Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

wyciek oleju z podstawki filtra

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

wyciek oleju z podstawki filtra

Postprzez and280 » 18 grudnia 2009, 16:49

Witam dzis z rana zauwazylem pod tolkiem duza plame oleju wycieklo gdzies okolo 50-100ml. nie wiem cyz wyciek nastapil podczas porannego rozruchu ( odpalil w miare dobrze) czy moze przez cala noc se kapal, wrocilem wieczorem z trasy no i olej byl rzadziutki to i mogl sobie kapac. tolek wystraszyl sie chyba zimy bo nie mialem zadnych problemow z wyciekami oleju. dzisiaj jak jezdzilem to tam gdzie postal z 1h to zostawial kilka kropel oleju.

Obrazek

olej wycieka przez uszczelke nr 11 badz 13. o ile z 13 nie bedzie zbytniego problemu to z 11 nie mam pojecia ? ta podstawka wyjdzie bez problemu jak odkrece srube od spodu? bawil sie juz moze ktos z tym? bede musial spuszczac olej, badz plyn chlodzacy? bo on dochodzi do czesci nr 12??

czy te uszczelki sa ogolnie dostepne czy moze byc problem z ich zdobyciem poza serwisem??
and280
Stella +
Stella +

Auto: toledo 1M ASV

Reklama

Re: wyciek oleju z podstawki filtra

Postprzez zoltar83 » 20 grudnia 2009, 11:02

W moim Leonie AHF mam podobny problem. Jednak u mnie zaobserwowałem, że minimalnie poci się, ale tylko gdy jest mróz; w sezonie letnim przetarłem szmatką i cały czas było sucho.
Leoś 1.9 TDI SPORT AHF
zoltar83
Stella
Stella

Auto: Leon I 1.9 TDI AHF

Postprzez and280 » 20 grudnia 2009, 15:19

u mnie w lato bylo zawsze sucho, teraz na mrozie chyba ten oring czy co tam jest stwardnial lub pekl. no i jak odpalam z rana to go zawsze troche wywala teraz jakos w tym tyg wymienie i mam nadzieje ze bedzie spokoj.
and280
Stella +
Stella +

Auto: toledo 1M ASV

Postprzez joshu » 31 stycznia 2010, 16:52

Odświeżam temat, u mnie tak samo jak w temacie, część nr 12 jest cała umorusana w oleju, czy trzeba spuszczać olej żeby to rozkręcic na dole? ewentualnie które śruby odkręcic i na co uważać?

Obrazek

[ Dodano: Nie 31 Sty, 2010 ]
Sam sobie odpowiem i rozwieję wątpliwości zakładającego ten temat...
viewtopic.php?t=8873

Jak opisał użytkownik "Bono" cyt
Robota na okolo 1 godzine. Trzeba uwazac, bo wyleci troche oleju okolo 200 ml.Ja polaczylem wymiane chlodnicy rowniez z wymiana oleju. To samo dotyczy plynu chlodniczego ja sobie go spuscilem z ukladu aby spokojenie sie bawic.

A ja wywnioskowałem , że skoro w chłodniczce jedną rurka wpływa płyn chłodzący a drugą wypływa - obieg jest zamkniety wiec można ja teoretycznie na spokojnie zdjąć odkęcając tylko tą śrube od spodu, nie roniąc kropli płynu chłodniczego. Jedynie trochę oleju. Ja tą wymiane uszczelek połączę z wymianą oleju, co mnie inedługo czeka.
Leon 1P1 BLS 1.9 105->143KM vagtune, drugi Leon AHF 1.9 110km
Na sprzedaż Leon 1.9 TDI 110km ASV + wtryski 216 (ok 125km)
joshu
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Postprzez DomN » 2 lutego 2010, 17:26

mam ten sam problem :/ od lata nie było problemu aż do 24 stycznia (mróz -24*C auto stało pod chmurkami) i jak go odpaliłem wstawiłem na chwilkę do garażu wyjechałem no i zostały plamy :/ wcześniej nic nie ciekło chyba dziadek mróz mi uszczelkę rozwalił :/ na rozgrzanym silniku tak po 40km cieknie sporo śr. plamy ok 7-10cm jak jeżdżę do pracy (7km) to jest plama o śr 1-2cm :/
Seat Leon Sport 1.9 TDI 81Kw AHF
Obrazek
DomN
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon Sport

Postprzez JanuszSz » 2 lutego 2010, 18:28

Tu jest ładnie pokazana wymiana uszczelek w chłodnicy oleju:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.p ... 844#464844
OctaviaClub.pl
JanuszSz