Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ASV - słabo ciągnie na drugim biegu.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

ASV - słabo ciągnie na drugim biegu.

Postprzez Astin » 13 kwietnia 2013, 14:45

Witam,
właściwie odkąd mam auto zawsze dość słabo ciągnęło na drugim biegu - na trójce bardziej mnie wciska w fotel, na 1, 4 i 5 biegu również jest OK. Doszedłem do wniosków, że ten model tak ma i olałem sprawę. Sytuacja odmieniła się wczoraj , kiedy ledwo po wyjechaniu na drogę miałem dość niebezpieczną sytuację która groziła kolizją i wcisnąłem gaz do dechy na drugim biegu przy zimnym silniku. Jakież było moje zdziwienie gdy pociągnął jak wariat. Silnik się nagrzał, zredukowałem do 2 biegu, 2000obr - gaz do oporu i lipa. Rozpędza się co prawda w miarę, ale to nie było to samo co wtedy. Dzisiaj rano znowu ciekawość mnie zżarła i znowu go przypałowałem na zimnym silniku przy dwójce (wiem, wiem tak nie wolno) i znowu super się wkręcał na obroty i wciskało mnie w fotel. Silnik się nagrzał i znowu na dwójce jest muł. Rozmawiałem z kilkoma znajomymi, posypały się trzy teorie.
Pierwsza - "Program załatwi sprawę, pewnie jest słabo zestrojony" <- Fabryka źle by ustawiła moje auto? :x
Druga - "Zasyfiony EGR i za dużo spalin w mieszance, zaślepić w cholere! :-D "
Trzecia - "Uszkodzone zębatki w skrzyni biegów" <- szczerze to nie jestem zwolennikiem tej teorii i mam nadzieje się nie sprawdzi.

Co o nich sądzicie, gdzie może leżeć problem? Dodam, że ostatnio miałem trochę notlaufów (przeładowanie), ale problem został rozwiązany i od 3tyś km nie ma żadnych problemów, sprawdziliśmy również kilka rzeczy. Wtryskiwacze - nie leją, turbina - zdrowa. Chodzi równo, silnik wygląda na zdrowy (przy mrozach rzędu -20 stopni na małym akumulatorze z Alfy 147 JTD palił od strzała), nie kopci, nie bierze oleju, podłączaliśmy pod komputer i błędów również nie ma. Z góry dzięki za wszelką pomoc i udzielanie się w temacie! :-)
Astin
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon I

Reklama

Re: ASV - słabo ciągnie na drugim biegu.

Postprzez tony065 » 13 kwietnia 2013, 14:54

samo podłączenie pod kompa niewiele da. zrób logi, to będzie wiadomo co go jeszcze boli.
tony065
Signo
Signo

Auto: Octavia I
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Astin » 13 kwietnia 2013, 15:25

Logi zrobić na zimnym i na ciepłym silniku? W sensie, czy dać mu popalić na 2 przy zimnym i w tym momencie robić loga? Czy standardowo 3 bieg - 1500 rpm, gaz do oporu aż do 4500?
Astin
Stella +
Stella +

Postprzez tony065 » 13 kwietnia 2013, 15:36

logi zrób tam gdzie jest problem, czyli na 2 biegu i w warunkach kiedy występuje, czyli na ciepło, ale dla porównania na zimno też.
tony065
Signo
Signo

Postprzez Astin » 15 kwietnia 2013, 23:35

Jutro postaram się zrobić logi, nigdy tego nie robiłem stąd też kolejne pytanie - którą grupę zlogować jako pierwszą na zimnym silniku?
Do tego jutro na pierwszy strzał pójdzie czyszczenie EGR'u i kolektora dolotowego.

-- 16 kwietnia 2013, 00:35 --

Edit: Uzyskałem odpowiedź na jednym z for, jakoby problemem mogło być kiepskie chłodzenie IC. Auto miało kiedyś drobną kolizję i faktycznie został wymieniony zderzak, niestety nie wiem czy jest to wersja od Benzyny czy od TDI. Ponoć w wersji od diesla są poprowadzone jakieś kanaliki do IC. Po czym poznać jaki to zderzak? :x
Astin
Stella +
Stella +

Postprzez mariusz2004p » 16 kwietnia 2013, 07:03

Jeżeli:
- występuje otwór 1, brak 2, jest to słaby silnik TDI np. ASV 110HP (dolot do intercoolera)
- występuje otwór 2, brak 1 jest to mocny silnik TDI np. ARL 150HP (chłodzenie skrzyni)
- brak otworów 1 i 2 jest to słaba benzyna
Wszystko zależy od umiejscowienia chłodnicy powietrza, jeśli jest w nadkolu to musi być i wlot powietrza aby nie "puchła", gdy jest umiejscowiona centralnie lub jej brak nie ma wtedy otworów przy halogenach.
Brak otworu w prosty sposób można zawsze naprawić (ostry nóż) :-D
Obrazek
FMIC + soft = 140KM 315Nm
mariusz2004p
Stella +
Stella +

Auto: LEON 1.9TDI spoRt

Postprzez Marcinxxx » 16 kwietnia 2013, 09:06

mariusz2004p, Nie do końca w ASV otwór 1 u mnie nie wystepuje(zderzak z fabryki) ale mam kierownice powietrza z tej szczeliny z prawej.
Marcinxxx
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Astin » 16 kwietnia 2013, 12:40

Faktycznie sprawa wygląda u mnie tak, że oba otwory są wypełnione - najwyraźniej zderzak ze słabej benzyny.
@Marcinxxx
Której szczeliny dokładniej?
Astin
Stella +
Stella +

Postprzez Marcinxxx » 16 kwietnia 2013, 13:21

Ta dolna srodkowa szczelina ja z prawej mam kierownice powietrza auto bede mial za 2-3 dni pewnie spowrotem wiec foty nie mam
Marcinxxx
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Sport

Postprzez untaztood » 16 kwietnia 2013, 19:47

W ASV zawsze występuje otwór nr 1 - inaczej po co IC jak nie ma czym być chłodzony.
Każda odchyłka od normy wskazuje, że jest zamontowany zły zderzak.
Tylko ze środkowej szczeliny dochodzi z 50% powietrza, czyli dużo za mało.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Astin » 16 kwietnia 2013, 20:06

U mnie praktycznie jest tylko dolot powietrza z otworu nr 3.
Obrazek

Pozostałe dwa otwory są tak jakby "zaślepione". Za to wydaje mi się, że kierownice powietrza są na miejscu.
Astin
Stella +
Stella +

Postprzez untaztood » 16 kwietnia 2013, 20:08

A kartkę nr 2 masz "zalepioną" ?
untaztood
FR
FR

Postprzez Astin » 16 kwietnia 2013, 20:23

Tak, dokładnie w tym miejscu, które jest zaznaczone. Tutaj foto z mojego auta (mam nadzieje to widać) - Obrazek
Astin
Stella +
Stella +

Postprzez untaztood » 16 kwietnia 2013, 21:27

No to masz zderzak z wersji SDI, lub benzynowej... Łącznie z tą kratką.
Ją można wymienić, zderzak już ciężej.
untaztood
FR
FR

Postprzez Astin » 16 kwietnia 2013, 21:47

No cóż, raczej nie będę się bawił w nowy zderzak. Natomiast pewnie zaczniemy kroić, lepić i wyrabiać inne cuda ze zderzakiem (może nawet cykniemy parę zdjęć dla innych użytkowników). Mam jedynie nadzieję, ze kierownice powietrza są na miejscu, ponieważ wtedy problem może się skomplikować.

Ps. Czy faktycznie, te dwie "zaślepki" mogą spowodować brak mocy na drugim biegu przy ciepłym silniku?
Astin
Stella +
Stella +

Postprzez untaztood » 17 kwietnia 2013, 08:16

Sprawdź przez otwór nr 3 czy masz kierownicę powietrza (tak jak widoczną na zdjęciu)
Możesz też sprawdzić zaglądając koło otworu nr 2.
untaztood
FR
FR

Postprzez tony065 » 17 kwietnia 2013, 09:30

Astin, dla lepszego przepływu powietrza, polecam zamontować kratkę /taką od wentylacji w domu/ w nadkolu. koszt to jakieś 20-30 zł. spadek temp. w dolocie ok. 6-8 st.C.
tony065
Signo
Signo

Postprzez Astin » 18 kwietnia 2013, 12:36

Cześć!
Dorobiliśmy wloty w miejscu 1 i 2. Auto ma teraz moc na drugim biegu zarówno na zimnym, jak i na ciepłym :-D. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc!

Ps. @tony065, nie ma obaw że nazbieram syfu przez nadkole?
Astin
Stella +
Stella +

Postprzez tony065 » 18 kwietnia 2013, 17:02

Astin, nie ma obawy. syf opada po nadkolu w dół, a powietrze wychodząc z kratki dodatkowo go zdmuchuje. zresztą kratka ma blaszko ustawione ukośnie i powinna mieć siatkę od wewnątrz. temat podpatrzony na tym forum, znaczy działa :mrgreen:
tony065
Signo
Signo

Postprzez Astin » 15 maja 2013, 18:45

Cześć ponownie! Nie będę już zakładał nowego tematu dlatego też będę drążył to tutaj.
Zrobiło się trochę cieplej i znowu po dłuższej jeździe czuje jakby IC spuchł. W przyszłym tygodniu będę malował auto ponieważ ktoś zawistnie przejechał mi gwoździem w 3 miejscach po całym lewym boku :? , do tego będę ściągał przedni zderzak w celu podmalowania dokładki w kolor. Dlatego też nadarzyła się okazja by zmniejszyć temperaturę w dolocie. Przy ostatnim modzeniu kratek widziałem, że intercooler jest trochę uświniony. Dlatego też mam zamiar zrobić 3 zabiegi, które powinny zmniejszyć temp w dolocie :
1. Wypucowanie IC - możliwe żeby brud miał wpływ na grzanie się tego elementu?
2. Zaślepienie EGR - brak spalin w mieszance powietrza chyba również powinien trochę zmniejszyć temp w dolocie?
3. No i wiadomo, wyżej wymieniona kratka w nadkolu :D.

Czy mógłby ktoś skomentować ewentualne zabiegi, o ile 3 jestem pewien to nie wiem czy 1 oraz 2 może mieć jakiś wpływ na sytuację.
Astin
Stella +
Stella +

Postprzez RafcioGTC » 15 maja 2013, 19:00

Jak jest upał i jade gdzieś dalej to poprostu wyciągam kartkę od halogenu zawsze to coś więcej :)
Obrazek
RafcioGTC
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon

Postprzez Astin » 15 maja 2013, 19:25

No cóż, zdarza się to dość często więc wolałbym nie wyciągać co raz kratki od Halogeny, aczkolwiek dzięki za pomysł! :) Co sądzicie o tym zaślepieniu EGR, czy faktycznie może to coś dać?
Astin
Stella +
Stella +

Postprzez tomex1213 » 11 czerwca 2013, 20:18

Hej,
mam podobną sytuację jak Wy tylko że wraz z przejechanie 5 km jak tylko silnik się nagrzeje to czuć mniejszą moc o około 15-20 km.
co zrobić?

Jak zamontować tą kratkę powietrza do nadkola?

i o co chodzi z kierownica powietrza?
wrzucam zdjęcia od mojego ASV - byłbym wdzięczny za pomoc kogoś
link do zdjęć: http://zapodaj.net/efdba8d2e6075.jpg.html
http://zapodaj.net/55427213883c9.jpg.html
ja nie mogłem coś dodać.
tomex1213
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez Astin » 11 czerwca 2013, 22:53

U mnie problem dalej jest... Kratka nie wiele tu pomogła. Zaczynam mieć wrażenie, że to jednak nie IC. Głównie ze względu na to, że potrafi się przymulić również przy niższych temperaturach. Jutro biorę się poważnie do roboty, czyli:
- Katalizator out
- EGR off
- Przy okazji biorę wtryski do sprawdzenia, czy nie leją - mimo że kilka miesięcy temu sprawdzane mam wrażenie, że trochę cykają.
- Wyczyszczę kolektor dolotowy i przepustnicę

Jeżeli coś pomoże to napiszę.

@tomex1213
Kierownice powietrza to te czarne plastiki w kratce wlotowej. U Ciebie są na miejscu ;-).
Astin
Stella +
Stella +

Postprzez tomex1213 » 13 czerwca 2013, 20:14

ja kata nie mam. daj znać co i jak - czy opłaca się jechać do serwisu z problemem?
tomex1213
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez Astin » 21 czerwca 2013, 14:27

Narazie wywaliłem kata, zaślepiłem EGR, wyczyściłem przepustnice. Wyjąłem wtryski, zawiozłem do sprawdzenia - okazało się, że 3 z 4 nadają się na śmietnik. W czym jeden to już lał strumieniami... Co dziwniejsze bo jeszcze kilka miesięcy temu mechanik stwierdził, że są OK. Jutro, albo po weekendzie odbiorę wtryski z regeneracji i napiszę jak wygląda sytuacja ;)

-- 18 czerwca 2013, 16:15 --

No więc zrobiłem wszystko o czym pisałem. Wtryski są nowe, katalizator - out, EGR też, kolektor dolotowy i wydechowy wyczysczony. Auto ogólnie idzie bez porównania lepiej, ale wciąż jednak czuć trochę spadek mocy jak się zagrzeje... Już nie wiem co to może być, jutro będę czyścił rury od intercoolera i sam IC. Jak dalej będzie jak było to się poddaję :)

-- 21 czerwca 2013, 15:27 --

No cóż, problem dalej jest... Natomiast po wycięciu katalizatora zauważyłem, że na zimnym lekko kopci na czarno co wskazuje na zwiększona dawkę paliwa. Gdy się dogrzeje przestaje kopcić, gdzie szukać ewentualnego winowajcy? Myślałem o przepływce... Co sądzicie?
Astin
Stella +
Stella +

Postprzez untaztood » 21 czerwca 2013, 18:16

Astin napisał(a):Narazie wywaliłem kata, zaślepiłem EGR, wyczyściłem przepustnice. Wyjąłem wtryski, zawiozłem do sprawdzenia - okazało się, że 3 z 4 nadają się na śmietnik. W czym jeden to już lał strumieniami... Co dziwniejsze bo jeszcze kilka miesięcy temu mechanik stwierdził, że są OK. Jutro, albo po weekendzie odbiorę wtryski z regeneracji i napiszę jak wygląda sytuacja ;)

-- 18 czerwca 2013, 16:15 --

No więc zrobiłem wszystko o czym pisałem. Wtryski są nowe, katalizator - out, EGR też, kolektor dolotowy i wydechowy wyczysczony. Auto ogólnie idzie bez porównania lepiej, ale wciąż jednak czuć trochę spadek mocy jak się zagrzeje... Już nie wiem co to może być, jutro będę czyścił rury od intercoolera i sam IC. Jak dalej będzie jak było to się poddaję :)

-- 21 czerwca 2013, 15:27 --

No cóż, problem dalej jest... Natomiast po wycięciu katalizatora zauważyłem, że na zimnym lekko kopci na czarno co wskazuje na zwiększona dawkę paliwa. Gdy się dogrzeje przestaje kopcić, gdzie szukać ewentualnego winowajcy? Myślałem o przepływce... Co sądzicie?

Jaki masz ten IC?
untaztood
FR
FR

Postprzez Astin » 21 czerwca 2013, 20:59

Seryjny, w nadkolu. Ogólnie jest czysty, oleju jakoś wiele w nim nie było i zmian dalej nie ma.
Astin
Stella +
Stella +

Postprzez untaztood » 21 czerwca 2013, 21:21

Ten w nadkolu to nie jest IC. To produkt "intercooleropodobny". Nawet jego fachowa nazwa to SMIC daje do myślenia, że producent nie traktował jego na serio.
untaztood
FR
FR

Postprzez QQmonzter » 21 czerwca 2013, 21:36

Fakt, ten cooler na wiele przy tych upałach się nie zdaje.
Ja jeżdżąc teraz te parę dni do pracy przy temperaturze 34 stopni w cieniu czuję ostre spadki mocy, przy mocnym butowaniu nawet widać lekka chmurę co wcześniej raczej się nie trafiało, nawet jadąc już wieczorem czuć znaczną poprawę.
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez Astin » 21 czerwca 2013, 22:17

No cóż, w takim razie zostawiam temat w spokoju... Wpadną jakieś mody, to pewnie i FMIC zagości w Leonie. Jeżeli komuś udało się jeszcze w jakiś magiczny sposób zmniejszyć temp. w dolocie to proszę piszcie ! :)
Astin
Stella +
Stella +

Postprzez untaztood » 21 czerwca 2013, 23:29

Astin napisał(a):No cóż, w takim razie zostawiam temat w spokoju... Wpadną jakieś mody, to pewnie i FMIC zagości w Leonie. Jeżeli komuś udało się jeszcze w jakiś magiczny sposób zmniejszyć temp. w dolocie to proszę piszcie ! :)

Każdemu się udaje... Po 22-ej.
untaztood
FR
FR

Postprzez Astin » 22 czerwca 2013, 15:33

Orientuje się ktoś ile kosztują graty pod FMIC?
Astin
Stella +
Stella +

Postprzez untaztood » 22 czerwca 2013, 19:05

Zależy jaki chcesz montować... +-1200 zł.
untaztood
FR
FR

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel