Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kręci ale nie chce odpalić

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kręci ale nie chce odpalić

Postprzez setaRDG » 5 marca 2017, 20:05

Witam Szanownych Państwo
Ubiegłej zimy pojechaliśmy do zakopanego na sylwestra i pojawił się problem z odpalaniem auta przy -10, a przy minus -18 nie odpalił. Myślałem, że to wina niskiej temperatury i dlatego. Okres wakacji autko spisywało się elegancko. Tej zimy też pojechaliśmy do Zakopca, ale wcześniej zaprowadziłem auto do mechanika aby mi powiedział co to może być, że auto kręci kręci kręci i dopiero za 3 czy 4 razem złapie jak temperatura jest około 0. Sprawdził i stwierdził, że 3 świece były spalone i wymienił wszystkie. Kazałem mu sprawdzić akumulator czy jest ok. Powiedział, że akumulator jest jak nówka. Pojechałem do innego znawcy i sprawdziliśmy czy świece iskrzą i akumulator również wyszedł, że jest dobry. W Zakopcu – 10 jeszcze odpali -15 nie odpalił. Wróciliśmy do domu i auto nawet przy -10 nie chciało odpalać. Zrobiło się cieplej +3, +5 auto kręci z 5 razy i dopiero odpali. Dziś +12 auto kręci z 4 razy i dopiero odpali. I oczywiście wyłączam radio bo bez tego to jeszcze dłużej kręci, żeby odpalić.
Powiedzcie co może być. Mam Seata Leona 1.9 TDi 110, piękna czarna perła :-)
setaRDG
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: TDI pompa VP

Reklama

Re: Kręci ale nie chce odpalić

Postprzez Axee » 5 marca 2017, 20:23

Wybierz sobie cos z listy: Akumulator, swiece zarowe, listwa swiec zarowych, przekaznik swiec zarowych, ustawienie rozrzadu/pompy VP, czujnik temperatury paliwa w pompie, uszkodzony nastawnik w pompie VP, czujnik temperatury silnika, rozrusznik do regeneracji, slabe przejscia kabli wysokopradowych i skrzynki bezp. na akumulatorze, brak masy buda silnik. Jedno jest pewne, na pewno przyczyna nie jest czarna perla :hahaha:
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez black-dimon » 6 marca 2017, 17:46

Jeszcze dodam cofające się paliwo.
Jest tego sporo.
Zakasaj rękawy i do boju.
black-dimon
Sport
Sport

Auto: leon
Silnik: APG 1.8

Postprzez Tracer2 » 7 marca 2017, 19:49

Ja miałem luzną i nieco sparciałą listwę na świecach. Na dwu przynajmniej nie kontaktowało. Poprawiłem. A listwa do wymiany jak sie ociepli :-P
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez KamilGrl95 » 19 marca 2017, 23:33

Hej podpinam się do tematu, u mnie też mam problem z odpalaniem ale to gdy zrobi się wilgotno, umyje auto albo popada deszcz. Ciężko zapala a do tego zapalają się kontrolki świecy żarowej silnika i kontrola trakcji.
KamilGrl95
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel