało-szary dym-para z układu wydechowego,utrzymujące się biało-szare dymienie po nagrzaniu i dłuższej jeździe-płyn chłodniczy.
PatTDI napisał(a):Tak ma byc!. Nie przejmujcie sie tym
bono napisał(a):każde TDI spala olej, jeden więcej drugi mniej, ot taki urok naszych dieselkówmarcin_kielce napisał(a):czyli mam sie nie przejmowac tym ze troszke spala tego oleju??
chmielu napisał(a):astępnie czujnik temp bo coś nie halo było.
chmielu napisał(a):to smrodził, ale tylko przy pełnym bucie i na czarno
bono napisał(a):to są objawy czujnika temp
chmielu napisał(a):Jakiego konkretnie czujnika temperatury? Pytam bo nie za bardzo wiem czego szukać.
Marcin_TDI napisał(a):zapomniałem zapytać - katalizator masz ?
Mirczas napisał(a):JERRY102, poczytaj ten temat http://forum.leonclub.pl/forum/viewtopic.php?p=158576
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 3 gości