Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Brak mocy, dziwna praca turbiny!

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Brak mocy, dziwna praca turbiny!

Postprzez mlynek » 18 maja 2014, 22:13

Witam,
stałem się dziś (mam nadzieję szczęśliwym) posiadaczem Leona. 1.9 TDI 110 ASV, przebieg na liczniku 220 kkm, sądząc po wyglądzie auta w środku i stanie wizualnym silnika - jest to możliwe...ale, kto wie.
Niestety silnik nie pracuje tak jak powinien. Generalnie ładnie zapala i klekot ma też ładny, ale słabo się odpycha - brakuje mu mocy. Ale od początku.
Po uruchomieniu silnika i kilkuminutowym klekotaniu, postanowilem delikatnie przygazować i wlasnie wtedy usłyszałem turbinę. Świstała dość głośno i jakoś tak, jakby wypuszczała powietrze na zewnątrz. No ale pomyślałem, że jestem jakiś przewrażliwiony. Niestety, przejażdżka była niezadowalająca. W czasie jazdy słychać świst turbo, ale nie ma tego efektu gdy czuć, że zaczyna ono pompować powietrze. Gdy próbowałem autko wkręcać na wyższe obroty, to czułem w granicach 3200rpm jakby całkiem przestało pompować. Co jeszcze zauważyłem to w momencie gdy jadę np. na V biegu (lub z górki) z odjętym pedałem gazu, to dalej słychać turbinę. Ale jak wcisnę pedał gazu tak ok 1cm, zeby dostał troszkę paliwa, to ucichnie, a jak dodam jeszcze wiecej gazu to znów się odezwie, wejdzie szybciutko w max obroty i już nie słychać, a autko rozpędza się powoli chyba tylko dlatego, że wciskam gaz i dostaje wiecej paliwka. Jest też taka sytuacja, że jak autko stoi na biegu jałowym, to po kilku minutach znów zaczyna być słychać świst tak jakby turbo zaczęło pracować.
No dziwnie to jakoś wygląda. Utargowałem 1000 PLN na to turbo, ale po ponad godzinnej lekturze na forum, obawiam się że może mi nie wystarczyć ten tysiak na naprawę.
Poszukam jakiegoś mechanika od turbinek i niech podłączy sie pod kompa, to może coś się wyjaśni.
A czy sam mogłbym tak organoleptycznie poszukać jakiejś usterki, gdyby komuś coś moje objawy mówiły?
Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam.
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Reklama

Re: Brak mocy, dziwna praca turbiny!

Postprzez chlorek » 19 maja 2014, 09:43

musisz wykonać logi dynamiczne, najlepiej 3 i 4 bieg. Pewnie turbo do regeneracji/wymiany.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez mlynek » 19 maja 2014, 12:03

No to mnie pocieszyłeś. Co do zrobienia tych logów, to czy jechać do pierwszego lepszego warsztatu posiadającego komputer czy szukać kogoś, kto trudni sie bardziej turbinkami?
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Postprzez chlorek » 19 maja 2014, 12:37

generalnie poszukaj kogoś ogarniętego w swojej okolicy, potem wrzuć na forum logi (zobacz jak inni je wrzucają).
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez darq12 » 19 maja 2014, 14:51

Wizualnie możesz sprawdzić czy nie ma nigdzie dziury w przewodach do intercoolera i czy wszystko sztywno siedzi.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez MichalP » 19 maja 2014, 15:35

Dokładnie zobacz wizualnie jak wygląda turbosprężarka. Czy jest cała zabrudzona olejem, jak wygląda intercooler egr.
Warto przyjrzeć się wszystkim wężom. Ale prawdopodobnie masz turbosprężarkę do wymiany. Jak Ci śwista, gwizda, samochód nie ma mocy itd.
Pytałeś się może w dziale "kupujemy auto" aby forumowicze pomogli w ocenie samochodu za nim stałeś się jego posiadaczem?
MichalP
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez mlynek » 19 maja 2014, 16:12

Pytałem się o to auto, ale ja tez go wczesniej nie widzialem. Pojechałem i kupilem. Jest bardzo zadbane. Z kilku aut jakie oglądałem - to wygląda w środku jak nowe, nic nie wytarte, wszystko działa (poza prawą szybą - linka zerwana), nowa zapasówka, bagażnik jakby nieużywany...itp.,itd...
Silnik suchutki, wszystkie węże i przewody czyściutkie, u góry turbo przykręcona jest taka wugięta rurka z owalną podstawą na dwie śróbki, to świeci się jakby dopiero była założona, plecionki rury wydechowej i inne węże też extra stan - nie da się tego tak umyć, więc podejrzewam ze stan licznika 220 kkm jest orginalny. Turbo z zewnatrz tez super wygląda, ale nie widziałem z dołu, bo nie mam kanału. Jest tam takie cięgiełko wychodzące w takiej puszki z wężykiem - to na wyłączonym silniku mogłem tym poruszyć. Nie wiem sam, popatrze jeszcze z tymi przewodami, a jak ogarne za kilka dni opłaty auta to postaram się podjechać do jakiegoś fachowca.
Dzięki za pomoc, dam znać czy coś wyszukałem.
Pozdro
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez Kubazs » 20 maja 2014, 13:19

Skoro wyglada jak nowe turbo,to moze bylo rozbierane i zle zlozone? A co do wygladu,to za pare groszy ludzie cuda robia,chociaz nie mowie ze przebieg nie orginalny..Mozna sie pocieszyc tym,ze jak dobrze zrobisz,to bedziesz mial z glowy w przyszlosci naprawe turbo :-D
Kubazs
Signo
Signo

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez mlynek » 20 maja 2014, 18:18

Pytanko, czy w trakcie przygazowania na biegu jałowym i kilkukrotnego wkręcania silnika na wyższe obroty (3-4 tys. rpm), to czy ta dzwignia wychodząca z gruszki ma się też poruszać? Ona ma za zadanie ustawiać odpowiednio łopatki turbiny, tak? Bo u mnie jak pisałem wczesniej - palcami ruszę - ale przy wkręcaniu na obroty, samoczynnie się nie porusza.
Czy może tak być? A jeśli nie to co może być przyczyną takiego stanu i jak można sobie z tym poradzić? Da się np. coś wyczyścić czy regeneracja na bank?

Pozdrawiam
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez owieczka » 20 maja 2014, 18:33

Powinna się poruszać. Sprawdź wężyk który idzie do gruchy czy jest szczelny. Powinno być na nim podciśnienie
owieczka
Stella +
Stella +

Auto: Audi A3
Silnik: AGR 1.9

Postprzez mlynek » 22 maja 2014, 20:20

Witam ponownie.
Panowie podpowiedzcie (nie byłem jeszcze u mechanika - zwariowany tydzień), ale zauważyłem dziś następujące rzeczy z tym moim Leosiem:

1. Po uruchomienu zimnego silnika obserwowałem gruchę turbiny - wciągnęła cięgno łopatek, następnie pochodził 3-4 min. i poprosiłem małżonkę, aby zrobiła "przygazówkę" - grucha nie poruszała cięgłem łopatek! Albo poprostu nie zauważyłem ruchu. Czy tak powinno być???

2. Po zaprzestaniu gazowania przez małżonkę, silnik na wolnych obrotach zaczął strasznie kulawo chodzić - jakby nie palił na jeden garnek - po chwili wyrównał pracę.

3. Zauważyłem w wężyku paliwa bąbelki powietrza dochodzące z filtra do pompy - czy tak może być? Nie powinno iść pełnym wężem?

4. Kolejny objaw to taki, że gdy na II biegu wcisnąłem "do dechy" to przy ok. 3000 rpm i powyżej zaczął szarpać tak, jakby dostawał za mało paliwa. Sekunde "ciągnął", a sekundę słabł.

Może komuś coś przyjdzie na myśl i podpowie coś jeszcze, zanim w poniedziałek podepne go pod kompa.

Pozdrawiam wszystkich.
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez QQmonzter » 22 maja 2014, 21:19

Znajdz kogoś z vagiem albo sam sobie go załatw i w grupie 011 basic settings możesz włączyć test gruszki i wtedy popatrzeć czy chodzi czy nie. Jak ją wciąga a nie chce wrócić to pewnie łopatki są dość mocno zapieczone.
Co do reszty objawów to przyjrzyj się przede wszystkim filtrowi paliwa. Może być przyczyną szarpania przy bucie. Pęcherzyki powietrza w małej ilości są dopuszczalne, wszystko zależy jak to u Ciebie wygląda.
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez mlynek » 26 maja 2014, 16:06

Witam,
kumpel podłączył mi dziś kompa z programem "Polski VAG" i pokazało błąd = 17552 - Masowy przeplywomierz powietrza- przerwa/zwarcie na masę brak osprzętu/ nie związany ze sprzętem". Co to oznacza? Może to być przyczyna tej mojej dziwnej pracy turbinki? Generalnie autko pogoniłem ostatnie kilka dni i chodzi dużo lepiej, prawie tak jak powinno, starałem się wkręcać na max obroty, ale zbiera się dobrze tylko do ok. 3000 - 3300 rpm. Potem zaczyna szarpać jakby brakowało paliwa może powietrza. Za godzinę jadę do mechanika, to może coś wybada, a jakbyście wiedzieli co to za błąd, to dam mu jeszcze znać.

Pozdrawiam.
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez darq12 » 27 maja 2014, 09:21

Tak to może być powodem bo to steruje właśnie też mieszanką paliwa i turbem. Wymień przepływkę a problemy znikną. Jeśli nie to zrób koniecznie logi bo bez tego to wymienisz wszystko co ci tu kto napisze a i tak może być nie to. Przepływka ma duże znaczenie w pracy silnika i mocy. Temat mocno poruszany musisz kolego dużo czytać wpisz w wyszukiwarkę lub google uszkodzona przpływka i dowiesz się wszystkiego.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez franek581 » 31 maja 2014, 17:40

Witam. Żeby nie zakładać nowego tematu spytam tutaj.
Mianowicie. Dwa dni temu wyjechałem poza miasto i jadąc ekspresówką równo jakoś 170km/h ot tak prędkość zmalała mi do 110km/h. Pedał w podłodze, a mój leoś w ogóle nie przyspieszał. Doczłapałem się jakoś do miejsca docelowego, tam pobyłem jakieś 5h i trzeba było wracać. Bałem się, że mogę nie dojechać do domu. Wyjechałem i jakże ogromne było moje zdziwienie. Po usterce nie było żadnego śladu. Normalnie się rozpędzał, znów miał moc. O co może chodzić?
I kolejne pytanie. Jakoś w okolicach 2100 obrotów mój leoś delikatnie szarpnie, dosłownie przez ułamek sekundy i dalej jest zupełnie ok. Szarpie na każdym biegu w okolicach tej samej ilości obrotów. Pomożecie?
Chodzi o wersję 110 konną.

edit.
I tak z innej beczki. Ile kosztuje podłączenie auta pod komputer?
franek581
Stella +
Stella +

Postprzez mlynek » 31 maja 2014, 20:47

franek581, u mnie w Słupsku jedni wołają 50 PLN za podpięcie pod kompa, inni 100PLN, ale nie spytałem czy robią (umieją) logowanie w trakcie jazdy.
darq12 napisał(a):Wymień przepływkę a problemy znikną.

No kurcze, przepływka nic nie dała. Podmieniona była na jakąś nową podróbkę i dalej powyżej 3000 rpm zaczyna się dławić. Chociaż czasami da rade pociągnąć go aż do 4000rpm przy małych poszarpywaniach. Chciałbym go zlogować, ale nie wiem kto u mnie w mieście umie dobrze to zrobić. Mechanik u którego miałem autko wykluczył raczej uszkodzenie turbawki, pozmieniał wszystkie filtry i olej i na tym zakonczył. Myślę jeszcze nad zmianą a raczej podmianą N75, być może uda mi się namówić jednego pana w motoryzacyjnym, abym mógł bez kupowania podmienić i sprawdzić jak się zachowa na nowym. Zdjąłem dziś dolot do EGRu i aż tak strasznie w nim nie jest, można by poczyścić, ale na chodniku nie uśmiecha mi się rozbierać. Zaślepiłem jednak wężyk wkętem i o dziwo, autko lepiej zbiera się od dolnych obrotów. Myślałem też, że np. na I-szym biegu, jak ruszę i mam ok 1000rpm to w momencie, gdy wcisne pedał gazu do dechy, to powinien wyrwać jak strzała z piskiem opon - a tu nic, przyspieszy, ale tak jakoś bezpłciowo. Zebymmiał lepszą baterię w lapku to kupiłbym interfejs i sam bym sobie wszystko pologował, a tak cieszę się Leonkiem - połowicznie :?
Pozdrawiam.

BTW - co wy na to? ---> http://allegro.pl/zestaw-zaslepek-egr-t ... 58964.html
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez Ohapara » 31 maja 2014, 22:40

Przejedz sie do gdanska do Tune Up, zloguja i naprawia leosia, pozdr

wysłane gołębiem pocztowym
Obrazek
Ohapara
Sport
Sport

Auto: STefan
Silnik: benzyna inny

Postprzez mlynek » 2 czerwca 2014, 17:13

Taaa, chyba byłoby najszybciej, bo po tym co usłyszałem w serwisie Seata w Słupsku to kopara mi opadła. Na zapytanie "czy zrobi pan logi dynamiczne, było 10 sekund milczenia, a potem "eee... szczerze mówiąc nie wiem o co chodzi" :mrgreen:
Wytłumaczyłem grzecznie panu, a pan na to: "nooo... w sumie to mamy techniczny problem, bo nasz laptop jest tak stary, że nie działa na baterii".
Padłem. :brawo:
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez franek581 » 2 czerwca 2014, 19:22

Panowie, jestem totalnym ciemniakiem.. O co chodzi z tymi logami? :oops:
franek581
Stella +
Stella +

Postprzez mlynek » 2 czerwca 2014, 19:56

log - w informatyce: zapis kolejnych zdarzeń opisujący działania użytkownika lub programu by Wikipedia. Podpinając się pod komputer w autku można zapisać co się działo w naszym silniku, wrzucić na owe forum, a już tęgie głowy forumowe w mig podpowiedzą co boli Leosia? Ja tak to rozumiem :-P
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez KUBAS007 » 2 czerwca 2014, 22:31

Co do postu franek581 .
Stało się tak bo auto wpadło ci w tryb serwisowy i dlatego nie miało kompletnie mocy i Vmax 110. Wystarczyło zgasić i odpalić auto raz jeszcze i byłoby ok. Nawet nie musiałeś czekać tych 5 godzin.. Stalo się tak bo pewnie turbo ci przeładowuje. Ale trzeba zrobić logi żeby to jednoznacznie stwierdzić :)
KUBAS007
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M

Postprzez now3 » 3 czerwca 2014, 12:19

młynek: Odłącz na około 15-20 min akumulator przed założeniem podróby przepływomierza (nie polecam podróby na stałe) i wtedy sprawdź.Możesz jeszcze się przejechać bez podłączonego kostką przepływomierza ale to na krótką metę bo szkoda paliwa.Pozdrawiam.
now3
Stella +
Stella +

Auto: seat leon TDI

Postprzez franek581 » 3 czerwca 2014, 13:26

Ok, dzięki.
Mam jeszcze jedno pytanie, zupełnie odchodzące od tematu, ale żeby nie zakładać nowego tematu, spytam tutaj.
Po przekręceniu stacyjki na wyświetlaczu, gdzei jest pokazany przebieg, wyświetla mi się jakiś tam napis z 'serwisem' i poniżej tego napisu jest napisane 300km. Te km spadają od 3000. O co może chodzić? Czy to jest jakieś przypomnienie o serwisie, czy jak? I jak to 'wyłączyć' czy też usunąć?
franek581
Stella +
Stella +

Postprzez KUBAS007 » 3 czerwca 2014, 15:24

Tak to jest przypomnienie o serwisie... Gdy te 300 km zjadą da zera po przkreceniu stacyjki bedzie sam napis "serwice" I dopóki go nie skasujesz to tak będzie sie pokazywał. Szukaj w google pod hasłem kasowanie inspekcji serwisowej i skasuj to sam lub podjedz do kogoś kto ci to zrobi. 8)
KUBAS007
Stella +
Stella +

Postprzez mlynek » 3 czerwca 2014, 20:52

owieczka napisał(a):Powinna się poruszać.

A jednak sztanga gruszki przy dodawaniu gazu się nie porusza, albo się porusza, ale czasami. Mam już dość pomału. W serwisie nie zrobią logów bo mają starego kompa, inni by zrobili, ale nie mają czasu. Podmieniłem dziś N75 - nic nie zmienia. Zdjąłem wtyczke z przepływki - stracił moc.
Namawiam znajomego - może uda zrobić się logi, ale zanim zrobimy, to podpowiedzcie mi jedno - czy dobrze rozumuję - jeśli geometria turbiny pracuje, ale w nepełnym zakresie, bo np. sadza/nagar przeszkadza, to czy od razu potrzebna jest regeneracja turbiny? Bo ja myślałem, że regeneruje się turbinkę, gdy wirniki są uszkodzone, dostało luzów, ma przecieki oleju itp.? Czy konieczna jest regeneracja turbiny, gdy zapieczona jest tylko geometria?
Kolejna sprawa - co jeszcze może być przyczyną braku sterowania sztangą\gruszką poza zaworem N75? Kolega podpowiadał mi, że może jeszcze być czujnik temperatury powietrza zamontowany w IC. Dobrze myśli? Może udałoby mi się jakoś taki czujnik podmienić zanim zrobie logi - o ile w ogóle je zrobie?! Masakra!
Aha, proszę nie zlinczujcie mnie i nie odsyłajcie do zlogowania wpierw auta - Wy macie jakieś doświadczenie większe/mniejsze z Leosiami i ich serduszkami - a ja dopiero zaczynam, ale z moją turbinką niepokoi mnie jeszcze jedno, a mianowicie, że zaczyna bujać się od najniższych obrotów, jest dość głośna, a co najważniejsze - nie wyhamowuje obrotów do konca w momencie zdjęcia nogi z gazu, tylko zwolni (słuchać) ale dalej pracuje (słychać świst). Spotkaliście się z czymś takim?
Wiem, że dużo tego, ale ten Słupsk to jakaś dziura budżetowa z zakresu autodiagnostyki.
Pomyśli ktoś coś i odpisze? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie.
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez KUBAS007 » 3 czerwca 2014, 22:26

Jeśli turbina jest zapieczona to nie trzeba regenerować tylko porządnie wyczyścić. Regenerujesz gdy tak jak mówisz turbo ma luzy. przyczyną braku sterowania może byc po prostu dziurawy wężyk miedzy zaworem a sztangą. Należałoby dokładnie sprawdzić szczelność układu skoro słyszysz świst (zakładam ze cały układ jest założony) Bo ASV nie ma jakiejś wielkiej turbiny którą niewiadomo jak słychać( przy sprawnym układzie) To ze turbo tylko zwalnia ale dalej pracuje to nic dziwnego.. :-D Mimo tego co myślą niektórzy turbina cały czas pracuje a nie tylko od tych 1800 obrotów gdzie czuć jej pracę :mrgreen:
Cos wcześniej pisałeś o przeplywce.. Wymieniłeś ją na oryginalną czy jakis zamiennik? Proponowałbym sprawdzić szczelność układu oraz jeśli masz kanał lub sięgniesz to możesz ręcznie sprawdzić zakres pracy sztangi wtedy się wyjaśni.
Chociaż najlepiej byłoby po prostu zlogować auto i wtedy by wszystko było widać :-)
KUBAS007
Stella +
Stella +

Postprzez mlynek » 3 czerwca 2014, 23:05

KUBAS007 napisał(a):Bo ASV nie ma jakiejś wielkiej turbiny którą niewiadomo jak słychać

No niby nie, ale jednak wydaje mi się że słychać ją głosniej niż u inych. Cholera wie.
KUBAS007 napisał(a):To ze turbo tylko zwalnia ale dalej pracuje to nic dziwnego..

No tak, to wiem, tylko czy powinna ona zwolnić i wyhamować do "ucichnięcia" w przypadku, gdy puściłem pedał gazu, ale dalej się toczę przy wrzuconym biegu, np. dojeżdżając do świateł? Czy może powinna "świszczeć" i swój świst zwalniać razem z opadającymi obrotami silnika, jak we wspomnianym hamowaniu silnikiem przy dojeżdzaniu do świateł?
No i jeszcze jedno... jak wyeliminować mam bąble powietrza w wężyku paliwa? Filtr paliwa założony nowy. Założyłem dziś opaski zaciskowe takie na śrubowkręt, nowe oringi na zaworek, ale dalej ciągnie bąble.Gdzie jest jakiś zaworek zapobiegający cofaniu się paliwa do zbiornika? Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby ten moj spadek mocy powyżej 3000 rpm spowodowany był za małą ilością paliwa, a za dużą powietrza w wężu. Silnikiem zaczyna szarpać po przekroczeniu 3000rpm i robi sobie takie pół sekundowe skoki - zwalnia, przyspiesza, zwalnia, przyspiesza i najgorzej jest na 2 i 3 biegu bo na 4 to już bardzo nie ma gdzie się rozpędzić bezpiecznie i nie wiem jak to wygląda. Sprawdzę jutro, tzn dziś.
Dzięki KUBAS za wyjaśnienia. Troszkę mnie pocieszyłeś z tą turbiną. Jak pojadę do rodziców na wieś na jakiś weekend to sam się zabiorę za czyszczenie tej turbiny. I pasek rozrządu też sobie wymienię sam - a co!
pozdrawiam
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez sebulba1 » 4 czerwca 2014, 20:43

metodą na chybił trafił to wydasz majątek na części a efektu może nie być
u mnie przy asv też stracił moc a wkręcić go pow. 3000obr to było niemożliwe chyba że z górki
wizyta u kolegi podpięcie laptopa i brak oznak życia przepływomierza
nie było pod ręką do 1.9 ale był do 2.5 tdi trochę inne dawki ale na próbe i autko ożyło
dziś kupiłem bosch za 270 zeta i wszystko oki :-D
tylko przy awarii przepływki silnik chodził równo u mnie nie szarpał nie gasł tylko jeżdził jak sdi
seat toledo3 bxe 1.9 TDI 140km
sebulba1
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez Ohapara » 5 czerwca 2014, 09:03

Ja bable w wezyku paliwa wyeliminowalem elektryczna pompka paliwa z 1.9 arl i po problemie

wysłane gołębiem pocztowym
Obrazek
Ohapara
Sport
Sport

Auto: STefan
Silnik: benzyna inny

Postprzez mlynek » 5 czerwca 2014, 21:04

No może to jest jakieś rozwiązanie, ale wolałbym, aby to pracowało tak, jak wymyśliła to fabryka :) A tak na poważnie to jest jakiś problem z tym paliwem bo po nocy, gdy uruchamiam silnik, pali "od dotknięcia", ale też zaraz gaśnie, dopiero ponowny rozruch uruchamia silnik. Podejrzewam, że cofa się paliwo. Znalazłem w Słupsku jakiś polecany auto serwis http://kuba-tradex.pl/- może ktoś coś o nich słyszał? Mam po 16tej zajechać to podepnie mi się pod kompa. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Dzięki ohapara za podpowiedz :)
Pozdrawiam forumowiczów.

-- 5 czerwca 2014, 20:57 --

No i masz babo placek. Mechanik wsiadł z kompem, uruchomił program, najpierw zaczeła mrugać kontrolka świec żarowych, a za chwilę kazał się przejechać. Na 3 biegu, depąłem do dechy i kazał mi puścić przy ok 3200 rpm, pokazał mi 2 błedy. Jeden 17552 - przepływka, a drugiego nie pamietam z wrażenia, że usłyszałem "turbawka do regeneracji i przepływka do wymiany", ale było po Polsku napisane coś o doładowaniu.
Spytałem go czy napewno regeneracja, czy może czyszczenie wystarczy, a on powiedział, że po czyszczeniu dostanie turbo takiego kopa, że rozleci się po tygodniu :roll:
Panowie po czym poznać że turbo łapie notlauf? Po czym poznać tryb awaryjny? Bo wszyscy piszą o notlau i wchodzeniu w tryb awaryjny, ale że po zgaszeniu i odpaleniu wszystko wraca do normy. U mnie nie ma czegoś takiego. Cały czas jest tak samo. nie ma wpływu żadne gaszenie silnika.

-- 5 czerwca 2014, 22:04 --

Panowie już nic nie rozumiem. Przed chwilą (po przeczytaniu podpowiedzi w innym temacie) poszedłem zdjąć węzyk z gruszki, tylko że ja zdjąłem wężyk z N75, (chyba nie powinno być różnicy) i po przejechaniu się doznałem szoku. Na 2 biegu na mokrej nawierzchni załączało mi się ESP tak buksował kołami, jak wczesniej po 3000 rpm zaczynał słabnąć, to teraz dostaje drugiego życia, kręcę go do 5000rpm!!!

O co chodzi? Co jest nie tak, że z N75 nie jedzie, a po zdjęciu wężyka DIABEŁ w niego wstępuje?
Proszę o jakiekolwiek podpowiedzi - bo przestaję ufać mechanikom :-x
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez Axee » 5 czerwca 2014, 23:26

mlynek, chodzi o to, ze pewnie masz turbo zatarte na geometrii, albo gruche zgnila w srodku i jest niewlasciwe sterowanie geometria. Wyciagnac turbo, rozebrac i wyczyscic geometrie. Powinno pomoc :) Przeplywke tez warto wymienic jesli jest oryginalna i auto ma 200k przebiegu. Kup tylko i wylacznie Boscha oryginala, zadnych podrobek.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez mlynek » 15 czerwca 2014, 16:51

Axee,sprawdziłem będąc pod samochodem, że gruszka wciąga sztangę tylko gdzieś do połowy, niestety nie chciałem wyjmować zawleczki, żeby sprawdzić jak chodzi geometria, bo bałem się że mi wystrzeli i w końcu nie wiem, czy to grucha, czy geometria, ale jestem już coraz bliżej dzięki Waszym podpowiedziom.
Powiedzcie jeszcze, czy jazda ze zdjętym wężykiem z gruszki w moim przypadku czymś grozi? Autko o wiele lepiej się odpycha i przyjemność z jazdy większa. nawet spalanie o 0,5L chyba spadło. Czy może jednak wężyk założyć i jeździć jak do tej pory?

-- 15 czerwca 2014, 17:51 --

Witam ponownie,
panowie po ostatnich zabiegach i diagnozach, została u mnie wyczyszczona turbina (a przynajmniej sztanga porusza się w pełnym zakresie) zamontowałem dziś nowy przepływomierz Pierburga, a auto jak nie jechało tak nie jedzie. Na 1 i 2 biegu ma jakby odcięcie paliwa, bo wyhamuje gwałtownie przy ponad 3500 rpm, na 3 biegu nie wyhamuje, ale przymuli się i potem od 4000 znów ciągnie lepiej. Zresztą silnik nawet na biegu jałowym słabo się wkręca na obroty. Brat ma Octavię 90KM i u niego smiga jak ta lala. Wchodzi elegancko na obroty, od ok. 1900 - 2000 rpm turbo zaczyna ciągnąć. U nie taki moment przebudzenia turbo odczuć mogę przy ok 3000 rpm, potem słabiej i znów przy 4000 ciśnie lepiej. Mam problem bo nie mam za bardzo jak zrobić logów i z kim. Brak sprzętu lub umiejętności.
Myślałem też o wymienie wężyków podciśnienia. Mogę zakupić takie przezroczyste zbrojone w Castoramie? Będą się nadawały? Bo już nie wiem za co jeszcze mam się chwycić. Jest jeszcze taki czujnik w intercoolerze, czy on może być uszkodzony i czy gdyby był to pokazałoby przy podpięciu do kompa?
Pozdrawiam wytrwałych w mojej konwersacji.
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez Ptasior » 20 czerwca 2014, 21:07

Witam
Od roku jestem posiadaczem Leona, silnik ARL i ostatnio jakiś miesiąc temu jak tylko nacisnąłem mocniej pedał gazu na 3 i 4 biegu wpadał w tryb awaryjny i ogólnie mozolnie się zbierał, po lekturze naszego forum stwierdziłem że to wina turbo pojechałem do gości którzy się tym zajmują, zregenerowali turbo pokazali mi że łopatki są uszczerbane na końcach, stwierdzili że to winą jest coś sypiącego się z silnika i że te leony 150 konne za bardzo wyżyłowane są i że jak dalej będzie łapał notlauf to mi gwarancji nie uznają że to nie wina turbo. Po tych słowach byłem nieźle przybity, ale leoś jakoś żwawiej się poruszał ale dalej łapie ten tryb awaryjny na 4 biegu przy 4k obrotach a na 3 przy 4-5k obrotach jakby trochę szarpało, wczoraj wyczyściłem egr i tą końcówkę kolektora i dalej to samo. Przeglądam forum,czytam i czytam i nic, bez logów da się coś jeszcze zrobić ? Czy jak zrobię logi będzie wiadomo co i jak ? W tamtym warsztacie powiedzieli żeby zrobić płukanie silnika i wtedy będzie jasne. Pomożecie Proszę :) ? Wszystkie węże są ok odrazu mówię :)
Ptasior
Stella
Stella

Postprzez Leon_TS_ARL » 20 czerwca 2014, 21:38

Zrób logi. Poszukaj w spotach w okolicy kogoś kto Ci pomoże, lub kup kabel i sam działaj. Jak zrobić i gdzie wrzucić jest na forum. Będzie wiadomo co jest nie tak.
Obrazek
Leon_TS_ARL
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Auto: Leon TS
Silnik: ARL 1.9

Postprzez mlynek » 20 czerwca 2014, 21:45

Płukanie silnika? COŚ sypiącego się z silnika? Takich bzdur to ja jeszcze nie słyszałem. Masz rację, że logi to podstawa. Ja jako że nie miałem gdzie zrobić logów, to kombinowałem z pomocą forumowych kolegów i w końcu pomogła wymiana przepływomierza i czyszczenie zmiennej geometrii. Chociaż nie iem czy dobrze wyczyszczona, bo jeszcze coś przerwie przy ok. 3700 rpm.
A ty przepływomierz podmieniałeś? Można sprawdzić N75. Ja tak szukałem :) Pomogło. A ten twój warsztat co chce płukać ci silnik omijałbym bokiem.
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez Ptasior » 21 czerwca 2014, 11:01

No właśnie byłem w szoku jak to usłyszałem o tym i o tych 150 konnych leonach, logi jak tylkozrobie to wrzucam odrazu, a z tym przepływomierzem to nie mam na jaki podmienić(szczerze to jeszcze nie wiem gdzie on jest), ale co kupić nowy czy jak ? A to N75 to co to :) ? Wybacz mi, to moje pierwsze autko i dopiero się uczę podstaw mechaniki:), a jestem z okolic Dębicy, jest ktoś chętny do pomocy w okolicy ?
Ptasior
Stella
Stella

Postprzez mlynek » 22 lipca 2014, 01:04

Witam Panowie ponownie,
wracam z zapytaniem, czy tak powinna zachowywać się sztanga gruszki? Miałem wyjętą gruszkę i obserwując jak pracuje wydaje mi się, że powinna bardziej płynnie się poruszać, a nie jak na załączonym filmie - podskakiwać. Nie "pedałowałem" pedałem gazu, tylko wciskałem i trzymałem, aż wejdzie na wysokie obroty, a tu sztanga porusza się w górę i w dół.
Mam już laptopa i interfejs, ogarnę jakiś program VAG i postaram się zrobić jakieś logi, ale na tę chwilę powiedzcie, co myślicie o pracy tej gruszki?
https://www.youtube.com/watch?v=_JXUqxMaQoY
P.S. W tle słychać jak świszczy moja turbina.
Pozdrawiam.
Obrazek
mlynek
Sport
Sport

Postprzez klajniak91 » 11 listopada 2014, 16:43

Odgrzeję temat ;)
Leon 1.9 TDI 110hp
Dziś po nocnym przestaniu leona chciałem go uruchomić. No i udało się lecz nie tak jak zawsze :-x
Po odpaleniu silnik zaczął nie równo pracować, obroty falowały i pojawił się błękitny dym z wydechu( dość sporo).
Poczekałem chwilę delikatnie go przygazowałem i ustało. Lecz po przejechaniu się zauważyłem że auto nie ma mocy. Tak jakby nie było turbiny :-( Pedał do spodu a ono ledwo jechało :-( Poradzicie coś? Może być to wina turbiny? Dodam że jestem po wymianie koła dwumasowego, kompletych filtrów, oleju itp.
klajniak91
Stella +
Stella +

Postprzez Marcinxxx » 11 listopada 2014, 17:21

Sprawdz błędy zrob logi
Marcinxxx
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Sport