Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

korek zbiorniczka płynu chłodniczego

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

korek zbiorniczka płynu chłodniczego

Postprzez jarek23 » 11 kwietnia 2009, 20:03

witam paniowie, tym razem mam takie pytanie dotyczace korka w zbiorczniczku płynu chlodniczego. mianowicie chodzi mi o to czy korek moze byc przyczyna stwarzania sie cisnienie w ukladzie chlodniczym. obajw mam takie ze co 3-4 dni musze dolac plynu bo ucieka przez nadmiar w zbiorniczku. ktos mi podpowiedział ze w tym korku są jakies zaworki i zebym załozył sobie najpierw nowy korek i zobaczył co bedzie, a jak nie pomoze to wymienił uszczelke pod głowicą, tylko czy ta sprawa z korkiem jest mozliwa??
dzieki za pomoc
jarek23
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON

Reklama

Re: korek zbiorniczka płynu chłodniczego

Postprzez kamil-leon » 11 kwietnia 2009, 20:24

jarek23 napisał(a):co 3-4 dni musze dolac plynu bo ucieka przez nadmiar w zbiorniczku

Jak to przez nadmiar?
Jaki masz poziom płynu chłodniczego?
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Auto: Audi A4 [B8]

Postprzez jarek23 » 11 kwietnia 2009, 21:00

na zbiorniku jest takie ujscie, zeby wrazie powstania duzego cisniania nie rozerwało zbiornika.
a poziom mam prawidlówy, tzn jest tak ze jak samochód chodzi to powiom jest mniejszy, a po odkrecieniu korka wraca do prawidłowego poziomu, choc co 3-4 dni musze dolac, bo go ubywa
jarek23
Stella +
Stella +

Postprzez kalumet » 11 kwietnia 2009, 21:14

jarek23 korek jest z zaworem
jeżeli Ci ubywa płynu to zobacz czy czasem oleju nie przybywa
jeżeli poziom oleju w normie to wymien korek
Obrazek
kalumet
Sport
Sport

Auto: na dopalaczu

Postprzez jarek23 » 11 kwietnia 2009, 21:19

poziom oleju utrzymuje mi sie caly czas na jednym poziomie, czyli nie przybywa go

a widac ze on wycieka ze zbiorniczka, bo w okolicy zbiorniczka widze ze jest mokro i po smaku czuc ze to płyn
jarek23
Stella +
Stella +

Postprzez leoTDI » 13 kwietnia 2009, 13:11

jarek23 napisał(a):poziom oleju utrzymuje mi sie caly czas na jednym poziomie, czyli nie przybywa go

a widac ze on wycieka ze zbiorniczka, bo w okolicy zbiorniczka widze ze jest mokro i po smaku czuc ze to płyn

muszę Cię zmartwić, żaden korek tylko uszczelka.
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez szmoła » 14 kwietnia 2009, 21:01

Witam

Czytałem temat o Ubytku płynu chłodniczego, ale nic nie pasuje do mnie.... Mi naprawdę ubywa mało płynu około 2-3 setki na 5-8 tysiaków, więc minimalnie.... Zero wycieków, wszędzie suchu, poziom oleju ok, bez zmian, a jednak płynu minimalnie ubywa..... MOŻE KOREK... nie wiem... Mechanik mówi że uszczelka i nic na razie nie trzeba robić, ale czy to -to.... Silnik pracuje ok.. ale jednak tego plynu ucieka ....... (od max. do min. około 5-8 t.km. ) CZY to korek.... CZY zastosować jakiś LEP np.. http://www.liquimoly-sklep.pl/product-p ... -025L.html

niby to nie grożne narazie ale coś ubywa , co wy na to....

pozdro,dzieki!
szmoła
Stella +
Stella +

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR ST
Silnik: CUPA 2.0

Postprzez darek13 » 23 kwietnia 2009, 17:48

Mam podobny problem zero jakich kolwiek wycieków, olej cały czas na tym samym poziomie ale płynu ubywa przy spokojnej jeżdzie starcza go na dłużej ale przy nieco większych obrotach ubywa go znacznie szybciej, narazie brak diagnozy :peace:
darek13
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 TDI ASV

Postprzez peter250 » 24 kwietnia 2009, 08:14

Na 99% uszczelka pod głowicą. Podczas ostrzejszej jazdy więcej spalin przedostaje się do układu chłodzenia (tworzy się większe ciśnienie) i wywala więcej płynu. Miałem dokładnie to samo u siebie. Podczas spokojnej jazdy ubywało mało płynu, podczas pałowania uciekało dużo więcej.
ASV 143@305-->163@340-->PD
MR-Motors
peter250
Signo
Signo

Auto: leon tdi 110

Postprzez tomzi » 24 kwietnia 2009, 11:00

Kolego obstawiam również uszczelkę na 99%
Sam niedawno to przechodziłem i powiem szczerze że strach ma wielkie oczy
Też szukałem różnych przyczyn a nie dałem sobie wmówić że to UPG wymieniłem korek płyn pompę wody w końcu jednak oddałem auto na wymianę UPG i co..........
Teraz auto śmiga jak nowe
Ja jak rano przychodziłem rano po auto do garażu i odkręcałem korek to uchodziło ciśnienie ze zbiorniczka a poziom płynu wzrastał, teraz z nową UPG jak silnik zimny odkręcę korek to nie wcale ciśnienia w układzie, węże są mięciutkie wszystko hula jak ta lala
Radzę ci najpierw sprawdź UPG a potem resztę bo inaczej narobisz sobie kosztów
Wejdź w moje posty lub w wyszukiwarkę tam temat jasno i przejrzyście przemaglowany
Pozdro
tomzi
Sport
Sport

Auto: Leon 1,9 TDi

Postprzez jarek23 » 24 kwietnia 2009, 20:29

hmm nie wiem czy dobrze rozumiem ale UPG oznacza uszczelke pod głowica prawda??
a mozna wiedziec ile cie taka naprawa czyli wymiana uszczelki kosztowala??
jarek23
Stella +
Stella +

Postprzez szmoła » 24 kwietnia 2009, 21:03

...pewnie i uszczelka :olaboga: , mechanik też mi mówił że prawdopodobnie uszczelka ale płynu na tyle mało ucieka że na razie nie kazał nic robić, nic nie interweniować... mam dalej śmigać...
ale... postanowiłem właśnie "nie trzymać poziomu płynu" więc nic nie dolewam ale kontroluje poziom płynu i,i
zauważyłem że poziom płynu spadł ok. 0,5-1cm. poniżej min. i się ustabilizował - jakby już go nie ubywało - stały pozim, czyżby motor miał taka chęć mieć płynu poziom... co to może być...
Nie boje się wymiany uszczelki, no ale po co kiedy może nie do końca to - to.
Jutro zajadę do mechaniora z tym dziwnym "poziomem płynu" - a może ten typ tak ma.
a może jednak korek ma coś z tym wspólnego, oby...
Dodam że u mnie po odkręceniu korka nie następuje nagłe wyrównanie (wzrost) poziomu płynu...
szmoła
Stella +
Stella +

Postprzez koti » 24 kwietnia 2009, 21:20

U mnie też tak jest że na zimnym silniku po odkręceniu korka słychać syczenie i podnosi się poziom płynu. Wydaje mi się że tak powinno być gdyż jest to układ ciśnieniowy, korek trzyma do pewnego poziomu ciśnienie a jak jest za duże to upuszcza.
Seat Toledo II 1.9 TDI ASV 110KM 2000
koti
Signo
Signo

Auto: Seat Toledo II

Postprzez leoTDI » 25 kwietnia 2009, 16:12

szmoła napisał(a):...pewnie i uszczelka :olaboga: , mechanik też mi mówił że prawdopodobnie uszczelka ale płynu na tyle mało ucieka że na razie nie kazał nic robić, nic nie interweniować... mam dalej śmigać...
ale... postanowiłem właśnie "nie trzymać poziomu płynu" więc nic nie dolewam ale kontroluje poziom płynu i,i
zauważyłem że poziom płynu spadł ok. 0,5-1cm. poniżej min. i się ustabilizował - jakby już go nie ubywało - stały pozim, czyżby motor miał taka chęć mieć płynu poziom... co to może być...
Nie boje się wymiany uszczelki, no ale po co kiedy może nie do końca to - to.
Jutro zajadę do mechaniora z tym dziwnym "poziomem płynu" - a może ten typ tak ma.
a może jednak korek ma coś z tym wspólnego, oby...
Dodam że u mnie po odkręceniu korka nie następuje nagłe wyrównanie (wzrost) poziomu płynu...

dopóki nie ma wycieku na zewnątrz przez zaworek (spływa po prawym nadkolu) siedzieć na d****, czyli nic nie robić (uszczelka), a jedynie obserwować. Pierwszy wyciek = szykuj się do wymiany.
Dolewać wody destylowanej, nie płynu, do poziomu środek.

[ Dodano: Sob 25 Kwi, 2009 ]
koti napisał(a):U mnie też tak jest że na zimnym silniku po odkręceniu korka słychać syczenie i podnosi się poziom płynu. Wydaje mi się że tak powinno być gdyż jest to układ ciśnieniowy, korek trzyma do pewnego poziomu ciśnienie a jak jest za duże to upuszcza.

naturalne

nienaturalne = płyn znika w momencie, czyli go dosłownie "wciąga" = agonia głowicy (uszczelka).
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez pepej003 » 26 kwietnia 2009, 21:37

Ja mam tak że ten płyn ucieka mi po prawym nadkolu i go ubywa :( Czy to na 100% oznacza uszczelkę?? czy może być jakaś inna przyczyna takiego ubytku?? Ile orientacyjnie kosztuje wymiana uszczelki?? Jak samemu zdiagnozować czy to uszczelka??

Z góry dziękuję za odp.

Pozdrawiam
pepej003
Stella +
Stella +

Auto: Leon signo asv+130km

Postprzez tomzi » 26 kwietnia 2009, 21:40

Mi płynu wcale nie uciekało a był przedmuch gazów spalinowych do układu chłodzenia i objawów padniętej UPG (uszczelki pod głowicą) nie było wcale ale nie działało mi ogrzewanie tak jak trzeba i winna była uszczelka
tomzi
Sport
Sport

Postprzez pepej003 » 27 kwietnia 2009, 17:49

Hmm a czy to normalne że w zbiorniczku po otwarciu pokazały się bąbelki?? Tzn tak jakby coś bulgotało. Czy ten układ może być zapowietrzony??
pepej003
Stella +
Stella +

Postprzez tomzi » 29 kwietnia 2009, 06:30

pepej003,
moim zdaniem masz to co ja. Ja też miałem bąbelki i były to gazy spalinowe a czasem nie bulgocze ci coś podczas jazdy w kabinie tak jakby pod deską rozdzielczą?? Temat ten był dość mocno opisywany na forum passata u mnie niestety potwierdziło się że był bardzo delikatny przedmuch do układu chłodzenia Mechanik jak rozebrał głowicę to na uszczelce nie było widać gdzie dokładnie był przedmuch ale przyszła nowa uszczelka i obowiązkowo planowanie głowicy i powiem szczerze nie po naprawie nie poznałem samochodu
Ps. Typowych objawów nie było tj. dymienia, ubywania, wywalania przez zbiorniczek płynu, zwiększania poziomu oleju auto paliło normalnie jedyny objaw jaki miałem to problemy z ogrzewaniem grzało prawidłowo jedynie powyżej 1,5 tys obr bo przy niższych obrotach na skutek dostawania spalin do układu chłodzenia układ się zapowietrzał gazy zbierały się w nagrzewnicy bo to najwyższy punkt układu i dopiero przy wyższych obrotach pompa wody przepychała ten korek
tomzi
Sport
Sport

Postprzez pepej003 » 29 kwietnia 2009, 10:04

Czyli muszę się szykować na wymianę. A ile orientacyjnie kosztuje wymiana upg?? silnik asv.
A są może jeszcze jakieś inne przyczyny wycieku płynu przez ten zaworek zbiorniczka?? Dodam że u mnie płynu szybko ubywa przy ostrej jeździe. Jak spokojnie jeżdze płynu nie ubywa. Mam też wrażenie że układ zalany jest wodą, może mieć to wpływ na te wycieki??
pepej003
Stella +
Stella +

Postprzez Sammael » 29 kwietnia 2009, 21:17

pepej003 napisał(a):Dodam że u mnie płynu szybko ubywa przy ostrej jeździe

bo więcej spalin idzie do wody...
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez szmoła » 30 kwietnia 2009, 22:18

... a u mnie tak jak pisałem wyżej , poziom płynu opadł około 0,5 cm poniżej min. i jest stabilny... już go nie ubywa. Nigdy i nigdzie nie miałem wycieków ale po dolewce do max. plynu ubywało... Dodam, że oleju nie przybywa, ogrzewanie zimą było gico więc trudno powiedzieć co to może być...
pośmigam, po kontroluje, się zobaczy...

PS. czy to na zimno czy na ciepło po odkręceniu korka poziom pozostawał bez większych zmian i zero jakichkolwiek bąbelków...
szmoła
Stella +
Stella +

Postprzez pepej003 » 1 maja 2009, 07:37

Szmoła wiec nie masz co się przejmować, tylko jeździć :)) ja jadę w poniedziałek umówić się na wymianę uszczelki.
pepej003
Stella +
Stella +

Postprzez kikan82 » 25 czerwca 2014, 09:50

Witajcie koledzy podpinam się pod temat z racji tego ze mam podobnie jak Wy z tym że od pewnego czasu od kiedy wymienilem termostat i nowy płyn zalazłem wczesniej byl problem z brązowa mazia w ukladzie lecz po wylaniu jej kilkartonie okazal osie ze to rdza, ale ostatnimi czasy dzieje sie co takiego ze czasami gdzies ucieka plyn i sam wraca albo trzeba dolac ewentualnie odkrecic korek i on wróci i to jest tak że to się dzieje i na zimnym i na ciepłym i nie zawsze. I mam zamiar wymienic caly zbiorniczek i moze wtedy się poprawi bo nie ktorzy twierdza że uszczelka ale sa i sprzeciwy. prosze o porade
kikan82
Stella
Stella

Auto: Toledo
Silnik: TDI pompa VP

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel